Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как една българка вдъхнови деца в Конго-Киншаса да запеят български народни песни

БНР Новини
Теодора Игнатова
Снимка: личен архив
Героят на днешната ни рубрика „Човекът“ е една дама – българка, която разпространява българската култура и българските народни песни чак в далечната Демократична република Конго, която за удобство наричаме Конго–Киншаса.
Теодора Игнатова – днешният почетен консул на България за тази африканска държава, живее от доста години в Конго. В самото начало на 21 век, като повечето млади хора пътува по света с помощта на различни международни организации.
Какво я задържа именно в сърцето на Африка – просто там се среща с един младеж от Гърция, омъжва се за него и остава заедно с него в икономическата столица на страната - град Лубумбаши. На пръв поглед съвсем тривиална история, но самата Теодора е един особено динамичен, любознателен и доста нестандартен човек… бързо се е запознала с обстановката и е установила, че именно там, в далечна Африка България не е съвсем непозната, тъй като преди 35 – 40 години културно-икономическите ни връзки са били доста развити. Заема се с две неща: да възстанови до някаква степен някои чисто човешки и културни връзки между двата народа и ако може - да помогне на бедни и направо бедстващи хора там.
Като един здравомислещ човек с добро сърце Теодора се е опитвала да помогне с храни и дрешки някои бедни деца, но както самата тя казва, това не е изходът. Трябвало е да намери по-радикален подход и организира фондация заедно със свои приятели специално, за да се погрижи за здравето на бедните хора в Конго, а и да разшири поне малко кръга на представите им и на мисленето им, и затова започва да ги учи на български песни и дори на стиховете на Христо Ботев на френски.
Така Теодора стига и до организирането на по-сериозни културни събития с българска тематика, не й е било особено трудно, защото както казах в началото, много от образованите граждани на Конго Киншаса имат поне бегла представа за България, разбира се, минава и процедурата, по която тя става почетен консул на България.
В продължение на близо 17 години Теодора Игнатова живее по този начин – разпространява българската култура в Африка, грижи за семейството си и прекарва живота си в три държави Конго-Киншаса, България и Гърция.
Някой би се запитал – а дали Теодора е направила нещо за България. Отговорът е „Да!“ В България тя също има здравна фондация, отделно се занимава с културни проекти. Последният от тях е организирането на училище за гайдари с помощта на известния гайдар Петър Янев.
Теодора Игнатова е толкова динамична и толкова заета, че е учудващо кога си почива, отговорът й е: „А от какво да си почивам – та аз правя неща, които са ми приятни и много се забавлявам с всичките си задължения“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени