Д. Делчев: Законопроектите на ГЕРБ и БСП са имитация за борба с корупцията

Димитър Делчев
БГНЕС

"Движение България на гражданите", с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер", организира днес кръгла маса, посветена на борбата с корупцията – "Борба с корупцията и справедливо правосъдие – пътят към успеха". В нея ще се включат непарламентарно представените партии от демократичната общност, експерти, неправителствени организации.
 

Според заместник-председателя на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев пътят към успеха за България минава през справедливи съд и прокуратура, както и силно ограничаване на корупцията:

В момента тя е ширеща се на всички нива – не само на високите нива на властта, а и до най-ниското ниво. Темата е актуална, защото в момента има два законопроекта за борба с корупцията, които са внесени в НС – единият е на ГЕРБ, а другият е на БСП. Ние ще дадем нашата оценка и за тези законопроекти, ще дадем оценка и за това как продължава съдебната реформа в рамките на това НС, продължава ли въобще и смятат ли те да правят съдебна реформа, с оглед и на избора на членове на ВСС – най-висшият орган в правосъдието, поясни Делчев и коментира, че според него съдебна реформа няма да бъде направена:

Нямат никакво намерение и аз бих казал, че дори се ужасяват от мисълта да има реално правосъдие в България, което да наказва виновните и престъпниците. Всъщност примерът в Румъния, вместо да се окаже заразителен за България, се оказа плашещ управляващите и в момента те се опитват през Закона за борба с корупцията, през правенето на една имитация за борба с корупцията, да покажат през Европа, че нещо се случва, но в същото време да бъдат сигурни, че дори и да има някаква борба с корупцията, тя няма да ги засегне по никакъв начин.

Димитър Делчев определи законопроектите на ГЕРБ и БСП като имитация за борба с корупцията и коментира:

Това са, на първо място, управляващото мнозинство, това са ГЕРБ и Патриотичният фронт. Техният закон, начинът, по който е съставен, така че да не бъде независимо ръководството на антикорупционния орган, а то да зависи от политическите интереси и всъщност политическото влияние да влиза през широко отворена задна врата в антикорупционния орган – това показва, че те искат да могат да спират тези производства, които ги застрашават, и в същото време, в случай че някой има създава проблеми или им стои на пътя, да може, както пише в тефтерчето на Филип Златанов, "да се удари". Така е написан, за да може да действа този порочен модел. Затова казваме, че това е имитация. БСП не правят нищо по-различно. Техният е закон е много сходен с този на ГЕРБ, единствената разлика е, че те казват, че не парламентът ще назначава шефа на антикорупционния орган, а президентът, който считаме за близък до нас.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова с Димитър Делчев.

Още от категорията

Християндемократите на Меркел спечелиха изборите за Бундестаг с 33% от гласовете

След 100% преброяване на бюлетините във всички избирателни райони Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33% от гласовете. В сравнение с вота през 2013-а подкрепата за партията е спаднала с 8,5 на сто. Втора остава Социалдемократическата партия на основния опонент на Меркел във вота - Мартин..

обновено на 25.09.17 в 10:54

Премиерът Бойко Борисов също поздрави Ангела Меркел

Премиерът Бойко Борисов поздрави Ангела Меркел за постигнатата изборна победа и я определи като признание за водената от нея политика.   Министър-председателят изразява очакване партньорството между двете страни да стане още по-динамично и подчертава, че и занапред Меркел ще може да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и..

публикувано на 25.09.17 в 10:50

Румен Радев поздрави Ангела Меркел за победата на изборите в Германия

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Ангела Меркел по повод изборната победа на коалицията Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз на парламентарните избори в Германия, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В писмото си Радев изразява желанието на българския народ за задълбочаване и укрепване на приятелските..

публикувано на 25.09.17 в 10:03

Луиза Славкова: "Ямайка" е единствената алтернатива на голямата коалиция в Германия

Очертава се, че т.нар. "коалиция Ямайка" е единствената алтернатива на досегашната голяма коалиция в Германия. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Луиза Славкова . (бел. ред. - "Ямайка" е евентуална тройна коалиция, наречена така заради съвпадението с цветовете на партиите). Социалдемократите се изплашиха, че след толкова..

публикувано на 25.09.17 в 08:39

Вера Юрова представя резултатите от годишния преглед на "щит за защита на личните данни"

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенството на половете Вера Юрова ще представи резултатите от обсъждането на първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни". По време на визитата си в Съединените щати миналата седмица комисар Юрова е разговаряла с представители на интернет гигантите "Гугъл", "Епъл" и "Фейсбук". Сред..

публикувано на 25.09.17 в 08:11

Предизвикателствата пред формирането на евробюджета - тема на конференция в Брюксел

Предизвикателствата пред формирането на бюджета на Европейския съюз ще бъде тема на конференция под надслов "Бъдещето на финансите на ЕС", която ще се проведе в Брюксел. Във форума ще участват еврокомисарите по дигитална икономика и общество Мария Габриел и на регионалната политика Корина Крецу . В дискусиите ще се включи и българският министър за..

публикувано на 25.09.17 в 08:08

Н.Пр. Херберт Салбер: Големият въпрос пред Германия е бъдещото управление

Големият въпрос, който стои пред Германия, е какъв ще бъде съставът на бъдещето управление. Това каза в интервю за БНР новият посланик на Федералната република в София Негово Превъзходителство Херберт Салбер , след като станаха ясни първите резултати от парламентарните избори в Германия. В коментар за предаването "Преди всички" посланик Салбер..

публикувано на 25.09.17 в 07:57