По повод първия учебен ден - 15 септември

Политическите сили излязоха с декларации за състоянието на българското образование

БГНЕС

Ден преди първия учебен ден - 15-и септември, депутатите от парламентарните групи излязоха с декларации. От трибуната на Народното събрание Милена Дамянова изтъкна, че ГЕРБ изпълнява управленския си ангажимент образованието да е приоритет, като посочи:

Само ще спомена за повишението на учителските заплати от 1-ви септември с 15 на сто към момента, ангажимента на правителството на господин Борисов да няма деца, които да не са в класните стаи, възможността на учителите да работят без бюрократични спънки по пътя им, за родителите, които да са убедени, че училището е и тяхно. Няма време за политиканстване в областта на образованието - 15-и септември е ден, в който трябва да си припомним, че училището винаги е било и ще бъде нашето национално "заедно".

В декларацията си от БСП посочиха, че новият закон за образованието не работи и създава проблеми:

Необходим е преглед на учебните програми и планове, с цел отстраняване на посочените проблеми. Училището продължава да възпроизвежда социално неравенство. Илюзорно е, че увеличението е 15 процента за всички учители - в малките училища отново увеличението далеч няма да е 15 процента. Настояваме за актуализиране на системата за обучение на учителите, която да осигури по-високо ниво на подготовката и квалификацията им, заяви Ирена Анастасова.

От името на ДПС Ерол Мехмед посочи нуждата от добре подготвени млади преподаватели и допълни:

Наложително е да се усети държавната подкрепа и в далечните от София малки училища и рискови райони на страната, където все още има деца, които с еднаква радост да изучават и официалния български, и своя майчин език.

Депутатите продължават работа с обсъждане на ветото на президента по текстове от Закона за околната среда.

Още от категорията

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп са обсъдили Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган и американският държавен глава Доналд Тръмп са се договорили в телефонен разговор, че заедно ще се борят срещу всички терористични организации. Според Анкара Тръмп освен това е заявил, че Вашингтон ще спре доставките на оръжие в Сирия за кюрдските милиции, известни като Отряди за защита на народа. Президентът Ердоган..

публикувано на 25.11.17 в 01:56

Сирийската опозиция обяви, че е готова да обсъди всичко с режима на Башар Асад

На 28-ми ноември в Женева ще започне следващият кръг от мирните преговори за Сирия, организирани от ООН. Това обяви на пресконференция в Рияд ръководителят на преговорния екип на основната сирийска опозиция Наср Харири , цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че опозицията отива в Женева за пряк диалог с режима на президента Башар Асад и е готова да..

публикувано на 25.11.17 в 01:51

Ева Майдел бе избрана за председател на Международното европейското движение

Евродепутатът Ева Майдел беше избрана за председател на Международното европейското движение. Международното европейското движение е мрежа от проевропейски организации от 39 държави, в която влизат неправителствени организации, профсъюзи, бизнес организации, политически партии, местна власт. Организацията е създадена преди повече от 70 години, като за..

публикувано на 24.11.17 в 22:05

В Румъния назряват протести

Недоволство от промените в данъчното и правосъдното законодателство изкарват отново румънците на улицата. Опасенията са, че планираните промени ще отслабят борбата с корупцията. За неделя са планирани протести в близо 100 градове в страната и в чужбина, съобщава информационният сайт Зиаре. В 18,00 ч. хората ще излязат на протести на главните площади в..

публикувано на 24.11.17 в 20:35

Сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че лидерът им е подал оставка

Лидерът на сепаратистите в източния украински град Луганск се е оттеглил от поста. Това обяви министърът на държавната сигурност на самопровъзгласилата Луганска народна република Леонид Пасечник „ Днес Игор Венедиктович Плотницки подаде оставка по здравословни причини. Казаха си думата многобройните бойни рани и последствията от претърпените контузии. В..

публикувано на 24.11.17 в 20:16
Анджей Дуда

Полският парламент подновява работата по спорната съдебна реформа

Депутати от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ внесоха в парламента два законопроекта на президента Анджей Дуда за съдебна реформа, които бяха разкритикувани от опозицията и Европейската комисия като посегателство над върховенството на закона. През юли Дуда наложи вето върху предишната версия на реформата, позволяваща на правосъдния..

публикувано на 24.11.17 в 20:02
Тереза Мей

Лондон и Брюксел са все още далеч от компромис за цената на Брекзит

Британският премиер Тереза Мей използва срещата на върха на Евросъюза с шестте бивши съветски републики от „Източното партньорство“, за да разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск за условията за напускането на Обединеното кралство. „Напредваме, но остават сериозни разминавания по цената на развода и границата с Ирландия“, обясни Мей,..

публикувано на 24.11.17 в 19:59