След книжни премиери на Дебора Могак и Карабашлиев, идва и нова творба на Казандзакис

Официалното представяне на "Хавра" е на 20 септември
След бестселъра „18% сиво“ Захари Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга - "Хавра"
Докато продължава Алея на книгата в центъра на София, в студиото на Радио София поговорихме за книги с Темз Арабаджиева – литературен блогър.

Тя акцентира върху някои нови заглавия:

„Треска за лалета“ от британската писателка Дебора Могак (книгата е екранизирана)

Действието в романа се развива във викториански Амстердам. Разбира се има художник (Ян ван Лоос, събирателен образ), оформя се любовен триъгълник. Романът обаче е нетипичен, защото действието се развива на фона на треската за особено скъпите лалета. По онова време с една луковица е можело да си купиш къща…

„Хавра“ от Захари Карабашлиев

По-малко от 10 години след бестселъра „18% сиво“ Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга. Думата хавра е с много значения, въпреки че повечето хора не ги знаят. Авторът по някакъв свой начин успява да вплете в книгата си много от значенията. Сюжетните линии са две – историческа, за Макгахан, и втора – съвременна, „варненска“ за Никола, завърнал се от Америка…

Официалната премиера на „Хавра“ е на 20 септември.

След „Аскетика“ и „В дворците на Кносос“ на Никос Казандзакис „Сиела“ подготвя неиздавана досега на български творба на най-добрия гръцки писател. Работното заглавие е „Бунтовниците“, но ще почакаме още, за да прочетем още от Казандзакис…

Чуйте повече за книгите в разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Темз Арабаджиева.

Още от категорията

В „Покана за пътуване”: Иван и Андрей издадоха „Левски – другото име на свободата”, Светлана Тилкова-Алена за Виенския бал и Бутан – страната на лютивото щастие

От сутринта отвсякъде ни припомнят, че днес е 18 февруари, денят, в който се навършват 145 години от кончината на Апостола на свободата, но замислете се какво знаете за него освен няколко учебникарски факта и фразата „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя – губя само себе си”. Може би на всички ни е време да се задълбочим в книгата на проф. Пламен..

публикувано на 18.02.18 в 19:05

Време за мартеници с Ивелина Димитрова

Гривните за ръце отключват и заключват различни сили-властта, знанието, мистерията и споделената тайна. За настроение през март традиционно си избираме от тези, които носят на близките ни хора не само добрите пожелания, но и частица от енергията, с която са създадени. Разкошни мартеници, ръчно изработени, което ги прави още по-хубави- откриваме..

публикувано на 18.02.18 в 17:47

Клуб „Българско хоро“ към ансамбъл „Боговица“ отпразнува 12 години

Танцов ансамбъл „Боговица“ при читалище "Средец”, район “Красно село” е създаден през 1985 г. от хореографа Цветанка Арсова . Работейки с изключителен ентусиазъм, Арсова бързо налага свой стил, спечелвайки сърцата на младите танцьори. И така за 30 години тя показва на света дивното и самобитно изкуство на народа ни, а талантливите..

публикувано на 18.02.18 в 15:37

Във Велико Търново показват забравени снимки и гравюри от Руско-турската война

Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война показва днес Регионалният исторически музей във Велико Търново. Експозицията е подредена на открито в центъра на старата столица и е посветена на 140-години от подписването на Санстефанския мирен договор. Изложбата съдържа 18 визии, изработени на винил, поясни музейният директор Иван Църов :..

публикувано на 18.02.18 в 14:06

В Малко Търново представят автентичния обред "Бял кукер"

В Малко Търново представят автентичния обред „Бял кукер“. Кукерът тук е облечен в кожух от агнешки кожи, характерен е само за Странджа. Наричат го още кукер без маска, защото персонажът е само с почернено със сажди лице. Той гони злото и зимата със своята свита и носи благоденствие, здраве и плодородие, разказа етнографът от Историческия музей..

публикувано на 18.02.18 в 13:13

Слава Иванова: Парите от дарението на Маргарита Занев ще се използват за закупуване на нови произведения на изкуството

Дарение от близо 2 млн.лв. получиха Националната художествена галерия в София и тази в Сидни от Маргарита Занев. Тя е любител на изкуството. Емигрирала е от България още през 1960-та година. В интервю за предаването „Неделя 150“ директорът на НХГ Слава Иванова коментира: Надявам се всички, с общи усилия, да продължим да търсим..

публикувано на 18.02.18 в 12:03

Обща изложба събира баща и син

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на публиката фамилии, които са примери на приемственост в посвещението на изкуството.  По думите на..

публикувано на 18.02.18 в 10:05