МОН решава за отпускане на помощ за пострадалото от "Ирма" българско училище в Орландо

Българско училище в Орландо
Снимка: Ралица Съдърланд
Министерството на образованието и науката разглежда възможността за отпускане на допълнителна финансова помощ на българско училище в Орландо. Неговата класна стая, изградена с доброволен труд и дарения, пострада сериозно от урагана "Ирма". 

Какви са щетите, уточни Ралица Съдърланд – директор на неделното училище "Аз съм българче" към православната църква "Св. Георги Победоносец".

Църквата беше наводнена и огромно дърво през целия покрив на класната стая отгоре, изкоренено от дънер от съседната сграда, беше паднало. Всички училища са разпуснати. Малко сме в бедствено положение.

Короната на дървото вече е разчистена. Остава само дънерът да бъде преместен от сертифицирана фирма. Това уточни експертът от МОН Николай Николов, който е поел ангажимент да бъде възстановена разрушената класна стая:

За всеки конкретен случай Министерство на образованието има готовност, за да помогне за продължаване дейността на училищата зад граница, не само на територията на щата Флорида. Това най-вече може да стане с учебници, книги, помагала, но специално за конкретния случай в Орландо в момента въпросът се разглежда. Ще бъде взето решение по този случай с цел финансово подпомагане на училището.


Повече по темата ще научите от интервюто на Лора Търколева с Ралица Съдърланд, както и от интервюта на Валерия Николова с експерта от МОН Николай Николов.

Още от категорията

20 студенти на СУ ще бъдат отличени със стипендии и награди

20 студенти от различни факултети на Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще бъдат отличени с награди и стипендии на патронния празник на учебното заведение. Сред тях е Жанета Турлакова от Факултета по журналистика и масови комуникации, стажант в Българското национално радио. Програма "Хоризонт" е изключително полезна за мен като студент по..

публикувано на 25.11.17 в 04:57

НВИМ организира Ден на майката

По повод наближаващите коледни празници и ролята на майката в семейството Националният военноистрически музей организира за първи път Ден на майката. Проявата ще бъде отбелязана с много атракции, арт ателиета, танци и игри посветени на връзката между майката и детето. Директорът на музея Калина Хинкова обясни защо точно Националният военноисторически..

публикувано на 25.11.17 в 04:51

84 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Търговищко от началото на 2017 г.

84 жертви на домашно насилие от петте общини на област Търговище са потърсили помощ от началото на годината досега. Това съобщиха от Асоциация "Ная" по повод световната инициатива "16 дни на активни действия срещу насилието основано на пола".  Според Нина Николова от Асоциация "Ная" 90 процента от пострадалите са жени и деца, което амбицира екипа да..

публикувано на 25.11.17 в 04:43

5% от обажданията на телефон 112 са за домашно насилие

Пет процента от всички обаждания към спешния телефон 112 се отнасят за случаи на домашно насилие. Тенденцията е устойчива за деветте години, откакто съществува единният номер. Това съобщи Елена Паскалева , директор на център 112 в Кърджали, по време на семинар за  домашното насилие. Данните показват, че най-малко сигнали подават самите жертви. По-често..

публикувано на 25.11.17 в 04:28

16 души са пострадали при инцидента в метрото в Лондон

16 души са били ранени при инцидента в метрото в Лондон, при който съобщения за изстрели предизвикаха масова паника и евакуация на станция "Оксфорд Съркъс". Въоръжени полицаи отцепиха района за повече от час, но не бяха открити следи от заподозрени, стрелба или жертви. Властите разпространиха снимки на двама мъже, които искат да разпитат във връзка..

публикувано на 25.11.17 в 02:45

Останки от дърводелска работилница на около 3500 години са открити в Египет

Германско-швейцарски археологически екип откри останки от дърводелска работилница на около 3500 години в провинция Асуан в Горен Египет, съобщиха египетски медии. Според предварителните преценки работилницата датира от епохата на 18-ата фараонска династия, царувала между 1550 и 1292 г. пр. Христа, известна също като династия на Тутмосидите, на..

публикувано на 25.11.17 в 02:28
Лувър

Лувърът вече има обновен ускорител на частици за изследване на произведения на изкуството

Единственият ускорител на частици, използван за изследване на произведения на изкуството, беше върнат в Лувъра обновен и усъвършенстван, така че да няма риск да уврежда творбите, съобщи Би Би Си. Машината, която е дълга 37 метра, обстрелва произведенията с атоми на хелий и водород, а по излъчената обратно от артефактите радиация, се установява както..

публикувано на 25.11.17 в 02:26