Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

България осъди поредното изстрелване на ракета от Северна Корея

| обновено на 15.09.17 в 11:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балистичната ракета, която Северна Корея изстреля тази нощ, провокира провеждането на ново заседание на Съвета за сигурност на ООН по настояване на Токио и Вашингтон. В същото време италианският "Кориере дела сера" написа: Ако някой се пита дали новите санкции на ООН могат да спрат ракетните и ядрените опити на Северна Корея, отговорът вече е ясен – не могат".

Южнокорейските военни съобщиха, че ракетата е изстреляна от района Сунан край Пхенян и е достигнала е височина от 770 км и е изминала 3700 км. Американското военно командване заяви, че ракетата е със среден обсег на действие, но подчерта, че тя не е застрашила територията на Съединените щати и остров Гуам.

Според Япония ракетата е прелетяла над северния японски остров Хокайдо и се приземила в Тихия океан източно от него. Хората в североизточната част на страната бяха посъветвани да потърсят укритие. Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната му няма да толерира подобни провокативни действия. Той посочи, че санкциите на ООН срещу Северна Корея трябва да бъдат категорично наложени:
Северна Корея потъпка силната воля на обединената международна общност за мирно решение, която видяхме в резолюциите на ООН миналия ден. Абсолютно не можем да приемем тези провокации. Международната общност трябва да се обедини и да изпрати ясно послание на Северна Корея, че заплашва световния мир с действията си.
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън също осъди действията на Пхенян и подчерта, че Китай и Русия трябва да покажат своето неодобрение към безразсъдното изстрелване на ракети, като предприемат свои собствени преки мерки.
Минути след изстрелването Южна Корея също е изстреляла две балистични ракети в морето. Президентът Мун Дже-ин проведе спешна среща на Съвета по национална сигурност и предупреди, че Северна Корея е изправена пред "дипломатическа и икономическа изолация".

България осъди поредното изстрелване на ракета от Северна Корея. То застрашава световния мир и сигурност, се казва в позиция на Министерството на външните работи. София призовава настойчиво Пхенян да прекрати незабавно веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна