Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп увери, че e близо до споразумение с Конгреса за бъдещето на "мечтателите"

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп увери, че е близо до постигане на споразумение със законодателите относно бъдещето на десетките хиляди недокументирани младежи-имигранти. Изказването на Тръмп идва на фона на поставения от него шестмесечен срок на Конгреса да гласува мярка за имигрантите, дошли в страната като деца без необходимите документи.

Президентът не даде подробности за процеса на преговорите, но изрази симпатии спрямо недокументираните младежи – имигранти – нещо, което не би се харесало на част от неговата база симпатизанти, за която ДАКА закриля нарушители на закона.

В момента около 800 хилядите имигранти от тази категория, познати като „мечтатели“ са под закрилата от депортация, благодарение на ДАКА – действащ указ на предишната администрация. Миналата седмица администрацията на Тръмп обяви, че прекратява ДАКА след шест месеца.

По-рано топ демократите от Конгреса Чък Шумър и Нанси Пелоси заявиха, че в сряда са се споразумели с Тръмп за бъдещето на младите недокументирани имигранти, но няколко часа по-късно президентът отрече да е имало споразумение. След това Шумър и Пелоси казаха, че коментарите на Тръмп по адрес на  „мечтателите“ са в синхрон с постигнатата договорка в сряда, като допълниха, че не е имало финално споразумение.

Но лидерът на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън намекна, че постигането на консенсус по темата с имиграцията няма да е лесно. Райън каза, че за каквото е законодателно решение президентът трябва да работи с мнозинството. Републиканците контролират и двете камари в американския Конгрес.

В същото време Тръмп даде са се разбере, че двете страни не са стигнали до споразумение за изграждане на стена с Мексико – централно обещание от президентската кампания и стъпка, която е остро критикувана от демократите. Държавният глава каза: Стена ще бъде построена. Ще бъде финансирана по-късно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени