Предпазливо понижение на европейските акции след слаби икономически данни от Китай

Европейските акции се понижават слабо за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от днешна серия слаби икономически данни от Китай, поставящи под въпроса представянето на втората по сила световна икономика през третото тримесечие.

Търговията обаче е доста предпазлива преди края на двудневното заседание на Английската централна банка (от 14:00ч.) и с оглед на последни заплахи от страна на Северна Корея. По-рано днес Пхенян заплаши "да потопи Япония и да докара пепел и мрак на американската земя". От своя страна телевизия NBC съобщи, че през последните 48 часа се наблюдава придвижване на мобилни ракетни установки на територията на Северна Корея, цитирайки информация на трима неназовани високопоставени военни представители на САЩ. Снощи властите в Пхенян пък заявиха, че те ще продължават да провеждат ядрени и ракетни тестове въпреки новия кръг санкции, наложен от ООН.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,13%, след слабо понижение и през вчерашната търговия, което сложи край на неговия непрекъснат подем през предишните пет поредни сесии на търговия. Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,26%, френският CAC40 - с 0,08%, а испанският индекс Ibex-35 губи 0,62% от стойността си.

Най-солиден спад бележат акциите на минно-добивните компании и на тези от тежката индустрия в резултат на изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август. Трябва да се има предвид, че втората по сила световна икономика е основен вносител на суровини и сигналите за влошаване на нейния растеж през третото тримесечие са негативни за чуждестранните добивни компании. Акциите на Glencore PLC падат с 1,69%, на Rio Tinto - с 1,75%, на BHP Billiton - с 1,53%, а на производителя на стомана ArcelorMittal - с 1,44%.

Търговията на Лондонската борса е доста предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на решенията на Английската централна банка след края на нейното заседание (от 14:00ч.). Очаква се само двама от деветте членове на Комитета за парична политика на АЦБ да гласуват за незабавно повишаване на рекордно ниската британска лихва от 0,25%. Но ако се окаже, че трима от членовете на банката са гласували за вдигане на лихвените ставки, това може да засили вероятността за подобен ход през следващите месеци.

Фондовият индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне и дори опитва да излезе на позитивна територия с оглед на известно понижение на паунда. Британската лира се търгува около 1,3200 долара, отстъпвайки от нейни вчерашен едногодишен връх около 1,3328 новото, докато еврото стабилизира към 0,9000 паунда, макар и недалеч от 6-седмичното дъно от 0,8982 британски лири, ударено на 12-ти септември.

Още от категорията

Напрежение на италианския дългов пазар седмица преди важните избори на Апенините на 4-ти март

Италианските облигации се намират под натиск от продажби, като доходността на 10-годишните книжа е на път да приключи петъчната търговия с най-здрав седмичен ръст от началото на годината, отразявайки засилващото се напрежение преди важните избори в страната на 4-ти март, които се очаква да доведат до нестабилен парламент без ясно изразено..

публикувано на 23.02.18 в 11:41
Пристанището на Солун

Гърция приватизира 67% от пристанището на Солун

Гръцките депутати одобриха късно в четвъртък продажбата на 67-процентов дял от компанията, менажираща пристанище Солун, предаде БТА. Сделката е на стойност 232 милиона евро. Парламентът ратифицира договора за концесия до 2051 г., подписан през декември с консорциума „Саут юръп гейтуей Тесалоники“ (South Europe Gateway Thessaloniki)...

публикувано на 23.02.18 в 11:05
Клаус Реглинг

Клаус Реглинг: Започна техническата работа за това, дали е необходимо облекчаване на гръцкия дълг

Започна техническата работа, за да се определи дали ще се изисква ново облекчаване на дълга на Гърция след очакваното приключване на третата спасителна програма за страната по-късно тази година, обяви в петък ръководителят на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг , съобщава агенция Ройтерс. Реглинг подчерта, че изискване..

публикувано на 23.02.18 в 11:03

Външната търговия подкрепи растежа на германската икономика в края на 2017 година

Икономиката на Германия нарасна в края на 2017-а година с 0,6% на тримесечна база благодарение на добър ръст на износа, като в рамките на цялата изминала година отбеляза най-солиден растеж от шест години насам, разширявайки се с 2,2%, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis. Брутният вътрешен..

публикувано на 23.02.18 в 10:16
Петьо Иванов

БЕХ подготвя нова емисия от облигации за 500 милиона евро

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов съобщи, че се подготвя нова емисия облигации за 500 милиона евро, с които да бъде покрит стар дълг на Холдинга. БЕХ има облигация, която ноември месец трябва да изплати. Намеренията на холдинга са да бъде рефинансирана през нова такава облигация. Всички мерки, взети в миналото, дават..

публикувано на 22.02.18 в 19:45

ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България

Чешката компания ЧЕЗ окончателно напуска българския енергиен пазар.  Надзорният съвет на ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България. Това става ясно от съобщение на сайта на чешката компания.  Подписването на договора ще стане до дни. От компанията не обявяват цената на сделката, но посочват, че тя им носи..

обновено на 22.02.18 в 19:12
Марио Драги

Единствено шефът на ЕЦБ усети по своя джоб все още илюзорната цел на банката за инфлация от 2 на сто

Европейската централна банка, която продължава да се бори за постигане на важната си цел за инфлация от малко под 2%, все пак успя да постигне през миналата година тази важна задача поне по отношение на заплатата на нейния президент Марио Драги, показва годишният доклад на ЕЦБ, цитиран от агенция Франс прес. Заплатата на Марио Драги се е..

публикувано на 22.02.18 в 18:12