МОН решава за отпускане на помощ за пострадалото от "Ирма" българско училище в Орландо

Българско училище в Орландо
Снимка: Ралица Съдърланд
Министерството на образованието и науката разглежда възможността за отпускане на допълнителна финансова помощ на българско училище в Орландо. Неговата класна стая, изградена с доброволен труд и дарения, пострада сериозно от урагана "Ирма". 

Какви са щетите, уточни Ралица Съдърланд – директор на неделното училище "Аз съм българче" към православната църква "Св. Георги Победоносец".

Църквата беше наводнена и огромно дърво през целия покрив на класната стая отгоре, изкоренено от дънер от съседната сграда, беше паднало. Всички училища са разпуснати. Малко сме в бедствено положение.

Короната на дървото вече е разчистена. Остава само дънерът да бъде преместен от сертифицирана фирма. Това уточни експертът от МОН Николай Николов, който е поел ангажимент да бъде възстановена разрушената класна стая:

За всеки конкретен случай Министерство на образованието има готовност, за да помогне за продължаване дейността на училищата зад граница, не само на територията на щата Флорида. Това най-вече може да стане с учебници, книги, помагала, но специално за конкретния случай в Орландо в момента въпросът се разглежда. Ще бъде взето решение по този случай с цел финансово подпомагане на училището.


Повече по темата ще научите от интервюто на Лора Търколева с Ралица Съдърланд, както и от интервюта на Валерия Николова с експерта от МОН Николай Николов.

Още от категорията

Добрич отбелязва годишнината от връщането на Южна Добруджа

Добрич отбелязва 77 години от подписването на Крайовския договор, който връща Южна Добруджа в пределите на България. На този ден тогавашният министър-председателят Богдан Филов съобщава радостната вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. По традиция празникът на Добрич ще започне с военеан ритуал и панахида във военното..

публикувано на 25.09.17 в 10:47

Българка е загинала при неуспешен опит за поставяне на рекорд по гмуркане в открити води в Халкидики

Хората на Халкидики са шокирани от драмата на Теодора Балабанова, известна на любителите на дълбокото гмуркане. "Теодора беше невероятен професионалист", коментират шокирани от случилото се нейни съотборници от няколко страни, които присъстваха на опита й да подобри рекорд на Гинес. "Този опит е много смел и рискован", коментират спициалисти. В..

публикувано на 25.09.17 в 10:42

Студенти: Няма ясни критерии за допълнителните възнаграждения в СУ

Няма ясни критерии за допълнителните възнаграждения в Софийския университет. Това казаха в предаването „Преди всички“ студентите Симеон Георгиев и Стефан Радов . Те обясниха, че се борят за повече прозрачност в управление на публичните средства. Според нас е важно в една публична институция да има прозрачно управление на тези средства и да се..

публикувано на 25.09.17 в 10:26

Кампания в Хасково събра над 44 хиляди лева за болни деца

Над 44 хиляди лева събра кампанията "Подари надежда вместо цвете", която беше организирана в Хасково за първия учебен ден по инициатива на хасковски майки. Парите вече са в сметките на четири болни деца, които ще се лекуват в чужбина. Хасково се обедини около каузата на първия учебен ден вместо традиционните букети за учителите, децата събраха средства за..

публикувано на 25.09.17 в 10:11

Преглед на чуждестранния печат

Победата на консерваторите на канцлера Ангела Меркел е водеща тема за печатните издания на Стария континент. Меркел спечели изборите, но с отслабени позиции, четем на страниците на френския в. "Монд" . Според изданието това се дължи на историческия успех на крайнодясната формация "Алтернатива за Германия", което създава затруднения за намирането на..

публикувано на 25.09.17 в 10:06

Елеонора Николова: В България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран

В България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран, заяви в предаването „Преди всички“ Елеонора Николова , изпълняващ длъжността директор на БОРКОР, който днес организира кръглата маса на тема „Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия“. Тя посочи, че доставчиците на медицински изделия, регистрирани у..

публикувано на 25.09.17 в 09:56

Нора Ставрева: Затворих вратата в България, за да мога да я отворя в Италия

За нагласата да напуснеш родината си, за факторите, които те тласкат да емигрираш трайно, за ситуации и емоции, които трябва да преодолееш, за да оцелееш в чужда страна, за надеждата, стремежите, болката и огорчението, които те карат да загърбиш род и родина. За всичко това разговаряхме в "Контрасти" с Нора Ставрева , емигрирала в Италия преди почти..

публикувано на 25.09.17 в 09:34