Предпазливо понижение на европейските акции след слаби икономически данни от Китай

Европейските акции се понижават слабо за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от днешна серия слаби икономически данни от Китай, поставящи под въпроса представянето на втората по сила световна икономика през третото тримесечие.

Търговията обаче е доста предпазлива преди края на двудневното заседание на Английската централна банка (от 14:00ч.) и с оглед на последни заплахи от страна на Северна Корея. По-рано днес Пхенян заплаши "да потопи Япония и да докара пепел и мрак на американската земя". От своя страна телевизия NBC съобщи, че през последните 48 часа се наблюдава придвижване на мобилни ракетни установки на територията на Северна Корея, цитирайки информация на трима неназовани високопоставени военни представители на САЩ. Снощи властите в Пхенян пък заявиха, че те ще продължават да провеждат ядрени и ракетни тестове въпреки новия кръг санкции, наложен от ООН.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,13%, след слабо понижение и през вчерашната търговия, което сложи край на неговия непрекъснат подем през предишните пет поредни сесии на търговия. Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,26%, френският CAC40 - с 0,08%, а испанският индекс Ibex-35 губи 0,62% от стойността си.

Най-солиден спад бележат акциите на минно-добивните компании и на тези от тежката индустрия в резултат на изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август. Трябва да се има предвид, че втората по сила световна икономика е основен вносител на суровини и сигналите за влошаване на нейния растеж през третото тримесечие са негативни за чуждестранните добивни компании. Акциите на Glencore PLC падат с 1,69%, на Rio Tinto - с 1,75%, на BHP Billiton - с 1,53%, а на производителя на стомана ArcelorMittal - с 1,44%.

Търговията на Лондонската борса е доста предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на решенията на Английската централна банка след края на нейното заседание (от 14:00ч.). Очаква се само двама от деветте членове на Комитета за парична политика на АЦБ да гласуват за незабавно повишаване на рекордно ниската британска лихва от 0,25%. Но ако се окаже, че трима от членовете на банката са гласували за вдигане на лихвените ставки, това може да засили вероятността за подобен ход през следващите месеци.

Фондовият индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне и дори опитва да излезе на позитивна територия с оглед на известно понижение на паунда. Британската лира се търгува около 1,3200 долара, отстъпвайки от нейни вчерашен едногодишен връх около 1,3328 новото, докато еврото стабилизира към 0,9000 паунда, макар и недалеч от 6-седмичното дъно от 0,8982 британски лири, ударено на 12-ти септември.

Още от категорията

КЕВР реши, че цената на парното няма да бъде увеличавана до края на годината

Цената на парното няма да бъде увеличавана до края на годината, стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На закрито заседание на 29 септември КЕВР ще реши окончателно дали по-ниската цена на природния газ ще влезе в сила от 1 октомври. В началото на септември "Булгаргаз“ внесе предложение в комисията –..

публикувано на 25.09.17 в 18:14
Марио Драги

Марио Драги от ЕЦБ потвърди, че по-скъпото евро е източник на несигурност по отношение на инфлационните перспективи

Президентът на ЕЦБ посочи, че банката е все по-уверена, че инфлацията в еврозоната ще се върне към целевото ниво от малко под 2 на сто, допълвайки че за това е нужно търпение, но в същото време той отново отбеляза, че неотдавнашната волатилност на валутните пазари и поскъпването на еврото представлява източник на несигурност, който изисква да..

публикувано на 25.09.17 в 17:26

Руски компании проявяват интерес към модернизацията на нашия енергиен сектор

Голяма руска компания е изразила желание за по-тясно сътрудничество при реконструкция на енергийни обекти в ТЕЦ-овете "Марица изток" 2, "Бобов дол", "София", както и на ВЕЦ-овете "Китница", "Ардино", "Бял извор". Тя има и готовност и занапред да участва в модернизацията на оборудването за АЕЦ "Козлодуй". България и Русия задълбочават сътрудничеството..

публикувано на 25.09.17 в 16:45

65 години "Мини Марица изток"

Директорът на "Мини Марица изток“ инженер Андон Андонов ще настоява за промяна в Закона за обществените поръчки. Това той ще направи по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по енергетика през октомври в дружеството. Тази година то навършва 65 години. В него има дефицит на нова и качествена техника. Средства за ремонтна и..

публикувано на 25.09.17 в 16:35

Меморандум за сътрудничество между ВМЗ Сопот и сръбско дружество

Вазовските машиностроителни заводи в Сопот ще си сътрудничат със сръбското предприятие за барути "Милан Благоевич".  Подписаният днес меморандум предвижда съвместни разработки и излизане на трети пазари.  ВМЗ ще получава продукцията на сръбското предприятие на по-ниска цена.  

публикувано на 25.09.17 в 16:34
Уилям Дъдли

Уилям Дъдли: Фед ще продължава да настоява за увеличаване на лихвените проценти

Президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Уилям Дъдли заяви в понеделник, че централната банка на САЩ ще продължава да настоява за увеличаване на лихвените проценти, тъй като икономиката на страната продължава да расте. Очаквам инфлацията да се повиши и да се стабилизира около средносрочното целево ниво на Фед от 2 на сто , отбеляза Дъдли в..

публикувано на 25.09.17 в 16:28

НАП Велико Търново продължава ревизиите за касови наличности и скрито разпределение на печалби

Данъчните власти във Велико Търново правят ревизии на 73 фирми за скрито разпределение на печалби сред акционерите. От приходната агенция посочват, че се увеличават случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни трябва да са налични.  Данъчните проверки показват, че в масовия случай разминаването в касовите наличности на..

публикувано на 25.09.17 в 16:08