Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на кандидатурата на София за домакинство на Европейската агенция по лекарствата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Министерския съвет днес представят кандидатурата на София за домакинство на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България. 

На официалното събитие ще присъстват вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Николай Петров и столичният кмет Йорданка Фандъкова

В края на юли Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата, а в писмо, изпратено от премиера Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, бяха изтъкнати предимствата на българската столица като нова локация.

Общо 19 държави кандидатстват за домакинство. До 30-и септември Еврокомисията ще извърши преглед на внесените кандидатури, а решението за релокация на Европейската агенция по лекарствата трябва да бъде взето през ноември.

Централата на агенцията в момента е в Лондон, но ще бъде преместена след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна