Т. Славев: НС за пореден път самό минира избора, сваля легитимността и дава нисък старт на следващия ВСС

Изборът на членове на ВСС от квотата на НС прилича на началото на цирково представление
| обновено на 14.09.17 в 09:45
Висш съдебен съвет
БГНЕС

Все още не е ясно кога парламентът ще избере своите представители в новия Висш съдебен съвет, след като точката за избора на кандидатите не бе включена в програмата на парламента за тази седмица.

Изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота прилича на началото на цирково представление, коментира в "Преди всички" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи:

Ситуацията с избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота много прилича на онзи момент в началото на цирковото представление, когато прожекторите са насочени към манежа и е осветена само една малка част от случващото се, а всичко друго на сцената е в мъгла и така публиката не вижда какво се случва… така че ние единствено бихме могли да предполагаме възможни сценарии. Това, което се случи до момента – имахме изслушване на 7-и септември, което беше проформа и то беше изключително критикувано от неправителствените организации, а поради факта, че нямаше дебати, не бяха зададени въпросите на гражданите. След това на 11-и септември Комисията по правни въпроси внесоха доклада от изслушването, където имаше констатация, че всички 18 кандидати притежават необходимите качества да бъдат избрани. Парламентарната практика показва, че когато комисия внесе подобен доклад, решенията по него ще бъдат взети в същата седмица – това обаче не се случи. Тук можем само да гадаем защо това не се случи. Най-вероятно, защото наистина не са постигнати политическите договорки за избора…

Славев изрази съмнения, че тази ситуация и съществуващите проблеми в нея най-вероятно ще се задълбочат политически. Той каза още, че не може да има избрани само няколко членове на Висшия съдебен съвет, че парламентът трябва да попълни квотата от 11 души, за да конституира органа и той да влезе в новия си мандат с 25 души:

Дори и един да бъде по-малко, това означава, че процедурата трябва да се повтори, според мен. За съжаление Народното събрание за пореден път самό минира избора, сваля легитимността и дава много нисък старт на следващия Висш съдебен съвет. Народното събрание, въпреки всички политически заявки за повишаване на доверието, съвсем умишлено работи за това общественото доверие към законодателната и към съдебната власт да продължава да бъде ниско и да спада.

В коментар на казаното от президента Румен Радев пред "Нова телевизия", че е редно е следващия ВСС да избере новия председател на Върховния административен съд, Славев посочи, че:

Това мнение на президента Радев се споделя и от по-широк кръг експерти, хора, които наблюдават процесите… Имаше такива заявки включително и на политически сили, така че е въпрос на вземане на решение

В звуковия файл можете да цялото интервю на Силвия Великова с Теодор Славев. 


Още от категорията

Кметове на 10 британски градове се срещат в Брюксел с главния преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние

Кметове на 10 британски градове днес се срещат в Брюксел с главния преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние . Те искат да изразят тяхната позиция за Брекзит на фона на прогнозите, че излизането на Великобритания няма да се отрази добре на икономиката. Кметовете пожелаха срещата с Мишел Барние след като преди по-малко от две седмици..

публикувано на 19.02.18 в 02:32

Съюзник на Меркел се оттегля от ръководния си пост в ХДС преди съставянето на новото правителство

Генералният секретар на германския Християндемократически съюз Петер Таубер ще подаде оставка по здравословни причини, съобщиха източници от партията, цитирани от Ройтерс. Таубер не взе участие в коалиционните преговори с Германската социалдемократическа партия тази година и по информация на източниците иска да даде възможност за избиране..

публикувано на 19.02.18 в 01:08

Сирийските кюрдски сили и Дамаск са постигнали споразумение сирийската армия да влезе в областта Африн

Сирийските кюрдски сили и Дамаск са постигнали споразумение сирийската армия да влезе в областта Африн, за да помогне за отблъскването на турското настъпление. Това заяви днес за Ройтерс Бадран Джия Курд , съветник в администрацията на контролираните от кюрди зони в Северна Сирия. По думите му, войските на президента Башар Асад могат да..

публикувано на 18.02.18 в 23:42

Косово отбеляза днес 10 години от обявяването на независимостта

Косово отбеляза днес 10 години от обявяването на независимостта с парад на Силите за сигурност и полицията в центъра на Прищина, съобщи косовската телевизия РТК. Парадът, който трябваше да се състои на 17  февруари, беше отложен за днес, тъй като много от домакините и поканените гости бяха на конференция по сигурността в Мюнхен. В речта си..

публикувано на 18.02.18 в 23:33

Македонският президент Георге Иванов,посети българска Желязна църка "Св. Стефан" в Истанбул

Македонският президент Георге Иванов , който е на посещение в Турция, посети българска Желязна църка "Св. Стефан". Това е първо посещение на чуждестранен държавен глава след откриването на реставрирания храм н началото на януари. Посрещнат от генералния ни консул в Истанбул Ангел Ангелов , македонският гост и придружаващата го делегация са..

публикувано на 18.02.18 в 23:29
Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за глобален съюз срещу миграцията

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за глобален съюз срещу миграцията в реч, с която започна предизборната кампания на неговата дясна партия "Фидес" за вота през април, когато се очаква да спечели за трети пореден път внушителна победа, съобщи Ройтерс. Пред своите привърженици  Орбан заяви, че "християнството е последната надежда на..

публикувано на 18.02.18 в 23:23
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: Най-добре за България е новото име на югозападната ни съседка да бъде Нова Македония

Най-добре за България е новото име на Македония да бъде Нова Македония, а Гърция няма основания за претенции. Това мнение изрази  в Ловеч евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки .  Според Ангел Джамбазки за Гърция  въпросът не е за името на Македония: Това е тяхната маска, тяхната битка срещу Македония, за да не се отваря..

публикувано на 18.02.18 в 20:20