Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод първия учебен ден - 15 септември

Политическите сили излязоха с декларации за състоянието на българското образование

Снимка: БГНЕС

Ден преди първия учебен ден - 15-и септември, депутатите от парламентарните групи излязоха с декларации. От трибуната на Народното събрание Милена Дамянова изтъкна, че ГЕРБ изпълнява управленския си ангажимент образованието да е приоритет, като посочи:

Само ще спомена за повишението на учителските заплати от 1-ви септември с 15 на сто към момента, ангажимента на правителството на господин Борисов да няма деца, които да не са в класните стаи, възможността на учителите да работят без бюрократични спънки по пътя им, за родителите, които да са убедени, че училището е и тяхно. Няма време за политиканстване в областта на образованието - 15-и септември е ден, в който трябва да си припомним, че училището винаги е било и ще бъде нашето национално "заедно".

В декларацията си от БСП посочиха, че новият закон за образованието не работи и създава проблеми:

Необходим е преглед на учебните програми и планове, с цел отстраняване на посочените проблеми. Училището продължава да възпроизвежда социално неравенство. Илюзорно е, че увеличението е 15 процента за всички учители - в малките училища отново увеличението далеч няма да е 15 процента. Настояваме за актуализиране на системата за обучение на учителите, която да осигури по-високо ниво на подготовката и квалификацията им, заяви Ирена Анастасова.

От името на ДПС Ерол Мехмед посочи нуждата от добре подготвени млади преподаватели и допълни:

Наложително е да се усети държавната подкрепа и в далечните от София малки училища и рискови райони на страната, където все още има деца, които с еднаква радост да изучават и официалния български, и своя майчин език.

Депутатите продължават работа с обсъждане на ветото на президента по текстове от Закона за околната среда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени