МОН решава за отпускане на помощ за пострадалото от "Ирма" българско училище в Орландо

Българско училище в Орландо
Снимка: Ралица Съдърланд
Министерството на образованието и науката разглежда възможността за отпускане на допълнителна финансова помощ на българско училище в Орландо. Неговата класна стая, изградена с доброволен труд и дарения, пострада сериозно от урагана "Ирма". 

Какви са щетите, уточни Ралица Съдърланд – директор на неделното училище "Аз съм българче" към православната църква "Св. Георги Победоносец".

Църквата беше наводнена и огромно дърво през целия покрив на класната стая отгоре, изкоренено от дънер от съседната сграда, беше паднало. Всички училища са разпуснати. Малко сме в бедствено положение.

Короната на дървото вече е разчистена. Остава само дънерът да бъде преместен от сертифицирана фирма. Това уточни експертът от МОН Николай Николов, който е поел ангажимент да бъде възстановена разрушената класна стая:

За всеки конкретен случай Министерство на образованието има готовност, за да помогне за продължаване дейността на училищата зад граница, не само на територията на щата Флорида. Това най-вече може да стане с учебници, книги, помагала, но специално за конкретния случай в Орландо в момента въпросът се разглежда. Ще бъде взето решение по този случай с цел финансово подпомагане на училището.


Повече по темата ще научите от интервюто на Лора Търколева с Ралица Съдърланд, както и от интервюта на Валерия Николова с експерта от МОН Николай Николов.

Още от категорията

14 ареста в Анкара заради готвен атентат на изборите

Турските власти арестуваха 14 души в столицата Анкара по подозрения за връзки с „Ислямска държава“. Те са заподозрени, че са подготвяли атака в деня на изборите.  Всички арестувани са чужденци. Те са били задържани при едновременна операция сутринта, при която са били конфискувани и различни веществени доказателства. Денят в Турция беше белязан..

публикувано на 23.06.18 в 01:57
(архив)

Близо 3000 контрабандни цигари изхвърлил в движение шофьор от хасковско село

Близо 3 хиляди къса безакцизни цигари е изхвърлил в движение от колата си 30-годишeн мъж до хасковското село Малево.  Това е станало, след като водачът не е спрял на подаден сигнал със стоп палка. Малко по-късно мъжът е бил спрян от автопатрула, като при последвала проверка в дома му в селото са открити още 600 къса.  В четвъртък в Любимец и..

публикувано на 23.06.18 в 01:24
(архив)

Шестте детски градини в Кюстендил ще работят през лятото и ще приемат деца от други градове

И шестте обединени детски заведения в Кюстендил ще работят през лятото, съобщиха от общината. Както в последните няколко години, градините ще приемат и малчугани от други градове и райони на страната, които са на ваканция в Кюстендил, каза зам.-кметът по духовните дейности Светослав Василев.  Родителите на деца, които карат ваканцията при баба и дядо..

публикувано на 23.06.18 в 01:21
Ким Чен-ун и Мун Дже-ин след подписването на общата декларация

Северна и Южна Корея се договориха за среща на разделени семейства

За първи път от три години Северна и Южна Корея се договориха за събирания на разделени от Корейската война семейства.  Срещите ще бъдат в края на август в севернокорейския курорт Кунган, известен като Диамантената планина. Договорката е част от обещанията на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин при..

публикувано на 23.06.18 в 01:08
Контраадмирал Митко Петев

Военноморските сили получиха 4 нови лодки, с помощта на американското посолство

Четири нови бързоходни лодки вече са част от плавателните средства на Военноморските сили. Те са получени със съдействието на посолството на САЩ, стана ясно на церемонията във Военноморската база във Варна. На 18 души от военно-морските сили, които ще обслужват лодките, бяха  връчени сертификати от Шанън Джонсън - военен аташе на САЩ. Командирът..

публикувано на 23.06.18 в 01:00

Засега няма да се закриват автобусни линии между Плевен и София

Няма да има закрити автобусни линии от Плевен до София. Това стана ясно след среща на превозвачите в Министерството на транспорта. От плевенската браншова камара настояват и за промени в наредбата, с която се регламентират транспортните схеми. Поводът за срещата беше реалната опасност да спрат някои основни линии от Плевен до големите градове, тъй..

публикувано на 23.06.18 в 00:39

В Благоавград започна фестивалът "Франкофоли"

В Благоевград започна фестивалът "Франкофоли". Той се провежда за четвърта поредна година и е включен в 100-те музикални франкофонски събития на Министерството на външните работи на Франция. "Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб", каза за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Министерство на външните..

публикувано на 22.06.18 в 21:22