Емил Велинов: Издръжката на имамите е спряна от турския Дианет

Снимка: БГНЕС

Издръжката на имамите в България е спряна от турското министерство на вероизповеданията или т.н. Дианет, а не от служебния кабинет на професор Огнян Герджиков. Това заяви пред "Хоризонт" Емил Велинов – директор на Дирекция "Вероизповедания" към МС, без да уточни конкретната причина затова.

Служебното правителство не може да спре издръжката. Това е просто смешно. Дианетът спря парите. Вероятно ще искат да се подпише някакъв договор – междудържавен.

Между Дианета и Главно мюфтийство в България има два договора, подписани през годините назад, за издръжка на мюсюлманските духовници у нас. Българската държавата обаче не може да поеме тази издръжка, както иска главният мюфтия, защото това ще бъде нарушение на Конституцията:

В закона ясно пише - църквата е отделена от държавата.

Главно мюфтийство дължи на държавата над 5 милиона лева данъци и неплатени осигуровки на имамите:

Всички сметки са блокирани, съдия-изпълнител им е запорирал имотите и не дай Боже да започне да се продава.


Още от категорията
Изтребителите „Рафал“ са гордостта на френските военно-въздушни сили.

Френски изтребители летят по-тихо заради изпити

Френските ученици може да имат една от най-стресовите седмици в техния живот заради полаганите матури, но пък тази година вниманието им няма да бъде отклонявано от ревящи изтребители, предаде АФП. Най-новите френски самолети „Рафал“ ще летят до края на седмицата по друг график и маршрути в опит възможно най-малко да пречат на учениците...

публикувано на 19.06.18 в 15:40

Близо 280 хил. къса цигари са иззети от началото на годината в Пазарджишко

Пазарджик се оказва място за транзит и разпределително депо на акцизни стоки без бандерол. От началото на годината на територията на областта са задържани десетки хиляди къса цигари и литри алкохол. Произходът е различен – нелегален внос или собствено вътрешно производство, основно в нелегални цехове в страната. Днес са иззети 2500 къса цигари...

публикувано на 19.06.18 в 15:35

Заявленията за кандидатстване в гимназиите ще могат да се подават и онлайн

Заявленията за кандидатстване в гимназиите ще могат да се подават и онлайн. Електронната система - "прием.мон.бг" ще бъде отворена утре. В училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието, ще започнат да се приемат и документи и на хартиен носител. Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и десетцифрен..

публикувано на 19.06.18 в 15:15

Институт "Ройтерс": Най-много българи вярват на БНР като източник на достоверна информация

Най-много българи вярват на БНР като източник на достоверна информация. По скалата от 1 до 10 оценката за БНР за достоверност на информацията е 7.29, сочи проучване на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд. Анализът показва, че едва 38 процента от българите имат доверие в новините. Това е един от..

обновено на 19.06.18 в 15:05

С 10% са се увеличили потребителите на сайта на БНР за последната година

С 10% са се увеличили потребителите на сайта на Българското национално радио за последната година, съобщи генералният директор на Българското национално радио Александър Велев. Той коментира проучване на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс", според което най-много българи вярват на Българското национално радио като източник на информация...

публикувано на 19.06.18 в 14:53
Генералният директор на БНР Александър Велев

Александър Велев: Няма да се загубят ценни записи на БНР след пороя

Няма да се загубят ценни записи от Златния фонд на БНР след вчерашния порой, който наводни приземния етаж на Радиото.  Това каза в интервю за предаването „12+3“ генералният директор на Българското национално радио Александър Велев. "Златният фонд на БНР има своя бекъп, който се пази в хранилището в Боровец. Започнахме и продължаваме..

публикувано на 19.06.18 в 14:31

Община Каварна е със запорирани сметки заради неизплатени дългове към Община Балчик

Община Каварна е със запорирани сметки заради неизплатени дългове към община Балчик. Общата стойност на задълженията са за сумата от над 600 000 лева. Задълженията са натрупани заради неизплатени такси за ползването на претоварната станция за отпадъци в Балчик. Кметът на община Балчик Николай Ангелов заяви, че претенциите на Община..

публикувано на 19.06.18 в 14:06