След книжни премиери на Дебора Могак и Карабашлиев, идва и нова творба на Казандзакис

Официалното представяне на "Хавра" е на 20 септември

След бестселъра „18% сиво“ Захари Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга - "Хавра"
Докато продължава Алея на книгата в центъра на София, в студиото на Радио София поговорихме за книги с Темз Арабаджиева – литературен блогър.

Тя акцентира върху някои нови заглавия:

„Треска за лалета“ от британската писателка Дебора Могак (книгата е екранизирана)

Действието в романа се развива във викториански Амстердам. Разбира се има художник (Ян ван Лоос, събирателен образ), оформя се любовен триъгълник. Романът обаче е нетипичен, защото действието се развива на фона на треската за особено скъпите лалета. По онова време с една луковица е можело да си купиш къща…

„Хавра“ от Захари Карабашлиев

По-малко от 10 години след бестселъра „18% сиво“ Карабашлиев изненадва с обемиста, но лесно четивна книга. Думата хавра е с много значения, въпреки че повечето хора не ги знаят. Авторът по някакъв свой начин успява да вплете в книгата си много от значенията. Сюжетните линии са две – историческа, за Макгахан, и втора – съвременна, „варненска“ за Никола, завърнал се от Америка…

Официалната премиера на „Хавра“ е на 20 септември.

След „Аскетика“ и „В дворците на Кносос“ на Никос Казандзакис „Сиела“ подготвя неиздавана досега на български творба на най-добрия гръцки писател. Работното заглавие е „Бунтовниците“, но ще почакаме още, за да прочетем още от Казандзакис…

Чуйте повече за книгите в разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Темз Арабаджиева.

Още от категорията
Кадър от филма-приказка „Лили рибката“

Здравей, мой малък супергерой

Във всеки от нас живее по един малък супергерой, твърдо убеден е режисьорът Ясен Григоров. Затова и новият му филмов образ е на едно малко необикновено дете със суперсили. В семейният приказен филм „Лили рибката“, с участието на някои от любимите български актьори, режисьорът Ясен Григоров се фокусира върху погледа, който възрастните отправят към децата...

публикувано на 24.11.17 в 19:10

„Прагът“, след който започва очакването

Днес (24 ноември) в 19 часа в Клуба на репортера в София първият роман на Боян Тончев „Прагът“ ще бъде представен на читателите. Колкото и дълго да е отлагал авторът тази среща – чакането си е заслужавало от първата до последната дума. Боян Тончев не си е спестил онези усилия, за които някои от турбопродуктивните ни съвременни автори дори не подозират, че..

публикувано на 24.11.17 в 17:05

Финалистите за наградата LUX обикалят България

От 1 до 3 декември българската публика ще има възможност да гледа финалистите за наградата LUX на Европейския парламент  - филмите „Уестърн“, „Кръвта на саамите” и „120 удара в минута”. Представянето на филмите ще се проведе в шест български града - София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян. Прожекциите са безплатни, а..

публикувано на 24.11.17 в 16:45
Част от корицата на книгата

Споделени думи

Катерина Стойкова е поет и преводач. Тя има издадени няколко стихосбирки. Помним „Въздухът около пеперудата“, както и „Как наказва Бог“ като литературни събития, но без натрапливата самореклама, която напоследък става уморителна. Тя живее между България и САЩ и мисли на два езика, затова не е изненада, че книгите ѝ излизат билингва. Такава е и последната,..

публикувано на 24.11.17 в 15:06

Елена Феранте и красотата на Неапол

Елена Феранте е една от най-добре продаваните писателки днес – през 2016 година списание Time я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности на планетата. Феранте пише под псевдоним, защото смята, че личността на писателя само пречи на литературата и ограничава въображението ни. И може би това ни е много необходимо днес – за да говорим единствено за..

публикувано на 24.11.17 в 13:45

45 години галерия "Владимир Димитров - Майстора"

На днешната дата, преди 45 години, Кюстендил празнува откриването на дългоочакваната нова сграда на своята галерия. В чест на 90-годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора, авторски колектив в състав арх. М. Минева, инж. А. Конфорти, инж. Г. Даскалов, инж. Желев и арх. Сл. Василев, проектира първата за страната специално построена за..

публикувано на 24.11.17 в 12:14

Мечтата за богатство е "прах в очите", но въпросите за него изясняват ценностите в живота

Екипът на Радиокафе ви отправя покана за театър. Тя е за тази вечер в Сатиричния театър и към нея се присъединява Росица Александрова , която играе в пиесата „Прах в очите“ в партньорство с Николай Урумов. Драматургът - Дьорд Шпиро, написва пиесата през 2007 г. и оттогава не спира да се играе в много страни. По думите на режисьора..

публикувано на 24.11.17 в 11:31