Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С обновени салони, шест премиери и нов сайт Народният театър открива своя 116-и сезон

Снимка: БГНЕС
С обновени салони и ново златно покритие от 10 000 златни листчета за орнаментите отваря врати за новия сезон Народният театър "Иван Вазов". Ремонтирани са сцените, салоните и електрозахранването. Ремонтът, чакан от години, е осъществен с 1,5 милиона лева от бюджета. Акценти на сезона ще са обновеният репертоар и международната програма, обяви директорът Мариус Донкин, като напомни, че Театърът ще домакинства и българското европредседателство.

Народният театър  започва своя 116-ти сезон с 6 премиерен само до края на тази година - качествени постановки и интересни режисьори, обеща Мариус Донкин:

На 28 и 29  на камерната ни сцена е спектакълът "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности", с режисьор професор Красимир Спасов. Следващото представление е на 13-ти и 14-ти октомври  - премиерата на "Цветът на дълбоките води" на Оля Стоянова. Това е режисьорски дебют на Бойка Велкова. В края на октомври е премиерата на голяма сцена на "Калигула" от Албер Камю, режисьор  Диана Добрева.  На първи, втори и трети декември ще бъде премиерата на "Танцът Делхи", която е от Иван Вирипаев с режисьор Галин Стоев. Този спектакъл ще бъде игран в Тулуза, във Франция. Между 6-ти и 21 януари ще има осем представления, като с този спектакъл Галин Стоев ще се представи за първи път пред френската публика като директор на театъра в Тулуза.

На 14-ти 15-ти декември е премиерата на "Лисичета" на Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева - това е петата ни премиера и шестата е малко преди 20 декември  - една драматизация по Димитър Димов на Юрий Дачев.

След представянето на премиерните спектакли Театърът ще влезе в Новата година и с програма, подчинена и на българското европредседателство  - голям концерта за откриването на събитието, подчертаващ всичко в Българско. Не по-малко мащабна е и планираната международна дейност на театъра.  

А днес стартира нещо, което е изключително важно  - едно ново нещо за Театъра, което ни е много дълго време работихме, каза още Мариус Донкин и уточни:

Това е нашия нов сайт.... Мисля, че той стана много, интересен много хубав...., с много добри възможности, с много информация, която ние, разбира се, ще попълваме./../. 

На всеки зрител, който при онлайн покупка на билетите си избира на съответната скица място, този сайт му позволява да кликне и да влезе на това място и да види от каква позиция гледа към сцената. И по този начин той може да реши, че не му харесва това място - не се вижда достатъчно и да отиде на друго. Тоест това е една възможност към нашите зрители да не се чувстват измамени, че като вземат един билет, той примерно не им допада.


Повече подробности чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна