Понижение на гръцката безработица през второто тримесечие до 21,1 на сто

Снимка: БГНЕС

Безработицата в Гърция се понижи през трите месеца до края на юни до 21,1% от 23,3% през първото тримесечие и спрямо 23,1% през същия период на 2016-а година, показват данни на официалната гръцка статистика Elstat. Това е най-ниско ниво на безработица от последното тримесечие на 2011-а година.

Броят на безработните гърци достигна 1,0165 милиона, понижавайки се с 8,8% спрямо първото тримесечие на настоящата година и с 8,6% спрямо вторите три месеца на миналата година. Близо 74% от тези над едни милион гърците обаче са трайно безработни, което означава че са били извън трудовия пазар за последните най-малко 12 месеца.

В същото време броят на заетите се повиши с 3,6% на тримесечна и с 2,4% на годишна база до общо 3,7914 милиона.

Безработицата сред младите хора на възраст между 20 и 24 години е на ниво от цели 45% през второто тримесечие на настоящата година.

Въпреки това поредно намаляване, гръцката безработица продължава да бъде най-висока в целия ЕС, надвишавайки повече от два пъти нейното средно ниво в еврозоната. Трябва да се има предвид, че безработицата в Гърция достигна рекорден връх от 27,9% през септември 2013 година.

Все пак нивото на безработица бележи устойчиво, макар и сдържано понижение, с оглед на подобряващата се икономическа картина в страната. Брутният вътрешен продукт на Гърция нарасна през второто тримесечие с 0,5% спрямо началото на годината. В същото време обаче властите в Атина направиха солидна низходяща ревизия на прогнозирания икономически растеж през настоящата година до 1,8% от предишна оценка за по-силна експанзия от 2,7 на сто. Европейската комисия също намали своите растежни прогнози за Гърция от 2,7% до 2,1 на сто.

Още от категорията

Американските бизнес икономисти очакват продължаващ растеж на БВП и на новите работни места в САЩ

Мнозинството американски бизнес икономисти повишиха техните прогнози за икономическия растеж на САЩ през третото и четвъртото тримесечие на годината, но запазиха без промяна очакванията за реалния растеж на водещата световна икономика през цялата настояща година с оглед на нейното слабо представяне в началото на годината, показват резултати от..

публикувано на 25.09.17 в 10:47

"Топлофикация - Сливен" не е обявена за приватизация

"Топлофикация - Сливен" не е обявена за приватизация, заяви изпълнителният директор на топлофикационното дружество Кънчо Танев . Той опроверга твърдения в социалните мрежи за подобно намерение. В "Топлофикация - Сливен" няма никакви промени в статута или промяна на собствениците, каза инж. Танев: Н яма никакви промени. Няма интереси. Не са идвали..

публикувано на 23.09.17 в 14:24

Китай ще ограничи износа и вноса на продукти към и от Северна Корея

Китай обяви, че ще ограничи износа на някои петролни продукти за Северна Корея, и ще наложи забрана навноса на текстилни продукти от изолираната страна, в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Китайското министерство на търговията уточнява, че ограничението за износ на петролни продукти влиза в сила от 1 октомври,..

публикувано на 23.09.17 в 07:29

Петър Бунев: Ако има воля, може да имаме развита железница

Има ли желание и воля, всичко може да се случи, може да имаме развита, може и да нямаме железница. Това коментира в предаването „Хоризонт за вас“ Петър Бунев , председател на Синдиката на железничарите към КНСБ. Да се надяваме, че в близко бъдеще, след новите инвестиции, които ще се направят, и дано се спази този път обещанието, че ще се купи..

публикувано на 22.09.17 в 15:24

Подготвя се промяна в еврозаконодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38