Заплашва ли новият закон за образованието в Украйна да ограничи правата на българите в страната

БГНЕС

Властите в Киев одобриха в началото на месеца закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата да изучават майчиния си език в училищата, с изключение на детските градини и началните училищни класове. Силно притеснено от развоя на тези събития и че това може да накърни правата на нашите сънародници в Украйна, правителството обсъди проблема на вчерашното си заседание. Премиерът Бойко Борисов изрази готовност да постави този въпрос и пред президента на Украйна Петро Порошенко.

Антон Кисе – председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада в Киев, каза в предаването „Хоризонт до обед“, че законът все още не е подписан от президента и децата се учат по стария закон:

Децата с български произход от 39 училища в Одеска област, от първи до четвърти клас и от пети до единайсти клас, учат български език и за тях това е задължителен предмет на обучение – Роден език. Новият закон, ако бъде подписан, става така, че роден език ще се учи в детските градини и до четвърти клас, а от пети до дванайсти клас предмет Роден език няма да има. Родителите ще имат възможност да избират чужд език – английски, немски, френски, български.

Кисе каза, че трябва да се изчака и да се види след подписването на закона какви нормативни актове ще подготви МС, какви ще бъдат, за да може да се прецени дали ще има възможност да се финансира от регионалния бюджет изучаването на Роден език като предмет:

Сега в Бесарабия се учат повече от 10 000 етнически българи, всички те учат Роден език и литература

България е получила от украинска страна уверение, че правата на българското малцинство в Украйна няма да бъдат ограничени – това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след изслушване във външната комисия в парламента. Въпреки това България и още три държави от Европейския съюз – Гърция Унгария и Румъния – са решили да изпратят общо писмо до украинското външно министерство, в което протестират срещу тези спортни текстове от новия закон:

България е в малко по-различна ситуация от другите държави, защото ние нямаме изцяло българско училище. Български език се изучава в украински училища, има много добре развита мрежа от неделни училища. Това, което ние следим много внимателно и ще изискваме, е, правата да бъдат запазени и да не бъде намалено изучаването на майчин език на малцинствата в Украйна, още повече, че ние винаги сме подкрепяли Украйна по техния европейски път, и не считаме, че не би следвало да се приемат закони, които биха могли да ощетят българските малцинства там.

Още можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията

Добрич отбелязва годишнината от връщането на Южна Добруджа

Добрич отбелязва 77 години от подписването на Крайовския договор, който връща Южна Добруджа в пределите на България. На този ден тогавашният министър-председателят Богдан Филов съобщава радостната вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. По традиция празникът на Добрич ще започне с военеан ритуал и панахида във военното..

публикувано на 25.09.17 в 10:47

Българка е загинала при неуспешен опит за поставяне на рекорд по гмуркане в открити води в Халкидики

Хората на Халкидики са шокирани от драмата на Теодора Балабанова, известна на любителите на дълбокото гмуркане. "Теодора беше невероятен професионалист", коментират шокирани от случилото се нейни съотборници от няколко страни, които присъстваха на опита й да подобри рекорд на Гинес. "Този опит е много смел и рискован", коментират спициалисти. В..

публикувано на 25.09.17 в 10:42

Студенти: Няма ясни критерии за допълнителните възнаграждения в СУ

Няма ясни критерии за допълнителните възнаграждения в Софийския университет. Това казаха в предаването „Преди всички“ студентите Симеон Георгиев и Стефан Радов . Те обясниха, че се борят за повече прозрачност в управление на публичните средства. Според нас е важно в една публична институция да има прозрачно управление на тези средства и да се..

публикувано на 25.09.17 в 10:26

Кампания в Хасково събра над 44 хиляди лева за болни деца

Над 44 хиляди лева събра кампанията "Подари надежда вместо цвете", която беше организирана в Хасково за първия учебен ден по инициатива на хасковски майки. Парите вече са в сметките на четири болни деца, които ще се лекуват в чужбина. Хасково се обедини около каузата на първия учебен ден вместо традиционните букети за учителите, децата събраха средства за..

публикувано на 25.09.17 в 10:11

Преглед на чуждестранния печат

Победата на консерваторите на канцлера Ангела Меркел е водеща тема за печатните издания на Стария континент. Меркел спечели изборите, но с отслабени позиции, четем на страниците на френския в. "Монд" . Според изданието това се дължи на историческия успех на крайнодясната формация "Алтернатива за Германия", което създава затруднения за намирането на..

публикувано на 25.09.17 в 10:06

Елеонора Николова: В България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран

В България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран, заяви в предаването „Преди всички“ Елеонора Николова , изпълняващ длъжността директор на БОРКОР, който днес организира кръглата маса на тема „Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия“. Тя посочи, че доставчиците на медицински изделия, регистрирани у..

публикувано на 25.09.17 в 09:56

Нора Ставрева: Затворих вратата в България, за да мога да я отворя в Италия

За нагласата да напуснеш родината си, за факторите, които те тласкат да емигрираш трайно, за ситуации и емоции, които трябва да преодолееш, за да оцелееш в чужда страна, за надеждата, стремежите, болката и огорчението, които те карат да загърбиш род и родина. За всичко това разговаряхме в "Контрасти" с Нора Ставрева , емигрирала в Италия преди почти..

публикувано на 25.09.17 в 09:34