Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка остави без промяна отрицателните си основни лихвени ставки

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

В същото време ШЦБ повиши леко своите инфлационни прогнози и отбеляза, че от края на предходното заседание преди три месеца швейцарският франк е отслабнал спрямо еврото и е поскъпнал спрямо долара. Като цяло това развитие помага да се намали в известна степен значителната надценка на местната валута, отбеляза централната банка, но въпреки това отново подчерта, че швейцарският франк остава силно надценен, а ситуацията на валутния пазар е все още нестабилна и при необходимост банката ще продължава да интервенира, за да ограничи неговата сила.

Отрицателните лихвени ставки и желанието на банката да се намества на валутните пазари имат за цел да направят инвестициите в швейцарски франкове по-малко привлекателни, като по този начин бъде отслабен натискът върху местната валута.

ШЦБ намали своята прогноза за икономическия растеж на Швейцария през тази година от предишна оценка за повишение на БВП с 1,5% до растеж от малко под 1,0%. В същото време обаче банката повиши инфлационните си прогнози и вече очаква повишаване на потребителската инфлация (индекс CPI) през тази и през следващата година с 0,4% (спрямо прогноза от юни за повишаване на инфлацията с 0,3% през 2017-а и през 2018-а), като очаква ускоряване на инфлацията до 1,1% през 2019-а година (над предишна прогноза за инфлация от 1,0%).

Въпреки известната промяна в тона на централната банка относно стойността на местната валута през последните месеци, франкът се оказа под натиск от продажби след края на заседанието на ШЦБ. Еврото поскъпва с 0,5% към 6-седмичен връх от 1,1528 швейцарски франка с поглед към неговия важен 30-месече връх около 1,1537 нивото, ударен за кратко на 4-ти август. В същото време американският долар нараства с 0,35% към триседмичен връх около 0,9688 франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени