Италианската бизнес асоциация Confindustria повиши прогнозите си за икономическия растеж на Ботуша

ЕПА/БГНЕС

Водещата асоциация на италианските работодатели Confindustria повиши предишните си прогнози за икономическия растеж на страната с оглед на подобряващите се перспективи, но в същото време предупреди за наличието на низходящи рискове пред растежа, дължащи се на предстоящото затягане на паричната политика в еврозоната.

В доклада си "Икономически сценарии", най-голямата лобистка група вече очаква нарастването на БВП на Италия през тази година с 1,5% спрямо прогноза през юни за растеж с 1,3%. За 2018-а година се очаква икономическият растеж да бъде от 1,3% при предишна оценка за по-слаба експанзия от 1,1 на сто. Confindustria посочи, че очаква допълнителният растеж от 0,5% през тази и следващата година да дойде от новият закон за бюджета, който скоро ще бъде одобрен от правителството.

По-светлите прогнози на Confindustria са в съответствие с тези на Централната банка на Италия и на МВФ, които неотдавна също повишиха оценките си за представянето на италианската икономика.

В доклада на Confindustria се посочва, че Италия вече не е "Пепеляшката" в Европа. Икономиката вече се завърна към същите нива от преди втората криза през 2011-2013 година, посочва асоциацията на работодателите, но допълва, че икономиката на страната е все още с 4,7% под нивата на БВП, достигнати преди световната финансова криза през 2008-а година.

Индустриалната асоциация приветства като положителни създаването на нови работни места, увеличаването на инвестициите и възстановяването на износа, което спомогна за възстановяването на третата по сила икономика на еврозоната.

Лобистката група обаче предупреди за евентуални рискове от нестабилност, ако Европейската централна банка започне прекалено рано да се оттегля от прекомерно разхлабената си парична и лихвена политика в момент, когато икономиката все още не се намира на устойчив път на растеж.

Още от категорията

Забавяне на бизнес активността в САЩ през ноември към 4-месечно дъно

Експанзията на общата бизнес активност в САЩ бележи отстъпление през ноември към 4-месечно дъно в резултат на известно забавяне както в промишлената, така и в сферата на услугите, показват предварителни данни на агенция IHS Markit. Индексът PMI, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи до двумесечно дъно от 53,8 пункта..

публикувано на 24.11.17 в 17:38

Фирма - изкупвач на тютюн изгуби лиценза си заради дълг към производителите

Заради дългове към тютюнопроизводители  фирма „Лийв Табако-Михайлидис“-АД няма право да изкупува суровина в България. Решението за  отписване на фирмата от Националния регистър  е взето от  постоянно действащата комисия по тютюна  към Областната дирекция  по земеделие в Благоевград,  потвърди директорът Кирил Укев: С промените в Закона за тютюна и..

публикувано на 24.11.17 в 17:16

Ученици от 9 страни в надпревара за "Европейски млад предприемач на годината"

Всяка година „Младежки старт - Европейска мрежа за предприемачество“, част от която е сдружение Инициатива за обучение по предприемачество „Смарт Старт Европа“, връчва награда  „Европейски млад предприемач на годината“. Наградите се дават в две категории: „Бизнес идея“ и „Реален пазар (бизнес план)“. В състезанието участват ученици от 9 страни, менторите..

публикувано на 24.11.17 в 17:08

Фрийрайд - максимално удоволствие, но с добра екипировка и осъзнаване на рисковете

Популярността на фрийрайд спортовете нараства драстично, в тях се включват все повече нови хора, поради което е необходима допълнителна работа в тази област на институциите и курортите, заяви Момчил Панайотов - председател на Българската фрийрайд асоциация пред Радио София. Карането извън обработените писти изисква много по-високо ниво на умения,..

публикувано на 24.11.17 в 15:57

Повишение на европейските акции в края на една позитивна за фондовите борси седмица

Основните европейски фондови индекси се повишават по време на петъчната търговия, тъй като инвеститорите приветстват постъпващите сигнали за продължаване на солидния икономически растеж в еврозоната, както и увеличаващата се перспектива за нова управляваща "голяма коалиция" в Германия. По-рано днес немският Ifo институт отчете рекордни..

публикувано на 24.11.17 в 14:29
Росен Бъчваров

Обучение по финансова грамотност ще се проведе в 25 училища догодина

В 25 училища ще се проведе обучение по финансова грамотност догодина, съобщи за "Хоризонт" говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров . Пилотният проект е с подкрепата на множество институции, а целта му е учениците да придобият основни познания и умения за финансови продукти и данъчно-осигурителното законодателство. Обучението по..

публикувано на 24.11.17 в 13:21

Изненадващ ръст на бизнес доверието в Германия през ноември до нов исторически връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза през ноември изненадващо рязко подобрение за втори пореден месец, достигайки нов рекорден ръст, показва последно проучване на немският институт Ifo, което е поредно доказателство, че водещата икономика в Европа се намира в солидна експанзия и през последното тримесечие на годината. Индексът на института..

публикувано на 24.11.17 в 12:07