След книжни премиери на Дебора Могак и Карабашлиев, идва и нова творба на Казандзакис

Официалното представяне на "Хавра" е на 20 септември
След бестселъра „18% сиво“ Захари Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга - "Хавра"
Докато продължава Алея на книгата в центъра на София, в студиото на Радио София поговорихме за книги с Темз Арабаджиева – литературен блогър.

Тя акцентира върху някои нови заглавия:

„Треска за лалета“ от британската писателка Дебора Могак (книгата е екранизирана)

Действието в романа се развива във викториански Амстердам. Разбира се има художник (Ян ван Лоос, събирателен образ), оформя се любовен триъгълник. Романът обаче е нетипичен, защото действието се развива на фона на треската за особено скъпите лалета. По онова време с една луковица е можело да си купиш къща…

„Хавра“ от Захари Карабашлиев

По-малко от 10 години след бестселъра „18% сиво“ Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга. Думата хавра е с много значения, въпреки че повечето хора не ги знаят. Авторът по някакъв свой начин успява да вплете в книгата си много от значенията. Сюжетните линии са две – историческа, за Макгахан, и втора – съвременна, „варненска“ за Никола, завърнал се от Америка…

Официалната премиера на „Хавра“ е на 20 септември.

След „Аскетика“ и „В дворците на Кносос“ на Никос Казандзакис „Сиела“ подготвя неиздавана досега на български творба на най-добрия гръцки писател. Работното заглавие е „Бунтовниците“, но ще почакаме още, за да прочетем още от Казандзакис…

Чуйте повече за книгите в разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Темз Арабаджиева.

Още от категорията
Фотоколаж: Теодор Иванов

282 дни преди премиерата

Продължавайки историите от Стъпка 9 метафорично конструираме чрез документално аудио едно друго конструиране - физическото на декорите за Да си паркираш колата в двора на Харвард . Освен съпоставка на представите на Израел Хоровиц с допустимото за камерната сцена в Народния театър, специално внимание отделяме на най-важната част от..

публикувано на 18.06.18 в 15:32
Актьорският състав на постановката

„Семеен съвет“ с премиера в Театър 199

Най-новият спектакъл в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“ е комедията „Семеен съвет“на Кристина Клементе и това е първа постановка у нас по пиеса на съвременната каталунска драматуржка. Преводът е на   Нева Мичева. Появата на „Семеен съвет“ на българска сцена дължим на актьора и режисьор Атанас Атанасов, който през годините е..

публикувано на 18.06.18 в 15:13
Петър Георгиев-Рей

От Веласкес до Майстора – едно артистично присъствие

Говорим за изложбата на художника Петър Георгиев-Рей, който показва своите нови картини специално създадени за пространството на галерия „Форум“. Експозицията е назована „Портрет на енигма“  една любима дума за артиста, който определя своите търсения и достижения в изкуството като хипер-илюзия. Работейки изключително с бои върху  платно, Рей се стреми да..

публикувано на 18.06.18 в 14:46
Репетиция на „Шибил“ в Етнографски музей на открито „Етър“.

Габровският театър играе „Шибил“ на Етъра

Драматичният театър „Рачо Стоянов“ в Габрово ще представи  премиерно най-новия си спектакъл „Шибил“ не на традиционната си сцена в града, а в три представления „под звездите“ – в Етнографския музей на открито „Етър“. Идеята на режисьорката Невена Митева е едноименният разказ на Йордан Йовков да оживее в зрелищен и красив спектакъл, който да превърне в..

публикувано на 18.06.18 в 13:55

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 18.06.18 в 13:33

"Куклени вълшебства" създават в Столичния куклен театър през лятото

От 18 юни Столичният куклен театър организира за първи път лятна куклено-театрална школа "Куклени вълшебства".  В нея малчуганите ще могат да се запознаят с  вълшебния свят на кукления театър, да напишат първата си приказка, да изработят своя куклен герой и да участват в истински куклен спектакъл. Актрисата Галина Савова , която е основател на..

публикувано на 18.06.18 в 13:11

Тази вечер е концерт-спектакълът "Мими Балканска, царицата на оперетата"

Тази вечер е премиерата на концерт-спектакъла „Мими Балканска, царицата на оперетата“, в Сити Марк Арт Център. Ще прозвучат оригинални записи на Мими Балканска от "Златния фонд" на БНР, както и арии и дуети от оперети.  Автор на сценария е Елиана Митова.  В предаването „Хоризонт до обед“ тя разказа за спектакъла: „Това е един портрет на..

публикувано на 18.06.18 в 13:05