Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков: Да се види кое е възможно в исканията на полицаите и да се разговаря откровено

Условията на труд за полицаи и пожарникари продължават да са тежък проблем, заяви в предаването "12+3" бившият вътрешен министър Михаил Миков:

Те протестират и за възнаграждения, но и за условия на труд. Условия на труд, които са тежък проблем. Проблем, който в годините  е намирал различни решения, но проблем, който като цяло стои очевидно, за да са тези хора днес на площада.

Миков обаче посочи, че все пак с годините в системата са били направени някои неща:

След онези протести тогава бяха направени редица неща. Аз винаги съм бил много откровен със служителите по време на моя мандат. Знаете, че тогава бяха изградени и съответните синдикати, доколкото знам те са седем на брой, които днес организират и оформят исканията, които днес се представят пред министерството. Но очевидно и въпросите с униформите, и с работното облекло стоят, заплащането на нощния труд, но това е част от цялостните проблеми в държавата.

Бившият вътрешен министър смята, че протестът носи и рискове:

Има един риск – останалата част от обществото да бъде настройвана срещу полицаите, което не е редно. Има още един риск – да се употребяват тези протести политически. Аз смятам, че днес не бива това да се консумира политически. Ръководството на министерството очевидно има воля и намерение да се види какво е разумно.

Михаил Миков коментира и въпроса за възнагражденията:

На мен ми звучи малко странно увеличение на заплатите със задна дата, но не знам кой какви ангажименти е поемал, не знам какви политически обещания, защото не забравяйте, че имаше избори и в тази предсрочни избори не знам кой какво е обещавал. Защото когато всички казват: "Във всяко населено място - полицаи", когато всички казват: "Повече полицаи, повече полицаи", трябва да се мисли с какво се плаща, защото това са пари на данъкоплатците и как  се осигурява дейността на тази полицаи. Аз само искам да ви обърна внимание, че и в момента има тежък проблем, особено в натоварените служби, в натоварените полицейски управления, където много голямо е текучеството. Но това всъщност е добър повод, когато се обсъжда бюджетът на отделните сектори, когато се оформят и политиките в съответните ресори, да се направи трезва оценка за възможното и откровено да се разговаря със синдикатите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени