След книжни премиери на Дебора Могак и Карабашлиев, идва и нова творба на Казандзакис

Официалното представяне на "Хавра" е на 20 септември

След бестселъра „18% сиво“ Захари Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга - "Хавра"
Докато продължава Алея на книгата в центъра на София, в студиото на Радио София поговорихме за книги с Темз Арабаджиева – литературен блогър.

Тя акцентира върху някои нови заглавия:

„Треска за лалета“ от британската писателка Дебора Могак (книгата е екранизирана)

Действието в романа се развива във викториански Амстердам. Разбира се има художник (Ян ван Лоос, събирателен образ), оформя се любовен триъгълник. Романът обаче е нетипичен, защото действието се развива на фона на треската за особено скъпите лалета. По онова време с една луковица е можело да си купиш къща…

„Хавра“ от Захари Карабашлиев

По-малко от 10 години след бестселъра „18% сиво“ Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга. Думата хавра е с много значения, въпреки че повечето хора не ги знаят. Авторът по някакъв свой начин успява да вплете в книгата си много от значенията. Сюжетните линии са две – историческа, за Макгахан, и втора – съвременна, „варненска“ за Никола, завърнал се от Америка…

Официалната премиера на „Хавра“ е на 20 септември.

След „Аскетика“ и „В дворците на Кносос“ на Никос Казандзакис „Сиела“ подготвя неиздавана досега на български творба на най-добрия гръцки писател. Работното заглавие е „Бунтовниците“, но ще почакаме още, за да прочетем още от Казандзакис…

Чуйте повече за книгите в разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Темз Арабаджиева.

Още от категорията

Христо Мутафчиев: Театърът да не бъде потискан от липсата на средства

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев разказа пред слушателите на „Нещо повече“ по „Хоризонт“ за част от нерешените проблеми на българския театър. Според него е необходимо синхронизиране на методиката за работа на театрите, освен в столицата, и в цялата страна с акцент върху това творците да могат да създават културен..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Софийската опера и балет открива новия сезон с "Парсифал" от Вагнер

Силвана Пръвчева , която е един от солистите на Софийската опера и балет, гостува в ефира на "Хоризонт", за да представи новия сезон на операта: Интересното при нас е, че ние почти преляхме стария с новия сезон, тъй като имахме много сериозни изяви в Белоградчик  - "Опера на върховете", с много голям успех там играхме спектакли на самите скали,..

публикувано на 20.09.17 в 19:15

Дилян Георгиев с дебютна стихосбирка

Младият автор Дилян Георгиев се готви за премиерата на дебютната си стихосбирка, която е нарекъл "Диамантен".  Дилян, който сега е  на 21 години и започва да пише на 14-годишна възраст, успешно съвместява поезията с професията на програмист. Той представя накратко книгата си с думите: "Диамантен" е книга за диамантите, които се появяват в..

публикувано на 20.09.17 в 17:55

Потомците на Мойсей посрещат новата 5778 година

Довечера (20 септември 2017) настъпва Еврейската Нова година Рош аШана. По традиция тя ще бъде посрещната не само в Израел, но и навсякъде по света, където има еврейски общности. Празникът започва вечерта, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от настъпването на утрото и не от полунощ, а от залез слънце. „Рош аШана“ се превежда като „главата..

публикувано на 20.09.17 в 16:52

Представяне на новата книга на философа Боян Манчев в София

Тази вечер от 19.30 часа в театралния колеж "Любен Гройс" чрез перформативно четене  ще бъде представена новата книга на Боян Манчев , която се нарича "Облаци. Философия на свободното тяло".  Боян Манчев е философ, университетски преподавател и писател, чиито книги са издавани на български, френски и италиански език. Той  е автор и на..

публикувано на 20.09.17 в 15:25

Среща в бялото под звука на тишината

Любен Димитров с роден през 1989 г. в гр. Силистра. Завършил е специалност право в юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, както и курс по творческо писане в първия випуск на Творческа академия „Валери Петров“ с преподаватели Дарин Тенев и писателите Владимир Зарев и Емил Андреев. Работи като криминален журналист и..

публикувано на 20.09.17 в 15:05
Фрагмент от корицата на книгата

Български издатели получиха престижната награда за особен принос към китайската книга

Любен Козарев,  управител на издателството "Изток-Запад", който получи изключително престижното държавно отличие на Китайската народна Република за особен принос към китайската книга, гостува в ефира на "Хоризонт", където сподели детайли за сътрудничеството с китайските издатели и реализацията на знакови китайски произведения. Отличието се връчва..

публикувано на 20.09.17 в 14:43