Т. Славев: НС за пореден път самό минира избора, сваля легитимността и дава нисък старт на следващия ВСС

Изборът на членове на ВСС от квотата на НС прилича на началото на цирково представление

| обновено на 14.09.17 в 09:45
Висш съдебен съвет
БГНЕС

Все още не е ясно кога парламентът ще избере своите представители в новия Висш съдебен съвет, след като точката за избора на кандидатите не бе включена в програмата на парламента за тази седмица.

Изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота прилича на началото на цирково представление, коментира в "Преди всички" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи:

Ситуацията с избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота много прилича на онзи момент в началото на цирковото представление, когато прожекторите са насочени към манежа и е осветена само една малка част от случващото се, а всичко друго на сцената е в мъгла и така публиката не вижда какво се случва… така че ние единствено бихме могли да предполагаме възможни сценарии. Това, което се случи до момента – имахме изслушване на 7-и септември, което беше проформа и то беше изключително критикувано от неправителствените организации, а поради факта, че нямаше дебати, не бяха зададени въпросите на гражданите. След това на 11-и септември Комисията по правни въпроси внесоха доклада от изслушването, където имаше констатация, че всички 18 кандидати притежават необходимите качества да бъдат избрани. Парламентарната практика показва, че когато комисия внесе подобен доклад, решенията по него ще бъдат взети в същата седмица – това обаче не се случи. Тук можем само да гадаем защо това не се случи. Най-вероятно, защото наистина не са постигнати политическите договорки за избора…

Славев изрази съмнения, че тази ситуация и съществуващите проблеми в нея най-вероятно ще се задълбочат политически. Той каза още, че не може да има избрани само няколко членове на Висшия съдебен съвет, че парламентът трябва да попълни квотата от 11 души, за да конституира органа и той да влезе в новия си мандат с 25 души:

Дори и един да бъде по-малко, това означава, че процедурата трябва да се повтори, според мен. За съжаление Народното събрание за пореден път самό минира избора, сваля легитимността и дава много нисък старт на следващия Висш съдебен съвет. Народното събрание, въпреки всички политически заявки за повишаване на доверието, съвсем умишлено работи за това общественото доверие към законодателната и към съдебната власт да продължава да бъде ниско и да спада.

В коментар на казаното от президента Румен Радев пред "Нова телевизия", че е редно е следващия ВСС да избере новия председател на Върховния административен съд, Славев посочи, че:

Това мнение на президента Радев се споделя и от по-широк кръг експерти, хора, които наблюдават процесите… Имаше такива заявки включително и на политически сили, така че е въпрос на вземане на решение

В звуковия файл можете да цялото интервю на Силвия Великова с Теодор Славев. 


Още от категорията

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп са обсъдили Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган и американският държавен глава Доналд Тръмп са се договорили в телефонен разговор, че заедно ще се борят срещу всички терористични организации. Според Анкара Тръмп освен това е заявил, че Вашингтон ще спре доставките на оръжие в Сирия за кюрдските милиции, известни като Отряди за защита на народа. Президентът Ердоган..

публикувано на 25.11.17 в 01:56

Сирийската опозиция обяви, че е готова да обсъди всичко с режима на Башар Асад

На 28-ми ноември в Женева ще започне следващият кръг от мирните преговори за Сирия, организирани от ООН. Това обяви на пресконференция в Рияд ръководителят на преговорния екип на основната сирийска опозиция Наср Харири , цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че опозицията отива в Женева за пряк диалог с режима на президента Башар Асад и е готова да..

публикувано на 25.11.17 в 01:51

Ева Майдел бе избрана за председател на Международното европейското движение

Евродепутатът Ева Майдел беше избрана за председател на Международното европейското движение. Международното европейското движение е мрежа от проевропейски организации от 39 държави, в която влизат неправителствени организации, профсъюзи, бизнес организации, политически партии, местна власт. Организацията е създадена преди повече от 70 години, като за..

публикувано на 24.11.17 в 22:05

В Румъния назряват протести

Недоволство от промените в данъчното и правосъдното законодателство изкарват отново румънците на улицата. Опасенията са, че планираните промени ще отслабят борбата с корупцията. За неделя са планирани протести в близо 100 градове в страната и в чужбина, съобщава информационният сайт Зиаре. В 18,00 ч. хората ще излязат на протести на главните площади в..

публикувано на 24.11.17 в 20:35

Сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че лидерът им е подал оставка

Лидерът на сепаратистите в източния украински град Луганск се е оттеглил от поста. Това обяви министърът на държавната сигурност на самопровъзгласилата Луганска народна република Леонид Пасечник „ Днес Игор Венедиктович Плотницки подаде оставка по здравословни причини. Казаха си думата многобройните бойни рани и последствията от претърпените контузии. В..

публикувано на 24.11.17 в 20:16
Анджей Дуда

Полският парламент подновява работата по спорната съдебна реформа

Депутати от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ внесоха в парламента два законопроекта на президента Анджей Дуда за съдебна реформа, които бяха разкритикувани от опозицията и Европейската комисия като посегателство над върховенството на закона. През юли Дуда наложи вето върху предишната версия на реформата, позволяваща на правосъдния..

публикувано на 24.11.17 в 20:02
Тереза Мей

Лондон и Брюксел са все още далеч от компромис за цената на Брекзит

Британският премиер Тереза Мей използва срещата на върха на Евросъюза с шестте бивши съветски републики от „Източното партньорство“, за да разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск за условията за напускането на Обединеното кралство. „Напредваме, но остават сериозни разминавания по цената на развода и границата с Ирландия“, обясни Мей,..

публикувано на 24.11.17 в 19:59