Как една българка вдъхнови деца в Конго-Киншаса да запеят български народни песни

Теодора Игнатова
Снимка: личен архив
Героят на днешната ни рубрика „Човекът“ е една дама – българка, която разпространява българската култура и българските народни песни чак в далечната Демократична република Конго, която за удобство наричаме Конго–Киншаса.
Теодора Игнатова – днешният почетен консул на България за тази африканска държава, живее от доста години в Конго. В самото начало на 21 век, като повечето млади хора пътува по света с помощта на различни международни организации.
Какво я задържа именно в сърцето на Африка – просто там се среща с един младеж от Гърция, омъжва се за него и остава заедно с него в икономическата столица на страната - град Лубумбаши. На пръв поглед съвсем тривиална история, но самата Теодора е един особено динамичен, любознателен и доста нестандартен човек… бързо се е запознала с обстановката и е установила, че именно там, в далечна Африка България не е съвсем непозната, тъй като преди 35 – 40 години културно-икономическите ни връзки са били доста развити. Заема се с две неща: да възстанови до някаква степен някои чисто човешки и културни връзки между двата народа и ако може - да помогне на бедни и направо бедстващи хора там.
Като един здравомислещ човек с добро сърце Теодора се е опитвала да помогне с храни и дрешки някои бедни деца, но както самата тя казва, това не е изходът. Трябвало е да намери по-радикален подход и организира фондация заедно със свои приятели специално, за да се погрижи за здравето на бедните хора в Конго, а и да разшири поне малко кръга на представите им и на мисленето им, и затова започва да ги учи на български песни и дори на стиховете на Христо Ботев на френски.
Така Теодора стига и до организирането на по-сериозни културни събития с българска тематика, не й е било особено трудно, защото както казах в началото, много от образованите граждани на Конго Киншаса имат поне бегла представа за България, разбира се, минава и процедурата, по която тя става почетен консул на България.
В продължение на близо 17 години Теодора Игнатова живее по този начин – разпространява българската култура в Африка, грижи за семейството си и прекарва живота си в три държави Конго-Киншаса, България и Гърция.
Някой би се запитал – а дали Теодора е направила нещо за България. Отговорът е „Да!“ В България тя също има здравна фондация, отделно се занимава с културни проекти. Последният от тях е организирането на училище за гайдари с помощта на известния гайдар Петър Янев.
Теодора Игнатова е толкова динамична и толкова заета, че е учудващо кога си почива, отговорът й е: „А от какво да си почивам – та аз правя неща, които са ми приятни и много се забавлявам с всичките си задължения“.

Още от категорията

20 студенти на СУ ще бъдат отличени със стипендии и награди

20 студенти от различни факултети на Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще бъдат отличени с награди и стипендии на патронния празник на учебното заведение. Сред тях е Жанета Турлакова от Факултета по журналистика и масови комуникации, стажант в Българското национално радио. Програма "Хоризонт" е изключително полезна за мен като студент по..

публикувано на 25.11.17 в 04:57

НВИМ организира Ден на майката

По повод наближаващите коледни празници и ролята на майката в семейството Националният военноистрически музей организира за първи път Ден на майката. Проявата ще бъде отбелязана с много атракции, арт ателиета, танци и игри посветени на връзката между майката и детето. Директорът на музея Калина Хинкова обясни защо точно Националният военноисторически..

публикувано на 25.11.17 в 04:51

84 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Търговищко от началото на 2017 г.

84 жертви на домашно насилие от петте общини на област Търговище са потърсили помощ от началото на годината досега. Това съобщиха от Асоциация "Ная" по повод световната инициатива "16 дни на активни действия срещу насилието основано на пола".  Според Нина Николова от Асоциация "Ная" 90 процента от пострадалите са жени и деца, което амбицира екипа да..

публикувано на 25.11.17 в 04:43

5% от обажданията на телефон 112 са за домашно насилие

Пет процента от всички обаждания към спешния телефон 112 се отнасят за случаи на домашно насилие. Тенденцията е устойчива за деветте години, откакто съществува единният номер. Това съобщи Елена Паскалева , директор на център 112 в Кърджали, по време на семинар за  домашното насилие. Данните показват, че най-малко сигнали подават самите жертви. По-често..

публикувано на 25.11.17 в 04:28

16 души са пострадали при инцидента в метрото в Лондон

16 души са били ранени при инцидента в метрото в Лондон, при който съобщения за изстрели предизвикаха масова паника и евакуация на станция "Оксфорд Съркъс". Въоръжени полицаи отцепиха района за повече от час, но не бяха открити следи от заподозрени, стрелба или жертви. Властите разпространиха снимки на двама мъже, които искат да разпитат във връзка..

публикувано на 25.11.17 в 02:45

Останки от дърводелска работилница на около 3500 години са открити в Египет

Германско-швейцарски археологически екип откри останки от дърводелска работилница на около 3500 години в провинция Асуан в Горен Египет, съобщиха египетски медии. Според предварителните преценки работилницата датира от епохата на 18-ата фараонска династия, царувала между 1550 и 1292 г. пр. Христа, известна също като династия на Тутмосидите, на..

публикувано на 25.11.17 в 02:28
Лувър

Лувърът вече има обновен ускорител на частици за изследване на произведения на изкуството

Единственият ускорител на частици, използван за изследване на произведения на изкуството, беше върнат в Лувъра обновен и усъвършенстван, така че да няма риск да уврежда творбите, съобщи Би Би Си. Машината, която е дълга 37 метра, обстрелва произведенията с атоми на хелий и водород, а по излъчената обратно от артефактите радиация, се установява както..

публикувано на 25.11.17 в 02:26