Как една българка вдъхнови деца в Конго-Киншаса да запеят български народни песни

Теодора Игнатова
Снимка: личен архив
Героят на днешната ни рубрика „Човекът“ е една дама – българка, която разпространява българската култура и българските народни песни чак в далечната Демократична република Конго, която за удобство наричаме Конго–Киншаса.
Теодора Игнатова – днешният почетен консул на България за тази африканска държава, живее от доста години в Конго. В самото начало на 21 век, като повечето млади хора пътува по света с помощта на различни международни организации.
Какво я задържа именно в сърцето на Африка – просто там се среща с един младеж от Гърция, омъжва се за него и остава заедно с него в икономическата столица на страната - град Лубумбаши. На пръв поглед съвсем тривиална история, но самата Теодора е един особено динамичен, любознателен и доста нестандартен човек… бързо се е запознала с обстановката и е установила, че именно там, в далечна Африка България не е съвсем непозната, тъй като преди 35 – 40 години културно-икономическите ни връзки са били доста развити. Заема се с две неща: да възстанови до някаква степен някои чисто човешки и културни връзки между двата народа и ако може - да помогне на бедни и направо бедстващи хора там.
Като един здравомислещ човек с добро сърце Теодора се е опитвала да помогне с храни и дрешки някои бедни деца, но както самата тя казва, това не е изходът. Трябвало е да намери по-радикален подход и организира фондация заедно със свои приятели специално, за да се погрижи за здравето на бедните хора в Конго, а и да разшири поне малко кръга на представите им и на мисленето им, и затова започва да ги учи на български песни и дори на стиховете на Христо Ботев на френски.
Така Теодора стига и до организирането на по-сериозни културни събития с българска тематика, не й е било особено трудно, защото както казах в началото, много от образованите граждани на Конго Киншаса имат поне бегла представа за България, разбира се, минава и процедурата, по която тя става почетен консул на България.
В продължение на близо 17 години Теодора Игнатова живее по този начин – разпространява българската култура в Африка, грижи за семейството си и прекарва живота си в три държави Конго-Киншаса, България и Гърция.
Някой би се запитал – а дали Теодора е направила нещо за България. Отговорът е „Да!“ В България тя също има здравна фондация, отделно се занимава с културни проекти. Последният от тях е организирането на училище за гайдари с помощта на известния гайдар Петър Янев.
Теодора Игнатова е толкова динамична и толкова заета, че е учудващо кога си почива, отговорът й е: „А от какво да си почивам – та аз правя неща, които са ми приятни и много се забавлявам с всичките си задължения“.

Още от категорията

Добрич отбелязва годишнината от връщането на Южна Добруджа

Добрич отбелязва 77 години от подписването на Крайовския договор, който връща Южна Добруджа в пределите на България. На този ден тогавашният министър-председателят Богдан Филов съобщава радостната вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. По традиция празникът на Добрич ще започне с военеан ритуал и панахида във военното..

публикувано на 25.09.17 в 10:47

Българка е загинала при неуспешен опит за поставяне на рекорд по гмуркане в открити води в Халкидики

Хората на Халкидики са шокирани от драмата на Теодора Балабанова, известна на любителите на дълбокото гмуркане. "Теодора беше невероятен професионалист", коментират шокирани от случилото се нейни съотборници от няколко страни, които присъстваха на опита й да подобри рекорд на Гинес. "Този опит е много смел и рискован", коментират спициалисти. В..

публикувано на 25.09.17 в 10:42

Студенти: Няма ясни критерии за допълнителните възнаграждения в СУ

Няма ясни критерии за допълнителните възнаграждения в Софийския университет. Това казаха в предаването „Преди всички“ студентите Симеон Георгиев и Стефан Радов . Те обясниха, че се борят за повече прозрачност в управление на публичните средства. Според нас е важно в една публична институция да има прозрачно управление на тези средства и да се..

публикувано на 25.09.17 в 10:26

Кампания в Хасково събра над 44 хиляди лева за болни деца

Над 44 хиляди лева събра кампанията "Подари надежда вместо цвете", която беше организирана в Хасково за първия учебен ден по инициатива на хасковски майки. Парите вече са в сметките на четири болни деца, които ще се лекуват в чужбина. Хасково се обедини около каузата на първия учебен ден вместо традиционните букети за учителите, децата събраха средства за..

публикувано на 25.09.17 в 10:11

Преглед на чуждестранния печат

Победата на консерваторите на канцлера Ангела Меркел е водеща тема за печатните издания на Стария континент. Меркел спечели изборите, но с отслабени позиции, четем на страниците на френския в. "Монд" . Според изданието това се дължи на историческия успех на крайнодясната формация "Алтернатива за Германия", което създава затруднения за намирането на..

публикувано на 25.09.17 в 10:06

Елеонора Николова: В България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран

В България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран, заяви в предаването „Преди всички“ Елеонора Николова , изпълняващ длъжността директор на БОРКОР, който днес организира кръглата маса на тема „Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия“. Тя посочи, че доставчиците на медицински изделия, регистрирани у..

публикувано на 25.09.17 в 09:56

Нора Ставрева: Затворих вратата в България, за да мога да я отворя в Италия

За нагласата да напуснеш родината си, за факторите, които те тласкат да емигрираш трайно, за ситуации и емоции, които трябва да преодолееш, за да оцелееш в чужда страна, за надеждата, стремежите, болката и огорчението, които те карат да загърбиш род и родина. За всичко това разговаряхме в "Контрасти" с Нора Ставрева , емигрирала в Италия преди почти..

публикувано на 25.09.17 в 09:34