Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплашва ли новият закон за образованието в Украйна да ограничи правата на българите в страната

Снимка: БГНЕС

Властите в Киев одобриха в началото на месеца закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата да изучават майчиния си език в училищата, с изключение на детските градини и началните училищни класове. Силно притеснено от развоя на тези събития и че това може да накърни правата на нашите сънародници в Украйна, правителството обсъди проблема на вчерашното си заседание. Премиерът Бойко Борисов изрази готовност да постави този въпрос и пред президента на Украйна Петро Порошенко.

Антон Кисе – председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада в Киев, каза в предаването „Хоризонт до обед“, че законът все още не е подписан от президента и децата се учат по стария закон:

Децата с български произход от 39 училища в Одеска област, от първи до четвърти клас и от пети до единайсти клас, учат български език и за тях това е задължителен предмет на обучение – Роден език. Новият закон, ако бъде подписан, става така, че роден език ще се учи в детските градини и до четвърти клас, а от пети до дванайсти клас предмет Роден език няма да има. Родителите ще имат възможност да избират чужд език – английски, немски, френски, български.

Кисе каза, че трябва да се изчака и да се види след подписването на закона какви нормативни актове ще подготви МС, какви ще бъдат, за да може да се прецени дали ще има възможност да се финансира от регионалния бюджет изучаването на Роден език като предмет:

Сега в Бесарабия се учат повече от 10 000 етнически българи, всички те учат Роден език и литература

България е получила от украинска страна уверение, че правата на българското малцинство в Украйна няма да бъдат ограничени – това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след изслушване във външната комисия в парламента. Въпреки това България и още три държави от Европейския съюз – Гърция Унгария и Румъния – са решили да изпратят общо писмо до украинското външно министерство, в което протестират срещу тези спортни текстове от новия закон:

България е в малко по-различна ситуация от другите държави, защото ние нямаме изцяло българско училище. Български език се изучава в украински училища, има много добре развита мрежа от неделни училища. Това, което ние следим много внимателно и ще изискваме, е, правата да бъдат запазени и да не бъде намалено изучаването на майчин език на малцинствата в Украйна, още повече, че ние винаги сме подкрепяли Украйна по техния европейски път, и не считаме, че не би следвало да се приемат закони, които биха могли да ощетят българските малцинства там.

Още можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна