Т. Славев: НС за пореден път самό минира избора, сваля легитимността и дава нисък старт на следващия ВСС

Изборът на членове на ВСС от квотата на НС прилича на началото на цирково представление

| обновено на 14.09.17 в 09:45
Висш съдебен съвет
БГНЕС

Все още не е ясно кога парламентът ще избере своите представители в новия Висш съдебен съвет, след като точката за избора на кандидатите не бе включена в програмата на парламента за тази седмица.

Изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота прилича на началото на цирково представление, коментира в "Преди всички" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи:

Ситуацията с избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота много прилича на онзи момент в началото на цирковото представление, когато прожекторите са насочени към манежа и е осветена само една малка част от случващото се, а всичко друго на сцената е в мъгла и така публиката не вижда какво се случва… така че ние единствено бихме могли да предполагаме възможни сценарии. Това, което се случи до момента – имахме изслушване на 7-и септември, което беше проформа и то беше изключително критикувано от неправителствените организации, а поради факта, че нямаше дебати, не бяха зададени въпросите на гражданите. След това на 11-и септември Комисията по правни въпроси внесоха доклада от изслушването, където имаше констатация, че всички 18 кандидати притежават необходимите качества да бъдат избрани. Парламентарната практика показва, че когато комисия внесе подобен доклад, решенията по него ще бъдат взети в същата седмица – това обаче не се случи. Тук можем само да гадаем защо това не се случи. Най-вероятно, защото наистина не са постигнати политическите договорки за избора…

Славев изрази съмнения, че тази ситуация и съществуващите проблеми в нея най-вероятно ще се задълбочат политически. Той каза още, че не може да има избрани само няколко членове на Висшия съдебен съвет, че парламентът трябва да попълни квотата от 11 души, за да конституира органа и той да влезе в новия си мандат с 25 души:

Дори и един да бъде по-малко, това означава, че процедурата трябва да се повтори, според мен. За съжаление Народното събрание за пореден път самό минира избора, сваля легитимността и дава много нисък старт на следващия Висш съдебен съвет. Народното събрание, въпреки всички политически заявки за повишаване на доверието, съвсем умишлено работи за това общественото доверие към законодателната и към съдебната власт да продължава да бъде ниско и да спада.

В коментар на казаното от президента Румен Радев пред "Нова телевизия", че е редно е следващия ВСС да избере новия председател на Върховния административен съд, Славев посочи, че:

Това мнение на президента Радев се споделя и от по-широк кръг експерти, хора, които наблюдават процесите… Имаше такива заявки включително и на политически сили, така че е въпрос на вземане на решение

В звуковия файл можете да цялото интервю на Силвия Великова с Теодор Славев. 


Още от категорията

Християндемократите на Меркел спечелиха изборите за Бундестаг с 33% от гласовете

След 100% преброяване на бюлетините във всички избирателни райони Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33% от гласовете. В сравнение с вота през 2013-а подкрепата за партията е спаднала с 8,5 на сто. Втора остава Социалдемократическата партия на основния опонент на Меркел във вота - Мартин..

обновено на 25.09.17 в 10:54

Премиерът Бойко Борисов също поздрави Ангела Меркел

Премиерът Бойко Борисов поздрави Ангела Меркел за постигнатата изборна победа и я определи като признание за водената от нея политика.   Министър-председателят изразява очакване партньорството между двете страни да стане още по-динамично и подчертава, че и занапред Меркел ще може да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и..

публикувано на 25.09.17 в 10:50

Румен Радев поздрави Ангела Меркел за победата на изборите в Германия

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Ангела Меркел по повод изборната победа на коалицията Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз на парламентарните избори в Германия, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В писмото си Радев изразява желанието на българския народ за задълбочаване и укрепване на приятелските..

публикувано на 25.09.17 в 10:03

Луиза Славкова: "Ямайка" е единствената алтернатива на голямата коалиция в Германия

Очертава се, че т.нар. "коалиция Ямайка" е единствената алтернатива на досегашната голяма коалиция в Германия. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Луиза Славкова . (бел. ред. - "Ямайка" е евентуална тройна коалиция, наречена така заради съвпадението с цветовете на партиите). Социалдемократите се изплашиха, че след толкова..

публикувано на 25.09.17 в 08:39

Вера Юрова представя резултатите от годишния преглед на "щит за защита на личните данни"

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенството на половете Вера Юрова ще представи резултатите от обсъждането на първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни". По време на визитата си в Съединените щати миналата седмица комисар Юрова е разговаряла с представители на интернет гигантите "Гугъл", "Епъл" и "Фейсбук". Сред..

публикувано на 25.09.17 в 08:11

Предизвикателствата пред формирането на евробюджета - тема на конференция в Брюксел

Предизвикателствата пред формирането на бюджета на Европейския съюз ще бъде тема на конференция под надслов "Бъдещето на финансите на ЕС", която ще се проведе в Брюксел. Във форума ще участват еврокомисарите по дигитална икономика и общество Мария Габриел и на регионалната политика Корина Крецу . В дискусиите ще се включи и българският министър за..

публикувано на 25.09.17 в 08:08

Н.Пр. Херберт Салбер: Големият въпрос пред Германия е бъдещото управление

Големият въпрос, който стои пред Германия, е какъв ще бъде съставът на бъдещето управление. Това каза в интервю за БНР новият посланик на Федералната република в София Негово Превъзходителство Херберт Салбер , след като станаха ясни първите резултати от парламентарните избори в Германия. В коментар за предаването "Преди всички" посланик Салбер..

публикувано на 25.09.17 в 07:57