Полицаи и пожарникари протестираха пред Народното събрание

Искам полицаите да получават заплати по 2000 евро, но няма как, заяви заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов
| обновено на 14.09.17 в 13:16
Противопожарният автомобил, който също беше включен в протеста на полицаите и пожарникарите
Снимка: Николай Христов

Полицаи и пожарникари протестираха пред сградата на парламента в София заради ниските си заплати и заради липсата, според тях, на диалог с ръководството на МВР. Минути преди 12.00 часа служители на МВР докараха пред Народното събрание един противопожарен автомобил - с това от синдикатите в министерството искат да покажат на ръководството на МВР в какви условия работят служителите. По този начин синдикатите обясниха на присъстващите недостига на хора в пожарната. Според професионалните изисквания на тази служба в противопожарен автомобил трябва да има по 6 души, а обикновено в българската пожарна често се случва да има по двама или трима.

Мястото не е случайно избрано. 2015-а година ние изкарахме на 20 метра оттук в една палатка 44 дена протест. Имахме определени изисквания тогава. Подчертавам: те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги - членове на "Пожарна безопасност и защита на населението", а именно искахме, настоявахме екипите в България, екип на една пожарна да бъде от трима човека: шофьор и двама бойци. Исканията са ни изключително практични, каза Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Основното искане на протестиращите полицаи е увеличение на заплатите с 15% от 1-ви февруари тази година, тоест със задна дата. Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят от това искане. От друга страна ръководството на Министерството на вътрешните работи също е категорично, че към момента пари за такова увеличение не могат да се намерят. 

Категорични сме в исканията и за тази наша категоричност изключително много допринася и ръководството на МВР, което до този момент не е започнало същински преговори с нас по исканията. МВР сериозно бърка социалния диалог, който под някаква форма тече на заседанията на Съвета за социално партньорство, и преговорите по исканията от протеста. Това тяхно неразбиране, за съжаление, се превръща вече и в проблем, каза Илия Кузманов.

Кузманов посочи, че се готви нов национален протест:

Той е вече в начална форма на организация. Датата е 21-ви октомври, събота, пред Народното събрание.

До 21-ви октомври протестните действия на синдикатите ще продължат щафетно в различни градове на страната. 
По-рано днес заместник вътрешният министър Стефан Балабанов отново повтори тезата на ръководството на МВР, че към момента няма как заплатите на пожарникарите и полицаите да бъдат увеличени със задна дата
Колко ще бъдат увеличени, това ще зависи от бюджета, от рамката на бюджета, от министъра на финансите. Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което те искат. Не знам с колко процента, не бих могъл да ви отговоря и не знам точно от кога.
Стефан Балабанов отбеляза, че в рамките на няколко месеца е имало шест срещи между политическото ръководство на МВР и синдикатите в министерството. На тези срещи, според заместник-министъра, са постигнати реални резултати, по които се работиСтефан Балабанов
От своя страна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", също се обяви за увеличение на заплатите на пожарникарите, стига обаче това да бъде възможно.
Ако не се постигне разбирателство, въпреки днешния протест, от синдикатите в МВР се заканват да организират голям национален протест през октомври. Ако до 2018-та година също не бъде постигнато разбирателство, от 5-и януари през новата година протестите на полицаите ще станат ежедневни.
Полицаите във Варна ще протестират тази вечер зад сградата на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Свързани новини

Полицаи и пожарникари излизат на протест

В деня на професионалния празник на пожарникарите служители на МВР се организират за протести в София и Варна . Те продължават да са недоволни от ниските, според тях, заплати и липсата на диалог с МВР. Ако проблемът не бъде решен, от пети януари догодина..

публикувано на 14.09.17 в 07:30

Огнеборците на протест за увеличение на заплатите

За пореден път от синдикат „Огнеборец“ в пожарната обявиха, че ще участват в обявения за утре национален протест, който ще се проведе на две места -  пред Парламента в София и във Варна. Председателят на синдиката Венцислав Станков посочи, че членовете..

публикувано на 13.09.17 в 16:42

Полицаите обявиха национален протест в четвъртък

Полицаите обявиха национален протест в четвъртък. Той ще се проведе едновременно в София и Варна. Това стана ясно днес след срещата между синдикатите в МВР и заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов , на която не беше постигнато..

обновено на 12.09.17 в 15:08
Още от категорията

Либийски танкер е задържан на пристанището в Бургас от три месеца

Заради съдебни спорове, от 3 месеца либийски танкер е задържан на бургаското пристанище. Първоначално корабът е бил арестуван, а сега Морската администрация в Бургас е издала забрана той да напуска пристанището.  Плавателният съд е собственост на..

публикувано на 22.02.18 в 21:58

Децата с диабет в Плевенско нарастват, медицински лица отказват да им поставят инсулин

Тревожно расте броят на децата, болни от диабет в Плевенска област. Това стана ясно на проведената днес дискусия  под наслов “Запознай се с диабета“. Форумът събра в Плевен неправителствени организации, представители на институции, на местната власт и..

публикувано на 22.02.18 в 21:54

Общинският съвет в Свищов поиска държавна подкрепа за Стопанската академия

Общинският съвет в Свищов гласува декларация в подкрепа на Стопанската академия "Димитър Ценов" в града. Документът е адресиран до народните представители, правителството и Министерството на образованието. В него се настоява за увеличение на държавния..

публикувано на 22.02.18 в 21:45

В Сливен отложиха създаването на общинска полиция

Общинският съвет Сливен отложи за следващия месец гласуването на предложение за създаване на общинска полиция. Предложението беше оттеглено от вносителя  Момчил Пантелеев с аргумента, че трябва да бъде прецизирано.  Аз оставам с впечатлението, че..

публикувано на 22.02.18 в 21:40

Общините в Кюстендилска област не могат да се договорят с Перник за извозването на боклука

Общините в област Кюстендил, които от началото на годината останаха без сметища, все още не са се договорили с община Перник за използване на тамошното депо за отпадъци. Причината са високите изисквания и таксата за депониране, която допълнително оскъпява..

публикувано на 22.02.18 в 21:36

Десетият протест срещу застрояването на Пирин блокира ключови кръстовища в центъра на София

Стотици природозащитници се събраха пред Народното събрание в София на десети пореден протест срещу застрояването на Пирин и други властови решения, свързани с околната среда. Впоследствие те блокираха ключови кръстовища по булеварда, включително това на..

обновено на 22.02.18 в 20:58

България и Румъния се споразумяха за общ стандарт на проверяване на корабите по р. Дунав

Споразумение за общ режим за проверки на корабите по Дунав подписаха в Русе изпълнителният директор на "Морска администрация" кап. Живко Петров и генералният директор на румънската морска администрация кап. Михай Андрей . Според подписаното..

публикувано на 22.02.18 в 20:25