Как една българка вдъхнови деца в Конго-Киншаса да запеят български народни песни

Теодора Игнатова
Снимка: личен архив
Героят на днешната ни рубрика „Човекът“ е една дама – българка, която разпространява българската култура и българските народни песни чак в далечната Демократична република Конго, която за удобство наричаме Конго–Киншаса.
Теодора Игнатова – днешният почетен консул на България за тази африканска държава, живее от доста години в Конго. В самото начало на 21 век, като повечето млади хора пътува по света с помощта на различни международни организации.
Какво я задържа именно в сърцето на Африка – просто там се среща с един младеж от Гърция, омъжва се за него и остава заедно с него в икономическата столица на страната - град Лубумбаши. На пръв поглед съвсем тривиална история, но самата Теодора е един особено динамичен, любознателен и доста нестандартен човек… бързо се е запознала с обстановката и е установила, че именно там, в далечна Африка България не е съвсем непозната, тъй като преди 35 – 40 години културно-икономическите ни връзки са били доста развити. Заема се с две неща: да възстанови до някаква степен някои чисто човешки и културни връзки между двата народа и ако може - да помогне на бедни и направо бедстващи хора там.
Като един здравомислещ човек с добро сърце Теодора се е опитвала да помогне с храни и дрешки някои бедни деца, но както самата тя казва, това не е изходът. Трябвало е да намери по-радикален подход и организира фондация заедно със свои приятели специално, за да се погрижи за здравето на бедните хора в Конго, а и да разшири поне малко кръга на представите им и на мисленето им, и затова започва да ги учи на български песни и дори на стиховете на Христо Ботев на френски.
Така Теодора стига и до организирането на по-сериозни културни събития с българска тематика, не й е било особено трудно, защото както казах в началото, много от образованите граждани на Конго Киншаса имат поне бегла представа за България, разбира се, минава и процедурата, по която тя става почетен консул на България.
В продължение на близо 17 години Теодора Игнатова живее по този начин – разпространява българската култура в Африка, грижи за семейството си и прекарва живота си в три държави Конго-Киншаса, България и Гърция.
Някой би се запитал – а дали Теодора е направила нещо за България. Отговорът е „Да!“ В България тя също има здравна фондация, отделно се занимава с културни проекти. Последният от тях е организирането на училище за гайдари с помощта на известния гайдар Петър Янев.
Теодора Игнатова е толкова динамична и толкова заета, че е учудващо кога си почива, отговорът й е: „А от какво да си почивам – та аз правя неща, които са ми приятни и много се забавлявам с всичките си задължения“.

Още от категорията

ООН: Бомбардировките на цивилни от сирийската авиация трябва незабавно да спрат

ООН настоя бомбардирането на цивилни граждани и инфраструктура в бунтовническия анклав Източна Гута от сирийската авиация да бъде незабавно прекратено, предаде Франс прес. В комюнике, разпространено в Бейрут, координаторът на ООН за хуманитарната помощ в Сирия Панос Мумцис също така предупреждава, че "хуманитарната ситуация на цивилните в Източна..

публикувано на 20.02.18 в 02:18

Грешно подаден код за отвлечен самолет вдигна под тревога летището във Франкфурт

Пилот неволно задейства тревога за националната сигурност, наближавайки най-натовареното летище в Германия - във Франкфурт, предаде ДПА. Погрешка пилотът на Луфтханза е изпратил код за отвлечен самолет, вместо код за технически проблем с комуникациите в пилотската кабина, заяви говорител на авиокомпанията. Подаденият код довел до незабавно..

публикувано на 20.02.18 в 01:28

Ограничено е ​движението за товарни автомобили над 12 т по път I-1 Видин – Монтана в посока Монтана поради снеговалеж

Ограничено е ​движението за товарни автомобили над 12 тона по път I-1 Видин - Монтана в посока Монтана поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на агенция "Пътна инфраструктура". Без ограничение е движението в посока Видин. Обходният маршрут в посока Монтана е: път II-11 Дунавци - Арчар - път III-112 Добри дол - Тополовец и път III-114..

публикувано на 20.02.18 в 01:20
Антонио Таяни

Таяни за Левски: Българските герои са и наши герои!

Председателите на Европейския и на българския парламент Антонио Таяни и Цвета Караянчева, дипломати, граждани и деца поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски в българското консулство в Брюксел. В словото си председателят на Народното събрание подчерта, че Апостолът на свободата е „българското възкресение“. „ Той събуди българите да станат и да..

публикувано на 19.02.18 в 21:41

Внушително факелно шествие освети Ловеч в памет на Левски

Хиляди българи от цялата страна се включиха в традиционното факелно шествие в Ловеч, с което приключиха проявите у нас по повод 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.  Шествието тръгна от катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч, премина по калдъръмените улички на стария квартал „Вароша“ - мястото, където Левски..

публикувано на 19.02.18 в 21:27

Русенци: Не е нормално ние да стигаме София не по среден доход, а по фини прахови частици

Пореден протест заради замърсяването на въздуха в Русе събра трийсетина граждани на площада пред сградата на общината. Хората настояват за постоянен контрол на предприятията, които замърсяват въздуха, и за ограничаване на тяхното производство. Тази вечер в студеното и дъждовно време те настояха общинската администрация и контролните органи да обърнат..

публикувано на 19.02.18 в 20:33

Близо 2,5 милиона лева дарени чрез „Българската Коледа“

2 милиона 472 хиляди лева е събрало 15-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" под патронажа на президента, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Над 3000 индивидуални дарители и 420 компании и организации са направили дарения в рамките на кампанията 2017-2018 година на обща стойност 1 милион и 917 хиляди лeвa.  Освен това..

публикувано на 19.02.18 в 20:16