Как една българка вдъхнови деца в Конго-Киншаса да запеят български народни песни

Теодора Игнатова
Снимка: личен архив
Героят на днешната ни рубрика „Човекът“ е една дама – българка, която разпространява българската култура и българските народни песни чак в далечната Демократична република Конго, която за удобство наричаме Конго–Киншаса.
Теодора Игнатова – днешният почетен консул на България за тази африканска държава, живее от доста години в Конго. В самото начало на 21 век, като повечето млади хора пътува по света с помощта на различни международни организации.
Какво я задържа именно в сърцето на Африка – просто там се среща с един младеж от Гърция, омъжва се за него и остава заедно с него в икономическата столица на страната - град Лубумбаши. На пръв поглед съвсем тривиална история, но самата Теодора е един особено динамичен, любознателен и доста нестандартен човек… бързо се е запознала с обстановката и е установила, че именно там, в далечна Африка България не е съвсем непозната, тъй като преди 35 – 40 години културно-икономическите ни връзки са били доста развити. Заема се с две неща: да възстанови до някаква степен някои чисто човешки и културни връзки между двата народа и ако може - да помогне на бедни и направо бедстващи хора там.
Като един здравомислещ човек с добро сърце Теодора се е опитвала да помогне с храни и дрешки някои бедни деца, но както самата тя казва, това не е изходът. Трябвало е да намери по-радикален подход и организира фондация заедно със свои приятели специално, за да се погрижи за здравето на бедните хора в Конго, а и да разшири поне малко кръга на представите им и на мисленето им, и затова започва да ги учи на български песни и дори на стиховете на Христо Ботев на френски.
Така Теодора стига и до организирането на по-сериозни културни събития с българска тематика, не й е било особено трудно, защото както казах в началото, много от образованите граждани на Конго Киншаса имат поне бегла представа за България, разбира се, минава и процедурата, по която тя става почетен консул на България.
В продължение на близо 17 години Теодора Игнатова живее по този начин – разпространява българската култура в Африка, грижи за семейството си и прекарва живота си в три държави Конго-Киншаса, България и Гърция.
Някой би се запитал – а дали Теодора е направила нещо за България. Отговорът е „Да!“ В България тя също има здравна фондация, отделно се занимава с културни проекти. Последният от тях е организирането на училище за гайдари с помощта на известния гайдар Петър Янев.
Теодора Игнатова е толкова динамична и толкова заета, че е учудващо кога си почива, отговорът й е: „А от какво да си почивам – та аз правя неща, които са ми приятни и много се забавлявам с всичките си задължения“.

Още от категорията

14 ареста в Анкара заради готвен атентат на изборите

Турските власти арестуваха 14 души в столицата Анкара по подозрения за връзки с „Ислямска държава“. Те са заподозрени, че са подготвяли атака в деня на изборите.  Всички арестувани са чужденци. Те са били задържани при едновременна операция сутринта, при която са били конфискувани и различни веществени доказателства. Денят в Турция беше белязан..

публикувано на 23.06.18 в 01:57
(архив)

Близо 3000 контрабандни цигари изхвърлил в движение шофьор от хасковско село

Близо 3 хиляди къса безакцизни цигари е изхвърлил в движение от колата си 30-годишeн мъж до хасковското село Малево.  Това е станало, след като водачът не е спрял на подаден сигнал със стоп палка. Малко по-късно мъжът е бил спрян от автопатрула, като при последвала проверка в дома му в селото са открити още 600 къса.  В четвъртък в Любимец и..

публикувано на 23.06.18 в 01:24
(архив)

Шестте детски градини в Кюстендил ще работят през лятото и ще приемат деца от други градове

И шестте обединени детски заведения в Кюстендил ще работят през лятото, съобщиха от общината. Както в последните няколко години, градините ще приемат и малчугани от други градове и райони на страната, които са на ваканция в Кюстендил, каза зам.-кметът по духовните дейности Светослав Василев.  Родителите на деца, които карат ваканцията при баба и дядо..

публикувано на 23.06.18 в 01:21
Ким Чен-ун и Мун Дже-ин след подписването на общата декларация

Северна и Южна Корея се договориха за среща на разделени семейства

За първи път от три години Северна и Южна Корея се договориха за събирания на разделени от Корейската война семейства.  Срещите ще бъдат в края на август в севернокорейския курорт Кунган, известен като Диамантената планина. Договорката е част от обещанията на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин при..

публикувано на 23.06.18 в 01:08
Контраадмирал Митко Петев

Военноморските сили получиха 4 нови лодки, с помощта на американското посолство

Четири нови бързоходни лодки вече са част от плавателните средства на Военноморските сили. Те са получени със съдействието на посолството на САЩ, стана ясно на церемонията във Военноморската база във Варна. На 18 души от военно-морските сили, които ще обслужват лодките, бяха  връчени сертификати от Шанън Джонсън - военен аташе на САЩ. Командирът..

публикувано на 23.06.18 в 01:00

Засега няма да се закриват автобусни линии между Плевен и София

Няма да има закрити автобусни линии от Плевен до София. Това стана ясно след среща на превозвачите в Министерството на транспорта. От плевенската браншова камара настояват и за промени в наредбата, с която се регламентират транспортните схеми. Поводът за срещата беше реалната опасност да спрат някои основни линии от Плевен до големите градове, тъй..

публикувано на 23.06.18 в 00:39

В Благоавград започна фестивалът "Франкофоли"

В Благоевград започна фестивалът "Франкофоли". Той се провежда за четвърта поредна година и е включен в 100-те музикални франкофонски събития на Министерството на външните работи на Франция. "Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб", каза за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Министерство на външните..

публикувано на 22.06.18 в 21:22