Предпазливо понижение на европейските акции след слаби икономически данни от Китай

Европейските акции се понижават слабо за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от днешна серия слаби икономически данни от Китай, поставящи под въпроса представянето на втората по сила световна икономика през третото тримесечие.

Търговията обаче е доста предпазлива преди края на двудневното заседание на Английската централна банка (от 14:00ч.) и с оглед на последни заплахи от страна на Северна Корея. По-рано днес Пхенян заплаши "да потопи Япония и да докара пепел и мрак на американската земя". От своя страна телевизия NBC съобщи, че през последните 48 часа се наблюдава придвижване на мобилни ракетни установки на територията на Северна Корея, цитирайки информация на трима неназовани високопоставени военни представители на САЩ. Снощи властите в Пхенян пък заявиха, че те ще продължават да провеждат ядрени и ракетни тестове въпреки новия кръг санкции, наложен от ООН.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,13%, след слабо понижение и през вчерашната търговия, което сложи край на неговия непрекъснат подем през предишните пет поредни сесии на търговия. Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,26%, френският CAC40 - с 0,08%, а испанският индекс Ibex-35 губи 0,62% от стойността си.

Най-солиден спад бележат акциите на минно-добивните компании и на тези от тежката индустрия в резултат на изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август. Трябва да се има предвид, че втората по сила световна икономика е основен вносител на суровини и сигналите за влошаване на нейния растеж през третото тримесечие са негативни за чуждестранните добивни компании. Акциите на Glencore PLC падат с 1,69%, на Rio Tinto - с 1,75%, на BHP Billiton - с 1,53%, а на производителя на стомана ArcelorMittal - с 1,44%.

Търговията на Лондонската борса е доста предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на решенията на Английската централна банка след края на нейното заседание (от 14:00ч.). Очаква се само двама от деветте членове на Комитета за парична политика на АЦБ да гласуват за незабавно повишаване на рекордно ниската британска лихва от 0,25%. Но ако се окаже, че трима от членовете на банката са гласували за вдигане на лихвените ставки, това може да засили вероятността за подобен ход през следващите месеци.

Фондовият индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне и дори опитва да излезе на позитивна територия с оглед на известно понижение на паунда. Британската лира се търгува около 1,3200 долара, отстъпвайки от нейни вчерашен едногодишен връх около 1,3328 новото, докато еврото стабилизира към 0,9000 паунда, макар и недалеч от 6-седмичното дъно от 0,8982 британски лири, ударено на 12-ти септември.

Още от категорията

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

публикувано на 23.06.18 в 08:10

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим първо..

публикувано на 23.06.18 в 07:50

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18
Министърът на икономиката Емил Караниколов говори на Пловдивския икономически форум.

Министър Караниколов: 2018 година е най-добрата след глобалната финансова криза

2018 година се очаква да е най-добрата след глобалната финансово-икономическа криза преди десетина години по отношение на ускоряването на икономическия растеж, заяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Пловдивския икономически форум. Той съобщи, че у нас през първото тримесечие се наблюдава ръст на брутния..

публикувано на 22.06.18 в 15:24
Иранският министър на петрола Биджан Зангане влиза за срещата на ОПЕК във Виена.

ОПЕК на път да увеличи добива на петрол

Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на петролните добиви с един милион барела дневно или ръст с един процент, съобщава Ройтерс. Преди началото на днешната среща на министрите от Организацията на страните - износителки на петрол и Русия, която не е член на картела, Саудитска Арабия изглежда е успяла да убеди Иран. „Подготвяме нещо“ -..

публикувано на 22.06.18 в 14:58

Отскок на европейските акции в края на една доста лоша седмица за фондовите борси

Европейските фондови индекси се оцветиха в зелено по време на търговията в петък благодарение на подем на борсите в Атина и Милано и с оглед на по-добро от очакваното проучване на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през юни. Но въпреки това общият европейски борсов индекс и съответните водещи индекси в еврозоната са на път да..

публикувано на 22.06.18 в 14:04