Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Deutsche Boerse ще плати глоба от 10,5 млн. евро по обвинения за търговия с вътрешна информация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският борсов оператор Deutsche Boerse AG обяви в сряда вечерта, че се е съгласил да плати глоба от 10,5 млн. евро във връзка с повдигнати обвинения за предполагаема търговия с вътрешна информация от страна на неговия главен изпълнителен директор и за предполагаеми нарушение на пазарните правила.

Deutsche Boerse заяви, че приема наложената глобата, въпреки че продължава да смята, че твърденията са неоснователни във всяко едно отношение, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Глобата беше предложена от прокуратурата във Франкфурт като условие за прекратяване на разследване спрямо главния изпълнителен директор на Deutsche Boerse Карстен Кенгетер с оглед на предполагаема търговия с вътрешна информация, само няколко седмици преди да бъдат обявени плановете за сливане ѝ с Лондонската фондова борса (London Stock Exchange).

Съдът във Франкфурт все още не е одобрил постигната сделка.

Трябва да се има предвид, че според официална пазара информация, Кенгетер е закупи 60 хиляди акции на Deutsche Boerse на обща стойност 4,5 млн. евро на 14-и декември 2015 година, докато плановете за сливане на борсите във Франкфурт и Лондон бяха обявени на 23-ти февруари 2016 година.

Deutsche Boerse също така заяви, че ще вземе решение дали да удължи или не договора на изпълнителния директор Кенгетер, след като германската прокуратура и финансовите надзорни органи в страната приключат съответните си разследвания. Настоящият договор на Кенгетер приключва през март догодина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна