Полицаи и пожарникари излизат на протест

БГНЕС

В деня на професионалния празник на пожарникарите служители на МВР се организират за протести в София и Варна . Те продължават да са недоволни от ниските, според тях, заплати и липсата на диалог с МВР. Ако проблемът не бъде решен, от пети януари догодина протестите ще станат ежедневни.

Решението за протест в дойде след провала на поредния Съвет за социално партньорство, където ръководството на МВР и синдикатите отново не можаха да постигнат съгласие за увеличение на парите в системата. Към протеста ще се присъединят и пожарникари. Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец" заяви:
Увеличението на възнагражденията на служителите в МВР към момента поради нежеланието от политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи да го коментираме и да започнат преговори, защото има нарушение на Закона за МВР – отказ от тяхна страна за преговори – да седнем, да се разберем какъв финансов ресурс има бюджетът.

Според вътрешния министър Валентин Радев диалог в МВР има:
Тяхно право е да протестират, нека го правят колкото си искат, но аз считам, че там диалог има и ние правим повече от необходимото.

В София протестът е от 12.30 пред Народното събрание, а във Варна – от 18.30 зад сградата на филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".
Още от категорията

Д-р Десислава Кателиева: Пациентите не са наши врагове

Би било чудесно, ако всяка една болница има съответните мерки за безопасност, както беше предвидено по стандарта за болнична спешна помощ, който за съжаление все още не е приет в частта си за болнична спешна помощ. Чудесно ще бъде, ако някой гарантира сигурността на колегите ми по време на работа, но не съм съгласна да се правят „черни списъци“ на..

публикувано на 26.09.17 в 19:24

Над 30 души участваха в учение, симулиращо реакция при земетресение и инцидент с влак в Горна Оряховица

Учебна тревога и проиграване на аварийна ситуация се разигра днес на гара Горна Оряховица. Отработени бяха действия при земетресение от 4,5 по скалата на Рихтер, което предизвика дерайлиране на цистерна, превозваща над 30 тона амоняк в района на ЖП-гарата.  По сценария на учебната тревога това води до заплаха за здравето и живота на близо 35 000 души в..

публикувано на 26.09.17 в 18:56

Студенти поискаха нов закон за висшето образование

За изцяло нов закон за висшето образование настояват студенти, взели участие в дискусия организирана от Гражданско сдружение Лидери за европейско образование.  На конференцията взеха участие студенти от почти всички университети в България. Те настояват за приемането на изцяло нов закон за висшето образование, както и за прозрачност при разходването на..

публикувано на 26.09.17 в 18:45

Катастрофа между ТИР и 2 коли затвори тунела "Топли дол" на АМ "Хемус" в посока София

Затворен заради катастрофа е тунелът Топли дол на автомагистрала "Хемус" - посока София. Около 17: 30  ч., на входа на тунела, ТИР е ударил две коли. Един човек е ранен и е откаран в болница без опасност за живота. Заради инцидента движението в района е преустановено.  От "Пътна полиция" съветват водачите да използват обходен маршрут и да минават..

публикувано на 26.09.17 в 17:54

Разбита е престъпна група за рекет, лихварство и наркоразпространение във Враца

При масирана акция в различни населени места във Врачанска област са задържани 9 души за рекет, палежи, лихварство и разпространение на наркотици. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В акцията са участвали служители на ГДБОП и жандармерията под ръководството на Специализираната прокуратура. Извършват се претърсвания на жилища и автомобили и..

обновено на 26.09.17 в 17:43

КТ "Подкрепа" иска по-високи обезщетения за безработица за хората, които напускат работа по свое желание

Обезщетения за безработица в максимален размер и поне за 4 месеца да могат да получават и хората, които напускат работа по свое желание, както и уволнените за провинения, предлага КТ „Подкрепа“.  Месечното обезщетение за безработица, по закон, не може да надхвърля 60% от заплатата, която служителят е получавал преди да остане без работа, но само..

публикувано на 26.09.17 в 17:39

Суперкомпютърът "Авитохол" помага за разработването на системи за ранно предупреждение в НИМХ

Една от стоте най- мощни изчислителни системи в света- суперкомпютърът "Авитохол" подпомага  разработването на системи за ранно предупреждение от Националния институт по хидрология и метеорология. Това ще помогне и за създаването на национална програма за чистотата на атмосферния въздух, посочи директорът на Националния институт по хидрология и..

публикувано на 26.09.17 в 17:21