Предпазливо понижение на европейските акции след слаби икономически данни от Китай

Европейските акции се понижават слабо за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от днешна серия слаби икономически данни от Китай, поставящи под въпроса представянето на втората по сила световна икономика през третото тримесечие.

Търговията обаче е доста предпазлива преди края на двудневното заседание на Английската централна банка (от 14:00ч.) и с оглед на последни заплахи от страна на Северна Корея. По-рано днес Пхенян заплаши "да потопи Япония и да докара пепел и мрак на американската земя". От своя страна телевизия NBC съобщи, че през последните 48 часа се наблюдава придвижване на мобилни ракетни установки на територията на Северна Корея, цитирайки информация на трима неназовани високопоставени военни представители на САЩ. Снощи властите в Пхенян пък заявиха, че те ще продължават да провеждат ядрени и ракетни тестове въпреки новия кръг санкции, наложен от ООН.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,13%, след слабо понижение и през вчерашната търговия, което сложи край на неговия непрекъснат подем през предишните пет поредни сесии на търговия. Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,26%, френският CAC40 - с 0,08%, а испанският индекс Ibex-35 губи 0,62% от стойността си.

Най-солиден спад бележат акциите на минно-добивните компании и на тези от тежката индустрия в резултат на изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август. Трябва да се има предвид, че втората по сила световна икономика е основен вносител на суровини и сигналите за влошаване на нейния растеж през третото тримесечие са негативни за чуждестранните добивни компании. Акциите на Glencore PLC падат с 1,69%, на Rio Tinto - с 1,75%, на BHP Billiton - с 1,53%, а на производителя на стомана ArcelorMittal - с 1,44%.

Търговията на Лондонската борса е доста предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на решенията на Английската централна банка след края на нейното заседание (от 14:00ч.). Очаква се само двама от деветте членове на Комитета за парична политика на АЦБ да гласуват за незабавно повишаване на рекордно ниската британска лихва от 0,25%. Но ако се окаже, че трима от членовете на банката са гласували за вдигане на лихвените ставки, това може да засили вероятността за подобен ход през следващите месеци.

Фондовият индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне и дори опитва да излезе на позитивна територия с оглед на известно понижение на паунда. Британската лира се търгува около 1,3200 долара, отстъпвайки от нейни вчерашен едногодишен връх около 1,3328 новото, докато еврото стабилизира към 0,9000 паунда, макар и недалеч от 6-седмичното дъно от 0,8982 британски лири, ударено на 12-ти септември.

Още от категорията

Икономическият растеж в еврозоната е солиден и на широка база, заяви шефът на ЕЦБ пред европейски депутати в Брюксел

Икономическото възстановяване на еврозоната е "стабилно и всеобхватно", но регионът все още се нуждае от "обилна" доза парични стимулиращи политики, тъй като инфлацията остава твърде слаба, заяви в понеделник президентът на ЕЦБ пред Комисията за икономическите и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел. Шефът на Централната банка..

публикувано на 20.11.17 в 17:32

Гърция ще преизпълни целите за бюджетния излишък през тази и през следващата година

Гръцките власти очакват да преизпълнят заложените цели за нивата на бюджетен излишък през тази и през 2018-а година, като това ще представлява преизпълнение на поетите фискални ангажименти за трета поредна година, посочи в понеделник пред Ройтерс неназован висш правителствен представител. В последния проектобюджет, който ще бъде представен..

публикувано на 20.11.17 в 16:55
Евалд Новотни, ЕЦБ

Евалд Новотни от ЕЦБ: Структурните реформи не са "панацея" за икономическия растеж в Европа

Представителят на Управителния съвет на ЕЦБ, Евалд Новотни , предупреди в понеделник да не се разчита в голяма степен на реформите на трудовите и на производствените пазари, за да се стимулира икономическия растеж в Европа. На събитие във Виена Новотни каза, че с течение на времето т.нар. "структурни реформи" стават за някакъв кодекс за..

публикувано на 20.11.17 в 16:28

БСК иска минималната заплата да е 42-43 на сто от средната

Българската стопанска камара настоява минималната заплата да се определя в съотношение 42 до 43 процента от размера на средната. В писмо до социалния министър от бизнес организацията казват, че предлаганото съотношение 50 на сто минимална към средна заплата значително надхвърля възможностите на нископлатените работници.  Посочва се, че в 22..

публикувано на 20.11.17 в 16:09

Делнична сезонна карта пускат на "Боровец"

Заместник-кметът на Самоков с ресор "Туризъм" Люба Кленова и Росица Стойкова , експерт PR и комуникации в "Бороспорт" АД разказаха пред Радио София за започналата подготовка за зимния сезон в курорта "Боровец" и разясниха какви са очакванията за предстоящия активен туристически поток. Все още не е уточнена датата за официалното откриване на сезона, но..

публикувано на 20.11.17 в 15:20

Бундесбанк: Германската икономика продължава да набира мощ в края на годината въпреки правителствената криза

Германската икономика продължава да набира сила в края на годината благодарение на силната индустриална активност и факта, че фирмите все повече се мъчат да намерят персонал, за да изпълняват нарастващите поръчки, посочи в понеделник Централната банка на страната, Бундесбанк, цитирана от агенция Ройтерс. Позитивната оценка показва, че..

публикувано на 20.11.17 в 13:41

Еврото заличи загубите си след спекулации, че Свободните демократи биха подкрепи правителство на малцинството на Меркел

Еврото успя да заличи почти изцяло първоначалните си загуби спрямо останалите водещи валути, които бяха в резултат на новината от уикенда за провал на преговорите за формиране на новото управление на Германия. Неспособността за съставяне на трипартийна коалиция между консервативния блок на канцлера Меркел със Свободните демократи и Зелените..

публикувано на 20.11.17 в 13:11