Понижение на гръцката безработица през второто тримесечие до 21,1 на сто

Снимка: БГНЕС

Безработицата в Гърция се понижи през трите месеца до края на юни до 21,1% от 23,3% през първото тримесечие и спрямо 23,1% през същия период на 2016-а година, показват данни на официалната гръцка статистика Elstat. Това е най-ниско ниво на безработица от последното тримесечие на 2011-а година.

Броят на безработните гърци достигна 1,0165 милиона, понижавайки се с 8,8% спрямо първото тримесечие на настоящата година и с 8,6% спрямо вторите три месеца на миналата година. Близо 74% от тези над едни милион гърците обаче са трайно безработни, което означава че са били извън трудовия пазар за последните най-малко 12 месеца.

В същото време броят на заетите се повиши с 3,6% на тримесечна и с 2,4% на годишна база до общо 3,7914 милиона.

Безработицата сред младите хора на възраст между 20 и 24 години е на ниво от цели 45% през второто тримесечие на настоящата година.

Въпреки това поредно намаляване, гръцката безработица продължава да бъде най-висока в целия ЕС, надвишавайки повече от два пъти нейното средно ниво в еврозоната. Трябва да се има предвид, че безработицата в Гърция достигна рекорден връх от 27,9% през септември 2013 година.

Все пак нивото на безработица бележи устойчиво, макар и сдържано понижение, с оглед на подобряващата се икономическа картина в страната. Брутният вътрешен продукт на Гърция нарасна през второто тримесечие с 0,5% спрямо началото на годината. В същото време обаче властите в Атина направиха солидна низходяща ревизия на прогнозирания икономически растеж през настоящата година до 1,8% от предишна оценка за по-силна експанзия от 2,7 на сто. Европейската комисия също намали своите растежни прогнози за Гърция от 2,7% до 2,1 на сто.

Още от категорията
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти.Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с поплати отвътре - така че да издържа при електроаваръчни работи и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31

Електроразпределителната мрежа във Великотърновско ще бъде модернизирана с 6 млн. лева

С шест милиона лева ще бъде обновена и модернизирана електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през тази година.  От „Електроразпределение север“ вече са подновени прекъсвачи в три от възловите станции в региона. Направена е смяна на трансформаторите на две от големите подстанции във Велико Търново. Обновеното оборудване за близо 100..

публикувано на 17.02.18 в 19:27

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на интернет платформата. Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена честна сделка, ще бъде..

публикувано на 17.02.18 в 13:57

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара: Няма..

обновено на 17.02.18 в 12:17

Агенция Фич повиши оценката за дълга на Гърция

Рейтинговата агенция Фич повиши оценката за държавния дълг на Гърция, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на прогнозиран икономически растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Оценката става от Бе минус на Бе с положителна перспектива. Агенцията обяви, че очаква подобрение като цяло на икономическата ситуация на Гърция..

публикувано на 17.02.18 в 04:04
Николай Нанков

Николай Нанков: До дни ще е готов правният анализ, въз основа на който ще изберем каква да бъде компанията оператор на ТОЛ-системата

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:   За мен логиката винаги е била, че в обхвата на ТОЛ-системата трябва да попаднат онези..

публикувано на 16.02.18 в 18:45

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото..

публикувано на 16.02.18 в 17:42