Полицаи и пожарникари протестираха пред Народното събрание

Искам полицаите да получават заплати по 2000 евро, но няма как, заяви заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов
| обновено на 14.09.17 в 13:16
Противопожарният автомобил, който също беше включен в протеста на полицаите и пожарникарите
Снимка: Николай Христов

Полицаи и пожарникари протестираха пред сградата на парламента в София заради ниските си заплати и заради липсата, според тях, на диалог с ръководството на МВР. Минути преди 12.00 часа служители на МВР докараха пред Народното събрание един противопожарен автомобил - с това от синдикатите в министерството искат да покажат на ръководството на МВР в какви условия работят служителите. По този начин синдикатите обясниха на присъстващите недостига на хора в пожарната. Според професионалните изисквания на тази служба в противопожарен автомобил трябва да има по 6 души, а обикновено в българската пожарна често се случва да има по двама или трима.

Мястото не е случайно избрано. 2015-а година ние изкарахме на 20 метра оттук в една палатка 44 дена протест. Имахме определени изисквания тогава. Подчертавам: те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги - членове на "Пожарна безопасност и защита на населението", а именно искахме, настоявахме екипите в България, екип на една пожарна да бъде от трима човека: шофьор и двама бойци. Исканията са ни изключително практични, каза Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Основното искане на протестиращите полицаи е увеличение на заплатите с 15% от 1-ви февруари тази година, тоест със задна дата. Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят от това искане. От друга страна ръководството на Министерството на вътрешните работи също е категорично, че към момента пари за такова увеличение не могат да се намерят. 

Категорични сме в исканията и за тази наша категоричност изключително много допринася и ръководството на МВР, което до този момент не е започнало същински преговори с нас по исканията. МВР сериозно бърка социалния диалог, който под някаква форма тече на заседанията на Съвета за социално партньорство, и преговорите по исканията от протеста. Това тяхно неразбиране, за съжаление, се превръща вече и в проблем, каза Илия Кузманов.

Кузманов посочи, че се готви нов национален протест:

Той е вече в начална форма на организация. Датата е 21-ви октомври, събота, пред Народното събрание.

До 21-ви октомври протестните действия на синдикатите ще продължат щафетно в различни градове на страната. 
По-рано днес заместник вътрешният министър Стефан Балабанов отново повтори тезата на ръководството на МВР, че към момента няма как заплатите на пожарникарите и полицаите да бъдат увеличени със задна дата
Колко ще бъдат увеличени, това ще зависи от бюджета, от рамката на бюджета, от министъра на финансите. Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което те искат. Не знам с колко процента, не бих могъл да ви отговоря и не знам точно от кога.
Стефан Балабанов отбеляза, че в рамките на няколко месеца е имало шест срещи между политическото ръководство на МВР и синдикатите в министерството. На тези срещи, според заместник-министъра, са постигнати реални резултати, по които се работиСтефан Балабанов
От своя страна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", също се обяви за увеличение на заплатите на пожарникарите, стига обаче това да бъде възможно.
Ако не се постигне разбирателство, въпреки днешния протест, от синдикатите в МВР се заканват да организират голям национален протест през октомври. Ако до 2018-та година също не бъде постигнато разбирателство, от 5-и януари през новата година протестите на полицаите ще станат ежедневни.
Полицаите във Варна ще протестират тази вечер зад сградата на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Свързани новини

Полицаи и пожарникари излизат на протест

В деня на професионалния празник на пожарникарите служители на МВР се организират за протести в София и Варна . Те продължават да са недоволни от ниските, според тях, заплати и липсата на диалог с МВР. Ако проблемът не бъде решен, от пети януари догодина..

публикувано на 14.09.17 в 07:30

Огнеборците на протест за увеличение на заплатите

За пореден път от синдикат „Огнеборец“ в пожарната обявиха, че ще участват в обявения за утре национален протест, който ще се проведе на две места -  пред Парламента в София и във Варна. Председателят на синдиката Венцислав Станков посочи, че членовете..

публикувано на 13.09.17 в 16:42

Полицаите обявиха национален протест в четвъртък

Полицаите обявиха национален протест в четвъртък. Той ще се проведе едновременно в София и Варна. Това стана ясно днес след срещата между синдикатите в МВР и заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов , на която не беше постигнато..

обновено на 12.09.17 в 15:08
Още от категорията
Проливният дъжд в столицата наводни и метростанции

Фандъкова: Над 1500 сигнала са получени на тел. 112 след пороя в София

Над 1500 сигнала са получени на тел. 112 след поройния дъжд в София. Това заяви на брифинг кметът на столицата Йорданка Фандъкова: "За около един час паднаха около 50 литра на кв. метър дъжд в града, получени са над 1500 сигнала на тел. 112, над..

публикувано на 18.06.18 в 21:19
Шофьорът на катастрофиралия камион е починал на място

Камион се вряза в дърводелски цех в село Горски извор, шофьорът е починал на място

Тежка катастрофа на пътя Пловдив-Свиленград край село Горски извор взе поредната жертва. Шофьор на камион загина на място след като се вряза в дърводелски цех. Няма пострадали работници. Хората от селото ще поискат от КАТ връщането на контролния..

обновено на 18.06.18 в 21:02
Първенецът на випуска Радина Караиванова

Връчиха дипломите на зрелостниците от най-старото езиково училище

В най-старото езиково училище у нас -ловешката профилирана езикова гимназия "Екзарх Йосиф I“ днес бяха връчени дипломите на 65-ия випуск. 13 от зрелостниците бяха наградени за отличен успех. Първенец на випуска и пълен отличник е Радина..

публикувано на 18.06.18 в 20:30
Комплексън на Великотърновския университет

Великотърновският университет иска да открие филиал в Македония

Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ да открие свой филиал в македонския град Свети Николе, реши днес Академичният съвет на висшето училище. Обучението в македонския филиал на ще се води по образователни програми в..

публикувано на 18.06.18 в 20:08

ВАС отмени текстове от правилника на закона за интеграция на хора с увреждания

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които определят размера на месечните добавки за социална интеграция, транспортни, информационни и..

публикувано на 18.06.18 в 19:56

Няма да има лимити за онкоболните пациенти, които трябва да се подложат на лъчелечение

Има разрешение на проблема за лъчелечението. Лекари, националният консултант по лъчелечение, пациентски организации, Здравната каса, заместник-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева участваха в срещата в НЗОК по повод писмо от миналата..

публикувано на 18.06.18 в 19:53
Наводнената метростанция до стадион

Порой в София наводни улици, подлези и метростанции

Силна гръмотевична буря с проливен дъжд премина над София тази вечер. Подлезът на НДК се превърна в басейн и беше затворен от полицията, покривът на „Мол София” и таванът на Метростанция „Сердика” и „Г.М. Димитров“ протекоха. Проблемно е и..

публикувано на 18.06.18 в 19:36