Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествени церемонии започна новата учебна година

| обновено на 15.09.17 в 17:38
Снимка: БГНЕС

717 хиляди 589 ученици са влезли днес в класните стаи. Това е с близо 17 хиляди повече от 15 септември миналата година, съобщи Министерството на образованието.
Записаните в първи клас деца са 64 хиляди и 56 - с 4 хиляди и 500 по-малко от 2016-а. Най-много първокласници тази година има в София-град - 12 хиляди 589, следва Пловдив - 6 хиляди 273, и Варна - 4 хиляди 493. Най-малко са първолаците във Видин - 696.
Седмокласниците, които ще държат национални външни оценявания, са 60 хиляди 921, а зрелостниците са 49 хиляди 418.

Учебната година започна с новости. За първи път учениците от началното училище няма да имат цифрово оценяване, а бележникът няма да е задължителен, каза пред "Хоризонт" министърът на образованието Красимир Вълчев и допълни: 

Влиза новата образователна структура – имаме гимназиален етап с два подетапа, имаме само профилирана и професионална подготовка, основните училища вече са до 7-и, а не до 8-и клас. Това е най-значителната промяна, която имаме от началото на тази учебна година. Ще има защитени детски градини, които ще определим до края на годината, за първи път ще имаме обединени иновативни училища.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учителите и учениците при откриването на новата учебна година в 139-ото ОУ "Захари Круша" в София:

Преодолявайте трудности, намирайте приятели! Днешният високотехнологичен свят дава много възможности, но успяват да ги оползотворят само интелигентните, образованите и смелите.

За трета поредна година първокласниците от столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" бяха съпроводени до класните си стаи от своите учители, но и от служители на Пътната полиция. Станалата традиционна акция е под надслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя". Шефът на Пътната полиция комисар Бойко Рановски призова родителите, както и всички възрастни, да спазват правилата за движение по пътищата и да бъдат особено внимателни към децата.

Днес, на този ден сме се събрали заедно с певци, артисти и известни личности, с които още веднъж да покажем, че само обединение над усилията на всички нас може да доведе до едно по добро и по-сигурно положение на пътя и децата да бъдат по-защитени. Мисля, че на този ден за жертви с деца не е хубаво да говорим, но през последните години броят на децата, пострадали при катастрофи, не е никак малък и всички ние трябва да се замислим.

С нов директор посрещнаха нова учебната година в Софийската математическа гимназия (СМГ). Зоя Савова, дългогодишен преподавател по математика в гимназията, зае поста. Традиционно и спокойно беше открита новата учебна, въпреки че беше възможно да има напрежение след отстраняването на досегашния директор Антони Стоянов. От Столичното управление по образование уволниха преди 10 дни Стоянов, след като бяха извършени проверки, които установиха редица негови нарушения, докато заемаше поста директор. Протестите на преподаватели и родители на деца, които се обучават там, започнаха преди месец, защото Стоянов не поднови договора на редица млади преподаватели и уволни учителка, работила години наред в училището. В негова подкрепа също имаше протести.

Кампанията по връщане в клас на необхванати ученици ще продължи, тя ще е ежегодна и дава много добър ефект
, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която откри новата учебна година в ОУ "Христо Ботев" в село Невестино, Кюстендилска област. Училището в Невестино е единственото на територията на община Невестино и разполага с много добра материална база. То е привлекателен център за ученици и от съседната община Кюстендил, като броят им нараства всяка учебна година. На този 15 септември в класните стаи влизат 186 момчета и момичета от първи до 8-и клас, а първоксалниците са 24. Заместник-министър Русинова посочи невестинското училище за добър пример:

95 процента от децата са от ромски произход и от самото село няма нито едно дете, което да не ходи на училище. Една от основните причини е, че всички родители работят.


Изцяло ремонтирано, отвори врати и Основното училище "Свети Иван Рилски" в Хасково. Ремонти са направени още в училище "Шандор Петьофи" и в четири детски градини. Общата стойност е над 17 милиона лева по Оперативната програма "Региони в растеж".

Омбудсманът Мая Манолова въведе в класната стая първолаци от училище "Св. Иван Рилски". Тя откри учебната година в Хасково, за да подкрепи кампанията "Подари надежда вместо цвете в първия учебен ден". За учениците първият учебен ден се превърна в кауза. Вместо букет за учителите, учениците дариха пари за лечението на болни деца.

Това е един много силен пример за доброта, за съпричастност, така че дойдох да ги подкрепя. Дойдох, разбира се, да подкрепя и учителите в Хасково, сред тях и всички български учители, които имат най трудната задача, най-трудната мисия. Мисля, че имат нужда от подкрепа, от уважение, от респект и от дълбок поклон
.

Около 17 хиляди ученици влязоха в 73 училища в област 
Враца.

В Пазарджик учебната година започва с по-малко ученици, въпреки новите мерки на държавата за задържане на децата в класните стаи. В общината близо 3500 деца са отпаднали от образователната система, като 90 процента от тях са в чужбина. На територията на ромския квартал "Изток" пък трудно се прилагат общоприетите образователни нормативи, тъй като съпротивата на местното население към образованието е голяма.

Новата учебна година в Бургас започна с ново основно училище. То се намира в изцяло ремонтираната и модернизирана сграда на Дома за деца без родителска грижа "Александър Георгиев - Коджакафалията" и носи същото име. 200 деца от предучилищна възраст, 1-ви и 5-и клас, прекрачиха прага днес на новото учебно заведение, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева:

През последните 28 години в Бургас няма открито ново училище, това е първото от доста време насам. То отговаря на всички съвременни изисквания за образователна инфраструктура – основно е ремонтирано, с ново оборудване, има училищна мебел, която позволява да се работи по групи, да се използват различни нови техники и методи за работа на децата, има интерактивни  връзки, всичко необходимо.

Всички училища в общината са освежени за новата учебна година и най-важните рехабилитации са приключили. Изцяло са обновени дворните пространства на най-големите бургаски училища – ОУ "Братя Миладинови" и СУ "Петко Росен".

Всички училища в Ловеч получиха за първия учебен ден знамето на града и подаръци, свързани с делото на Васил Левски. 288 деца прекрачиха днес за първи път училищния праг. От Община Ловеч подарява на всички училища диск с филма "Лъвский: Европеец в Българско“ и стихосбирката "Моят Левски“ на поета Красимир Стефанов, каза кметът Корнелия Маринова. Тя допълни, че за всички първокласници има и книжка - "Освобождение на Ловеч от Османско иго".

В Габровска област училищният звънец удари за близо 900 първокласници. Още 10 хиляди ученици влизат отново в класните стаи. Тържествено беше открита учебната година във всички габровски училища. В Националната Априловска гимназия, наследник на традициите на първото новобългарско светско училище, 615 ученици влязоха в класните стаи. Аплодирани от по големите ученици, осмокласниците се отправиха към класните стаи. По традиция в първия учебен ден новопостъпващите априловци се заклеха да почитат своят нов духовен дом и да имат усърдие в науките. Тържеството събра в училищният двор и бивши възпитаници на гимназията. Последна година в училище започва за дванайсетокласниците. За предстоящото имат големи очаквания без да хранят илюзии.

В Плевен отвори врати ново основно училище, което единствено в страната носи името на големия български творец Валери Петров. 190 образователни институции в системата на предучилищното и училищното образование посрещат ученици за новата учебна година. След оптимизация на училищната мрежа училища от областта стават 105. Закрити са 2 – в община Левски и община Червен бряг, открито е 1 ново – основно училище "Валери Петров" в Плевен. В него учат над 500 ученици.

Първият си випуск петокласници от 25 години насам посрещна днес Природо-математическа гимназия "Академик Никола Обрешков" в Разград. Преди настоящата учебна година, прием след 4-ти клас в училището е имало само две учебни години: в началото на 90-те години на миналия век. 24 са петокласниците в първата паралелка с прием след четвърти клас. През настоящата учебна година за първи път в класните стаи като гимназисти влизат и 104 осмокласници. Общият брой на учениците в училището е 515.

Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет в
София (ТУЕС), което подготвя кадри със средно образование в областта на компютърните науки и информационните технологии, откри своята 30-а учебна година. Осмокласниците бяха посрещнати от робота Сани, управляван от ученици, който демонстрира танцовите си способности и отправи лично послание към младежите, които ще учат за първа година в ТУЕС. Повече за училището, за плановете на младите програмисти и за робота Сани може да научите от репортажа на Еленица Маринова, излъчен в предаването "Хоризонт до обед".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени