Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев и Йоръм Сон откриват есенното издание на Дни на музиката в Балабановата къща

Балабановата къща в Пловдив
Снимка: Старинен Пловдив

Началото е с концерт в Градския дом на културата "Борис Христов" на 17 септември от 19 часа. Дуото Светлин Русев - цигулка и Йоръм Сон - пиано (Южна Корея) ще изпълнят творби от Моцарт, Бетовен, Григ и Сарасате. Блестящият български цигулар ще свири в Пловдив дни преди началото на новия сезон, в който той ще поеме концертмайсторкото място в Оркестъра на Романска Швейцария и клас по цигулка в Женевската консерватория.

След това бляскаво откриване, до 26 октомври в Пловдив ще посрещнат още солисти от Националния оркестър на Франция, водени от контрабасистката Мария Широколийска; Берковската духова музика; Джаз дуото Кова-Дзапа; Академичния народен хор на АМТИИ - Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев; гостите на Пловдивската филхармония Евгени Божанов - пиано и диригентът Емил Табаков.

Особено голям интерес предизвиква концертът, който ще събере за първи път в дуо две от новоизгряващите български звезди - цигуларката Лия Петрова и пианистката Виктория Василенко. На 22 октомври от 18.30 ч. те ще свирят в Балабановата къща.

На 1 октомври ще бъде открит и провеждащия се в рамките на "Дни на музиката в Балабановата къща" Трети международен конкурс за камерна музика "Пловдив". Специално в града ще пристигнат лауреатите на първа награда в старша възрастова група миналата година Кристиан Лий виолончело (Южна Корея) и Тонг Тонг – пиано (Китай).

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичният директор на фестивала Мила Павлова разказа интересни подробности за гостите, които е поканила в есенното издание. Чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна