Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: За първи път влиза новата образователна структура

Основните училища вече са до седми, а не до осми клас

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев резюмира пред микрофона на „Хоризонт“ основните новости през започващата учебна година:

За първи път тази година учениците в начален етап няма да имат цифрови оценки и бележникът няма да е задължителен. Според образователния министър всяко училище само ще определя знаците, с които ще се оценяват учениците.

Вълчев открои най-важните промени за новата учебна година, които се въвеждат в съответствие с изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование:

За първи път влиза новата образователна структура. Имаме гимназиален етап с два подетапа. Имаме само профилирана и професионална подготовка. Основните училища вече са до седми, а не до осми клас. Това всъщност е най-значителната промяна, която имаме от началото на тази учебна година. Това е свързано и със стипендиите на учениците – един акт, който предстои да променим – да получават стипендии ученици след завършен 7-и клас. Ще има защитени детски градини, които ще определим до края на годината за първи път тази година. Променяме част от подзаконовата нормативна уредба и най-вече ще се почувства промяната в стандарта за приобщаващо образование, която промяна ще облекчи административната работа на учителите. За първи път ще имаме обединени и иновативни училища през тази година.

Над  2400 училища ще отворят днес врати за около 750 хиляди ученици, от които 70 000 първокласници и за 90 хиляди учители, информира в репортажа си Александра Михайлова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна