Италианската бизнес асоциация Confindustria повиши прогнозите си за икономическия растеж на Ботуша

ЕПА/БГНЕС

Водещата асоциация на италианските работодатели Confindustria повиши предишните си прогнози за икономическия растеж на страната с оглед на подобряващите се перспективи, но в същото време предупреди за наличието на низходящи рискове пред растежа, дължащи се на предстоящото затягане на паричната политика в еврозоната.

В доклада си "Икономически сценарии", най-голямата лобистка група вече очаква нарастването на БВП на Италия през тази година с 1,5% спрямо прогноза през юни за растеж с 1,3%. За 2018-а година се очаква икономическият растеж да бъде от 1,3% при предишна оценка за по-слаба експанзия от 1,1 на сто. Confindustria посочи, че очаква допълнителният растеж от 0,5% през тази и следващата година да дойде от новият закон за бюджета, който скоро ще бъде одобрен от правителството.

По-светлите прогнози на Confindustria са в съответствие с тези на Централната банка на Италия и на МВФ, които неотдавна също повишиха оценките си за представянето на италианската икономика.

В доклада на Confindustria се посочва, че Италия вече не е "Пепеляшката" в Европа. Икономиката вече се завърна към същите нива от преди втората криза през 2011-2013 година, посочва асоциацията на работодателите, но допълва, че икономиката на страната е все още с 4,7% под нивата на БВП, достигнати преди световната финансова криза през 2008-а година.

Индустриалната асоциация приветства като положителни създаването на нови работни места, увеличаването на инвестициите и възстановяването на износа, което спомогна за възстановяването на третата по сила икономика на еврозоната.

Лобистката група обаче предупреди за евентуални рискове от нестабилност, ако Европейската централна банка започне прекалено рано да се оттегля от прекомерно разхлабената си парична и лихвена политика в момент, когато икономиката все още не се намира на устойчив път на растеж.

Още от категорията

Американските бизнес икономисти очакват продължаващ растеж на БВП и на новите работни места в САЩ

Мнозинството американски бизнес икономисти повишиха техните прогнози за икономическия растеж на САЩ през третото и четвъртото тримесечие на годината, но запазиха без промяна очакванията за реалния растеж на водещата световна икономика през цялата настояща година с оглед на нейното слабо представяне в началото на годината, показват резултати от..

публикувано на 25.09.17 в 10:47

"Топлофикация - Сливен" не е обявена за приватизация

"Топлофикация - Сливен" не е обявена за приватизация, заяви изпълнителният директор на топлофикационното дружество Кънчо Танев . Той опроверга твърдения в социалните мрежи за подобно намерение. В "Топлофикация - Сливен" няма никакви промени в статута или промяна на собствениците, каза инж. Танев: Н яма никакви промени. Няма интереси. Не са идвали..

публикувано на 23.09.17 в 14:24

Китай ще ограничи износа и вноса на продукти към и от Северна Корея

Китай обяви, че ще ограничи износа на някои петролни продукти за Северна Корея, и ще наложи забрана навноса на текстилни продукти от изолираната страна, в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Китайското министерство на търговията уточнява, че ограничението за износ на петролни продукти влиза в сила от 1 октомври,..

публикувано на 23.09.17 в 07:29

Петър Бунев: Ако има воля, може да имаме развита железница

Има ли желание и воля, всичко може да се случи, може да имаме развита, може и да нямаме железница. Това коментира в предаването „Хоризонт за вас“ Петър Бунев , председател на Синдиката на железничарите към КНСБ. Да се надяваме, че в близко бъдеще, след новите инвестиции, които ще се направят, и дано се спази този път обещанието, че ще се купи..

публикувано на 22.09.17 в 15:24

Подготвя се промяна в еврозаконодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38