Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за визуални изкуства и изследвания на фондация "Костас и Рита Северис" спечели "Гран при" на програмата "Европа Ностра"

Снимка: Бранислава Бобанац

Първият и единствен засега музей на двете кипърски общности в разделения Кипър - Центърът за визуални изкуства и изследвания на фондация “Костас и Рита Северис”, стана носител на “Гран при” на програмата “Европа Ностра” за 2017 г. Най-престижното европейско отличие в областта на културното наследство му бе връчено на официална церемония в Никозия.

Голямата награда бе присъдена на създадения и ръководен от Рита и Костас Северис музей-галерия за постижения в областта на образованието, обучението и повишаване на информираността на обществото за културното наследство.

Центърът бе открит през септември 2014 г. и вече 3 години работи за мира и обединението на Кипър, за помирението и разбирателството между двете кипърски общности чрез популяризиране на общата кипърска култура, история и традиции.

Неговата уникална колекция е базирана на частната сбирка на семейство Северис. Тя съдържа над 1500 картини на чуждестранни художници от 18-ти до 20-ти век, представящи Кипър, над 30 000 книги, снимки, документи, дневници на мисионери и изследователи, карти, автентични селски и градски костюми от острова от последните три века.

Центърът провежда много интересни прояви, срещи, дискусии, фестивали, работейки на трите езика на острова – гръцки, турски и английски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!