Понижение на гръцката безработица през второто тримесечие до 21,1 на сто

Снимка: БГНЕС

Безработицата в Гърция се понижи през трите месеца до края на юни до 21,1% от 23,3% през първото тримесечие и спрямо 23,1% през същия период на 2016-а година, показват данни на официалната гръцка статистика Elstat. Това е най-ниско ниво на безработица от последното тримесечие на 2011-а година.

Броят на безработните гърци достигна 1,0165 милиона, понижавайки се с 8,8% спрямо първото тримесечие на настоящата година и с 8,6% спрямо вторите три месеца на миналата година. Близо 74% от тези над едни милион гърците обаче са трайно безработни, което означава че са били извън трудовия пазар за последните най-малко 12 месеца.

В същото време броят на заетите се повиши с 3,6% на тримесечна и с 2,4% на годишна база до общо 3,7914 милиона.

Безработицата сред младите хора на възраст между 20 и 24 години е на ниво от цели 45% през второто тримесечие на настоящата година.

Въпреки това поредно намаляване, гръцката безработица продължава да бъде най-висока в целия ЕС, надвишавайки повече от два пъти нейното средно ниво в еврозоната. Трябва да се има предвид, че безработицата в Гърция достигна рекорден връх от 27,9% през септември 2013 година.

Все пак нивото на безработица бележи устойчиво, макар и сдържано понижение, с оглед на подобряващата се икономическа картина в страната. Брутният вътрешен продукт на Гърция нарасна през второто тримесечие с 0,5% спрямо началото на годината. В същото време обаче властите в Атина направиха солидна низходяща ревизия на прогнозирания икономически растеж през настоящата година до 1,8% от предишна оценка за по-силна експанзия от 2,7 на сто. Европейската комисия също намали своите растежни прогнози за Гърция от 2,7% до 2,1 на сто.

Още от категорията

Забавяне на бизнес активността в САЩ през ноември към 4-месечно дъно

Експанзията на общата бизнес активност в САЩ бележи отстъпление през ноември към 4-месечно дъно в резултат на известно забавяне както в промишлената, така и в сферата на услугите, показват предварителни данни на агенция IHS Markit. Индексът PMI, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи до двумесечно дъно от 53,8 пункта..

публикувано на 24.11.17 в 17:38

Фирма - изкупвач на тютюн изгуби лиценза си заради дълг към производителите

Заради дългове към тютюнопроизводители  фирма „Лийв Табако-Михайлидис“-АД няма право да изкупува суровина в България. Решението за  отписване на фирмата от Националния регистър  е взето от  постоянно действащата комисия по тютюна  към Областната дирекция  по земеделие в Благоевград,  потвърди директорът Кирил Укев: С промените в Закона за тютюна и..

публикувано на 24.11.17 в 17:16

Ученици от 9 страни в надпревара за "Европейски млад предприемач на годината"

Всяка година „Младежки старт - Европейска мрежа за предприемачество“, част от която е сдружение Инициатива за обучение по предприемачество „Смарт Старт Европа“, връчва награда  „Европейски млад предприемач на годината“. Наградите се дават в две категории: „Бизнес идея“ и „Реален пазар (бизнес план)“. В състезанието участват ученици от 9 страни, менторите..

публикувано на 24.11.17 в 17:08

Фрийрайд - максимално удоволствие, но с добра екипировка и осъзнаване на рисковете

Популярността на фрийрайд спортовете нараства драстично, в тях се включват все повече нови хора, поради което е необходима допълнителна работа в тази област на институциите и курортите, заяви Момчил Панайотов - председател на Българската фрийрайд асоциация пред Радио София. Карането извън обработените писти изисква много по-високо ниво на умения,..

публикувано на 24.11.17 в 15:57

Повишение на европейските акции в края на една позитивна за фондовите борси седмица

Основните европейски фондови индекси се повишават по време на петъчната търговия, тъй като инвеститорите приветстват постъпващите сигнали за продължаване на солидния икономически растеж в еврозоната, както и увеличаващата се перспектива за нова управляваща "голяма коалиция" в Германия. По-рано днес немският Ifo институт отчете рекордни..

публикувано на 24.11.17 в 14:29
Росен Бъчваров

Обучение по финансова грамотност ще се проведе в 25 училища догодина

В 25 училища ще се проведе обучение по финансова грамотност догодина, съобщи за "Хоризонт" говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров . Пилотният проект е с подкрепата на множество институции, а целта му е учениците да придобият основни познания и умения за финансови продукти и данъчно-осигурителното законодателство. Обучението по..

публикувано на 24.11.17 в 13:21

Изненадващ ръст на бизнес доверието в Германия през ноември до нов исторически връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза през ноември изненадващо рязко подобрение за втори пореден месец, достигайки нов рекорден ръст, показва последно проучване на немският институт Ifo, което е поредно доказателство, че водещата икономика в Европа се намира в солидна експанзия и през последното тримесечие на годината. Индексът на института..

публикувано на 24.11.17 в 12:07