Италианската бизнес асоциация Confindustria повиши прогнозите си за икономическия растеж на Ботуша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещата асоциация на италианските работодатели Confindustria повиши предишните си прогнози за икономическия растеж на страната с оглед на подобряващите се перспективи, но в същото време предупреди за наличието на низходящи рискове пред растежа, дължащи се на предстоящото затягане на паричната политика в еврозоната.

В доклада си "Икономически сценарии", най-голямата лобистка група вече очаква нарастването на БВП на Италия през тази година с 1,5% спрямо прогноза през юни за растеж с 1,3%. За 2018-а година се очаква икономическият растеж да бъде от 1,3% при предишна оценка за по-слаба експанзия от 1,1 на сто. Confindustria посочи, че очаква допълнителният растеж от 0,5% през тази и следващата година да дойде от новият закон за бюджета, който скоро ще бъде одобрен от правителството.

По-светлите прогнози на Confindustria са в съответствие с тези на Централната банка на Италия и на МВФ, които неотдавна също повишиха оценките си за представянето на италианската икономика.

В доклада на Confindustria се посочва, че Италия вече не е "Пепеляшката" в Европа. Икономиката вече се завърна към същите нива от преди втората криза през 2011-2013 година, посочва асоциацията на работодателите, но допълва, че икономиката на страната е все още с 4,7% под нивата на БВП, достигнати преди световната финансова криза през 2008-а година.

Индустриалната асоциация приветства като положителни създаването на нови работни места, увеличаването на инвестициите и възстановяването на износа, което спомогна за възстановяването на третата по сила икономика на еврозоната.

Лобистката група обаче предупреди за евентуални рискове от нестабилност, ако Европейската централна банка започне прекалено рано да се оттегля от прекомерно разхлабената си парична и лихвена политика в момент, когато икономиката все още не се намира на устойчив път на растеж.

Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45