Италианската бизнес асоциация Confindustria повиши прогнозите си за икономическия растеж на Ботуша

ЕПА/БГНЕС

Водещата асоциация на италианските работодатели Confindustria повиши предишните си прогнози за икономическия растеж на страната с оглед на подобряващите се перспективи, но в същото време предупреди за наличието на низходящи рискове пред растежа, дължащи се на предстоящото затягане на паричната политика в еврозоната.

В доклада си "Икономически сценарии", най-голямата лобистка група вече очаква нарастването на БВП на Италия през тази година с 1,5% спрямо прогноза през юни за растеж с 1,3%. За 2018-а година се очаква икономическият растеж да бъде от 1,3% при предишна оценка за по-слаба експанзия от 1,1 на сто. Confindustria посочи, че очаква допълнителният растеж от 0,5% през тази и следващата година да дойде от новият закон за бюджета, който скоро ще бъде одобрен от правителството.

По-светлите прогнози на Confindustria са в съответствие с тези на Централната банка на Италия и на МВФ, които неотдавна също повишиха оценките си за представянето на италианската икономика.

В доклада на Confindustria се посочва, че Италия вече не е "Пепеляшката" в Европа. Икономиката вече се завърна към същите нива от преди втората криза през 2011-2013 година, посочва асоциацията на работодателите, но допълва, че икономиката на страната е все още с 4,7% под нивата на БВП, достигнати преди световната финансова криза през 2008-а година.

Индустриалната асоциация приветства като положителни създаването на нови работни места, увеличаването на инвестициите и възстановяването на износа, което спомогна за възстановяването на третата по сила икономика на еврозоната.

Лобистката група обаче предупреди за евентуални рискове от нестабилност, ако Европейската централна банка започне прекалено рано да се оттегля от прекомерно разхлабената си парична и лихвена политика в момент, когато икономиката все още не се намира на устойчив път на растеж.

Още от категорията
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти.Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с поплати отвътре - така че да издържа при електроаваръчни работи и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31

Електроразпределителната мрежа във Великотърновско ще бъде модернизирана с 6 млн. лева

С шест милиона лева ще бъде обновена и модернизирана електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през тази година.  От „Електроразпределение север“ вече са подновени прекъсвачи в три от възловите станции в региона. Направена е смяна на трансформаторите на две от големите подстанции във Велико Търново. Обновеното оборудване за близо 100..

публикувано на 17.02.18 в 19:27

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на интернет платформата. Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена честна сделка, ще бъде..

публикувано на 17.02.18 в 13:57

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара: Няма..

обновено на 17.02.18 в 12:17

Агенция Фич повиши оценката за дълга на Гърция

Рейтинговата агенция Фич повиши оценката за държавния дълг на Гърция, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на прогнозиран икономически растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Оценката става от Бе минус на Бе с положителна перспектива. Агенцията обяви, че очаква подобрение като цяло на икономическата ситуация на Гърция..

публикувано на 17.02.18 в 04:04
Николай Нанков

Николай Нанков: До дни ще е готов правният анализ, въз основа на който ще изберем каква да бъде компанията оператор на ТОЛ-системата

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:   За мен логиката винаги е била, че в обхвата на ТОЛ-системата трябва да попаднат онези..

публикувано на 16.02.18 в 18:45

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото..

публикувано на 16.02.18 в 17:42