Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на гръцката безработица през второто тримесечие до 21,1 на сто

Снимка: БГНЕС

Безработицата в Гърция се понижи през трите месеца до края на юни до 21,1% от 23,3% през първото тримесечие и спрямо 23,1% през същия период на 2016-а година, показват данни на официалната гръцка статистика Elstat. Това е най-ниско ниво на безработица от последното тримесечие на 2011-а година.

Броят на безработните гърци достигна 1,0165 милиона, понижавайки се с 8,8% спрямо първото тримесечие на настоящата година и с 8,6% спрямо вторите три месеца на миналата година. Близо 74% от тези над едни милион гърците обаче са трайно безработни, което означава че са били извън трудовия пазар за последните най-малко 12 месеца.

В същото време броят на заетите се повиши с 3,6% на тримесечна и с 2,4% на годишна база до общо 3,7914 милиона.

Безработицата сред младите хора на възраст между 20 и 24 години е на ниво от цели 45% през второто тримесечие на настоящата година.

Въпреки това поредно намаляване, гръцката безработица продължава да бъде най-висока в целия ЕС, надвишавайки повече от два пъти нейното средно ниво в еврозоната. Трябва да се има предвид, че безработицата в Гърция достигна рекорден връх от 27,9% през септември 2013 година.

Все пак нивото на безработица бележи устойчиво, макар и сдържано понижение, с оглед на подобряващата се икономическа картина в страната. Брутният вътрешен продукт на Гърция нарасна през второто тримесечие с 0,5% спрямо началото на годината. В същото време обаче властите в Атина направиха солидна низходяща ревизия на прогнозирания икономически растеж през настоящата година до 1,8% от предишна оценка за по-силна експанзия от 2,7 на сто. Европейската комисия също намали своите растежни прогнози за Гърция от 2,7% до 2,1 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени