Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: 2600 пенсионирани учители ще продължат да преподават

Снимка: БГНЕС
2600 пенсионирани учители ще продължат да преподават, а други 1000 без педагогическа квалификация ще обучават децата в българските училища, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева:

Търсим учители в предучилищния сектор, начални учители. Да не говорим по природо-математическите дисциплини: физика, химия, биология. В началото на месец август липсваха около 3 600. Благодарение на пенсионерите се позапълниха нещата, но имаме някъде около 1000 учители, които са нередовни, които имат някакво завършено образование – дали ще е средно, или някакво висше образование, които влязоха в системата, защото няма кой.

Според Янка Такева, за да бъдат привлечени млади хора към учителската професия, трябва да се преодолеят агресията, насилието и стресът в системата, както и да се повишат заплатите:

Основният проблем – това е агресията, насилието и лошотията, която се изсипва с пълна сила върху образователните институции и учителите. Това не е добре, това отблъсква младите хора от учителската професия. Затова трябва да се помисли много сериозно как да се върне доверието към българския учител, да се повиши статусът, да се повишат работните заплати. Второ, подобряването на материално-техническата и дидактическа база и помощта ни мотивацията на родителите да опознаят децата си.

Интервюто на Александра Михайлова с Янка Такева можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна