По повод първия учебен ден - 15 септември

Политическите сили излязоха с декларации за състоянието на българското образование

БГНЕС

Ден преди първия учебен ден - 15-и септември, депутатите от парламентарните групи излязоха с декларации. От трибуната на Народното събрание Милена Дамянова изтъкна, че ГЕРБ изпълнява управленския си ангажимент образованието да е приоритет, като посочи:

Само ще спомена за повишението на учителските заплати от 1-ви септември с 15 на сто към момента, ангажимента на правителството на господин Борисов да няма деца, които да не са в класните стаи, възможността на учителите да работят без бюрократични спънки по пътя им, за родителите, които да са убедени, че училището е и тяхно. Няма време за политиканстване в областта на образованието - 15-и септември е ден, в който трябва да си припомним, че училището винаги е било и ще бъде нашето национално "заедно".

В декларацията си от БСП посочиха, че новият закон за образованието не работи и създава проблеми:

Необходим е преглед на учебните програми и планове, с цел отстраняване на посочените проблеми. Училището продължава да възпроизвежда социално неравенство. Илюзорно е, че увеличението е 15 процента за всички учители - в малките училища отново увеличението далеч няма да е 15 процента. Настояваме за актуализиране на системата за обучение на учителите, която да осигури по-високо ниво на подготовката и квалификацията им, заяви Ирена Анастасова.

От името на ДПС Ерол Мехмед посочи нуждата от добре подготвени млади преподаватели и допълни:

Наложително е да се усети държавната подкрепа и в далечните от София малки училища и рискови райони на страната, където все още има деца, които с еднаква радост да изучават и официалния български, и своя майчин език.

Депутатите продължават работа с обсъждане на ветото на президента по текстове от Закона за околната среда.

Още от категорията

Християндемократите на Меркел спечелиха изборите за Бундестаг с 33% от гласовете

След 100% преброяване на бюлетините във всички избирателни райони Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33% от гласовете. В сравнение с вота през 2013-а подкрепата за партията е спаднала с 8,5 на сто. Втора остава Социалдемократическата партия на основния опонент на Меркел във вота - Мартин..

обновено на 25.09.17 в 10:54

Премиерът Бойко Борисов също поздрави Ангела Меркел

Премиерът Бойко Борисов поздрави Ангела Меркел за постигнатата изборна победа и я определи като признание за водената от нея политика.   Министър-председателят изразява очакване партньорството между двете страни да стане още по-динамично и подчертава, че и занапред Меркел ще може да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и..

публикувано на 25.09.17 в 10:50

Румен Радев поздрави Ангела Меркел за победата на изборите в Германия

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Ангела Меркел по повод изборната победа на коалицията Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз на парламентарните избори в Германия, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В писмото си Радев изразява желанието на българския народ за задълбочаване и укрепване на приятелските..

публикувано на 25.09.17 в 10:03

Луиза Славкова: "Ямайка" е единствената алтернатива на голямата коалиция в Германия

Очертава се, че т.нар. "коалиция Ямайка" е единствената алтернатива на досегашната голяма коалиция в Германия. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Луиза Славкова . (бел. ред. - "Ямайка" е евентуална тройна коалиция, наречена така заради съвпадението с цветовете на партиите). Социалдемократите се изплашиха, че след толкова..

публикувано на 25.09.17 в 08:39

Вера Юрова представя резултатите от годишния преглед на "щит за защита на личните данни"

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенството на половете Вера Юрова ще представи резултатите от обсъждането на първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни". По време на визитата си в Съединените щати миналата седмица комисар Юрова е разговаряла с представители на интернет гигантите "Гугъл", "Епъл" и "Фейсбук". Сред..

публикувано на 25.09.17 в 08:11

Предизвикателствата пред формирането на евробюджета - тема на конференция в Брюксел

Предизвикателствата пред формирането на бюджета на Европейския съюз ще бъде тема на конференция под надслов "Бъдещето на финансите на ЕС", която ще се проведе в Брюксел. Във форума ще участват еврокомисарите по дигитална икономика и общество Мария Габриел и на регионалната политика Корина Крецу . В дискусиите ще се включи и българският министър за..

публикувано на 25.09.17 в 08:08

Н.Пр. Херберт Салбер: Големият въпрос пред Германия е бъдещото управление

Големият въпрос, който стои пред Германия, е какъв ще бъде съставът на бъдещето управление. Това каза в интервю за БНР новият посланик на Федералната република в София Негово Превъзходителство Херберт Салбер , след като станаха ясни първите резултати от парламентарните избори в Германия. В коментар за предаването "Преди всички" посланик Салбер..

публикувано на 25.09.17 в 07:57