Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на европейските акции след слаби икономически данни от Китай

Европейските акции се понижават слабо за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от днешна серия слаби икономически данни от Китай, поставящи под въпроса представянето на втората по сила световна икономика през третото тримесечие.

Търговията обаче е доста предпазлива преди края на двудневното заседание на Английската централна банка (от 14:00ч.) и с оглед на последни заплахи от страна на Северна Корея. По-рано днес Пхенян заплаши "да потопи Япония и да докара пепел и мрак на американската земя". От своя страна телевизия NBC съобщи, че през последните 48 часа се наблюдава придвижване на мобилни ракетни установки на територията на Северна Корея, цитирайки информация на трима неназовани високопоставени военни представители на САЩ. Снощи властите в Пхенян пък заявиха, че те ще продължават да провеждат ядрени и ракетни тестове въпреки новия кръг санкции, наложен от ООН.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,13%, след слабо понижение и през вчерашната търговия, което сложи край на неговия непрекъснат подем през предишните пет поредни сесии на търговия. Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,26%, френският CAC40 - с 0,08%, а испанският индекс Ibex-35 губи 0,62% от стойността си.

Най-солиден спад бележат акциите на минно-добивните компании и на тези от тежката индустрия в резултат на изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август. Трябва да се има предвид, че втората по сила световна икономика е основен вносител на суровини и сигналите за влошаване на нейния растеж през третото тримесечие са негативни за чуждестранните добивни компании. Акциите на Glencore PLC падат с 1,69%, на Rio Tinto - с 1,75%, на BHP Billiton - с 1,53%, а на производителя на стомана ArcelorMittal - с 1,44%.

Търговията на Лондонската борса е доста предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на решенията на Английската централна банка след края на нейното заседание (от 14:00ч.). Очаква се само двама от деветте членове на Комитета за парична политика на АЦБ да гласуват за незабавно повишаване на рекордно ниската британска лихва от 0,25%. Но ако се окаже, че трима от членовете на банката са гласували за вдигане на лихвените ставки, това може да засили вероятността за подобен ход през следващите месеци.

Фондовият индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне и дори опитва да излезе на позитивна територия с оглед на известно понижение на паунда. Британската лира се търгува около 1,3200 долара, отстъпвайки от нейни вчерашен едногодишен връх около 1,3328 новото, докато еврото стабилизира към 0,9000 паунда, макар и недалеч от 6-седмичното дъно от 0,8982 британски лири, ударено на 12-ти септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна