Заплашва ли новият закон за образованието в Украйна да ограничи правата на българите в страната

БГНЕС

Властите в Киев одобриха в началото на месеца закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата да изучават майчиния си език в училищата, с изключение на детските градини и началните училищни класове. Силно притеснено от развоя на тези събития и че това може да накърни правата на нашите сънародници в Украйна, правителството обсъди проблема на вчерашното си заседание. Премиерът Бойко Борисов изрази готовност да постави този въпрос и пред президента на Украйна Петро Порошенко.

Антон Кисе – председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада в Киев, каза в предаването „Хоризонт до обед“, че законът все още не е подписан от президента и децата се учат по стария закон:

Децата с български произход от 39 училища в Одеска област, от първи до четвърти клас и от пети до единайсти клас, учат български език и за тях това е задължителен предмет на обучение – Роден език. Новият закон, ако бъде подписан, става така, че роден език ще се учи в детските градини и до четвърти клас, а от пети до дванайсти клас предмет Роден език няма да има. Родителите ще имат възможност да избират чужд език – английски, немски, френски, български.

Кисе каза, че трябва да се изчака и да се види след подписването на закона какви нормативни актове ще подготви МС, какви ще бъдат, за да може да се прецени дали ще има възможност да се финансира от регионалния бюджет изучаването на Роден език като предмет:

Сега в Бесарабия се учат повече от 10 000 етнически българи, всички те учат Роден език и литература

България е получила от украинска страна уверение, че правата на българското малцинство в Украйна няма да бъдат ограничени – това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след изслушване във външната комисия в парламента. Въпреки това България и още три държави от Европейския съюз – Гърция Унгария и Румъния – са решили да изпратят общо писмо до украинското външно министерство, в което протестират срещу тези спортни текстове от новия закон:

България е в малко по-различна ситуация от другите държави, защото ние нямаме изцяло българско училище. Български език се изучава в украински училища, има много добре развита мрежа от неделни училища. Това, което ние следим много внимателно и ще изискваме, е, правата да бъдат запазени и да не бъде намалено изучаването на майчин език на малцинствата в Украйна, още повече, че ние винаги сме подкрепяли Украйна по техния европейски път, и не считаме, че не би следвало да се приемат закони, които биха могли да ощетят българските малцинства там.

Още можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията

20 студенти на СУ ще бъдат отличени със стипендии и награди

20 студенти от различни факултети на Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще бъдат отличени с награди и стипендии на патронния празник на учебното заведение. Сред тях е Жанета Турлакова от Факултета по журналистика и масови комуникации, стажант в Българското национално радио. Програма "Хоризонт" е изключително полезна за мен като студент по..

публикувано на 25.11.17 в 04:57

НВИМ организира Ден на майката

По повод наближаващите коледни празници и ролята на майката в семейството Националният военноистрически музей организира за първи път Ден на майката. Проявата ще бъде отбелязана с много атракции, арт ателиета, танци и игри посветени на връзката между майката и детето. Директорът на музея Калина Хинкова обясни защо точно Националният военноисторически..

публикувано на 25.11.17 в 04:51

84 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Търговищко от началото на 2017 г.

84 жертви на домашно насилие от петте общини на област Търговище са потърсили помощ от началото на годината досега. Това съобщиха от Асоциация "Ная" по повод световната инициатива "16 дни на активни действия срещу насилието основано на пола".  Според Нина Николова от Асоциация "Ная" 90 процента от пострадалите са жени и деца, което амбицира екипа да..

публикувано на 25.11.17 в 04:43

5% от обажданията на телефон 112 са за домашно насилие

Пет процента от всички обаждания към спешния телефон 112 се отнасят за случаи на домашно насилие. Тенденцията е устойчива за деветте години, откакто съществува единният номер. Това съобщи Елена Паскалева , директор на център 112 в Кърджали, по време на семинар за  домашното насилие. Данните показват, че най-малко сигнали подават самите жертви. По-често..

публикувано на 25.11.17 в 04:28

16 души са пострадали при инцидента в метрото в Лондон

16 души са били ранени при инцидента в метрото в Лондон, при който съобщения за изстрели предизвикаха масова паника и евакуация на станция "Оксфорд Съркъс". Въоръжени полицаи отцепиха района за повече от час, но не бяха открити следи от заподозрени, стрелба или жертви. Властите разпространиха снимки на двама мъже, които искат да разпитат във връзка..

публикувано на 25.11.17 в 02:45

Останки от дърводелска работилница на около 3500 години са открити в Египет

Германско-швейцарски археологически екип откри останки от дърводелска работилница на около 3500 години в провинция Асуан в Горен Египет, съобщиха египетски медии. Според предварителните преценки работилницата датира от епохата на 18-ата фараонска династия, царувала между 1550 и 1292 г. пр. Христа, известна също като династия на Тутмосидите, на..

публикувано на 25.11.17 в 02:28
Лувър

Лувърът вече има обновен ускорител на частици за изследване на произведения на изкуството

Единственият ускорител на частици, използван за изследване на произведения на изкуството, беше върнат в Лувъра обновен и усъвършенстван, така че да няма риск да уврежда творбите, съобщи Би Би Си. Машината, която е дълга 37 метра, обстрелва произведенията с атоми на хелий и водород, а по излъчената обратно от артефактите радиация, се установява както..

публикувано на 25.11.17 в 02:26