Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робот дирижира световноизвестния тенор Андреа Бочели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световноизвестният тенор Андреа Бочели е магнит за почитателите на класическата музика по целия свят, но на концерта му в италианския град Пиза във вторник голямата звезда беше не Бочели, а роботът диригент ЮМи.

Концертът в театър "Верди" беляза края на първия Международен фестивал на роботиката в Пиза. За да застане зад диригентския пулт, създаденият в Швейцария робот ЮМи е бил програмиран да изпълни всички движения на обичайния диригент на оркестър "Лука" - Андреа Коломбини. Функционалността на Юми е впечатляваща и много по-добра от тази на японския робот Асимо, който участва в концерт на симфонията на Детройт през 2008 г., споделя Коломбини.

Трябваше да намерим време, за да разберем движенията му. Когато успяхме, всичко беше доста лесно, а гъвкавостта на ръцете на ЮМи е абсолютно немислима. Не просто невероятна, а направо немислима за машина. Напълно фантастично е, каза диригентът.

Пред Би Би Си Коломбини подчертава, че публиката и самият оркестър са приели белия робот радушно, но обясни, че ЮМи не може да импровизира и да реагира на настроението на оркестъра и певците. Затова и той няма да бъде бъдещето на класическата музика.

Беше великолепно постижение, но само от гледна точка на ритъма. Нюансите, емоциите в музиката, разбира се, ги нямаше. Времето, когато машината ще измести човека като диригент, е много, много далеч. Не мисля, че ще се случи през следващите хиляди години, защото душата на човека е уникална, смята Коломбини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени