Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов: В министерството е необходим преглед на щатовете

Диалог и реформи биха решили проблемите в МВР

Калоян Стайков: Парите се увеличават всяка година, но трябват реформи

Снимка: БГНЕС
Проблемите в МВР можеше отдавна да бъдат решени при по-добър диалог. Това каза в предаването "Нещо повече" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов:

Според мен исканията са основателни. По отношение на искането за задна дата ми се струва, че това по-трудно би могло да се реши. Но в крайна сметка, ако имаше един по-добър диалог между ръководството на министерството и служителите, много отдавна тези проблеми биха могли да бъдат решени, защото вие си спомняте, че протестите на полицаите са от края на времето на Тройната коалиция.

Йорданов коментира мерките по отношение на работното облекло:

Проблемът с облеклата е от 5 годни, което значи - от края на първия мандат на ГЕРБ. Ако едни и същи хора управляват от края на 2009 година, не виждам как могат да говорят за адекватни действия 8 години след това
.

Според бившия вътрешен министър трябва да има преглед на щатовете:

Има неща, които трябва да се свършат в министерството с преглед на щатовете, установяване на това къде е необходимо съществуването на една или друга длъжност, къде не е, така че има много работа, но някой трябва да я свърши. Няма как хора, които трябва да управляват министерство, да стоят отстрани, да пляскат с ръце и да казват: "Ами, няма възможност". Винаги има възможност, стига да има компетентност.

Йорданов коментира и защо полицаите протестират сега, а не при приемането на бюджета:

Просто на хората им се е изчерпило търпението. Те протестират от години.

Парите в МВР непрекъснато се увеличават, но това не върши работа, защото трябват реформи, смята икономистът Калоян Стайков:

Според мен са необходими и реформи в този сектор, не е разумно просто механично да се увеличават разходите, но е въпрос на правилното управление на системата като цяло. През последните години виждаме всяка година увеличение на бюджета на МВР, включително по време на икономическата криза от 2009-а, включително след това, когато други министерства трябваше да си намалят разходите, МВР постоянно получаваше допълнителни средства над това, което е гласувано като бюджет. Така че според мен основният проблем е неправилното управление на самата сфера и оттам вече идват, съвсем естествено според мен, недоволството на работещите в нея. Така че, ако наистина искаме подобряване на условията на работа вътре в сектора, трябва да има и адекватни реформи, тъй като не може до безкрай просто да се увеличават тези разходи.

Стайков също смята, че трябва да се направи преглед на заетите хора в системата:

Има възможност за по-добро управление на средствата, има възможност за по-добро разпределение на самия щат, защото има места, където той е прекалено раздут. Има сфери, където хората не достигат, така че трябва се направи цялостна реформа и цялостна оценка за това какви точно са нуждите, какво е натоварването, къде могат да се направят промени, включително и съкращения.

Така че доста неща се вършат, но те основно са в посока как да намерим повече пари, как да се отпуснат повече кредити от централния бюджет, а не в посока да се подобрят самите условия на работа в министерството и да се подобри като цяло усещането на населението за тяхната работа.

Интервюто с Емануил Йорданов и Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна