Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Московиси: ЕК обмисля законодателни варианти за налагане на по-големи данъци на интернет гиганти като Google и Facebook

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще подготви през следващите дни списък със законодателни варианти за това, как водещи мултинационални интернет компании, като Google и Facebook, да плащат повече данъци, обяви в петък комисарят Пиер Московиси, който отговаря за данъчната политика в рамките на ЕС, съобщава агенция Ройтерс.

Цифровата икономика трябва да бъде облагана както останалата част от икономиката, посочи Московиси пред репортери при пристигането му на започващата днес в Талин, Естония, двудневна среща на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) и на целия ЕС (Екофин). Един от въпросите, който ще бъде обсъждан на тази неофициална среща, ще бъде свързан именно с данъчното облагане на т.нар. "цифрова икономика".

Европейският комисар каза, че през следващите дни ЕК ще представи "документ с всички възможни варианти" за повишаване на данъците на онлайн гиганти като Google и Facebook, които биват обвинявани, че плащат твърде малко в рамките на Европа, пренасочвайки печалбите си към държави - членки с ниски данъчни ставки като Ирландия и Люксембург.

Документът ще бъде готов за срещата на върха на лидерите на ЕС по въпросите на цифровите технологии, която ще се проведе на 29-и септември, допълни Пиер Московиси.

Друга важна тема на предстоящата неформална среща ще бъде бъдещето на единия валутен блок. Финансови министри от еврозоната заявиха при пристигането си в Талин, че единният валутен блок първо трябва да идентифицира проблемите, пред които е изправен и едва след това да започне дискусия по въпроса, какви промени в настоящите институции са необходими, за да бъдат решени тези проблеми.

Дискусиите в естонската столица следват различни предложения от страна на Франция, Германия и Европейската комисия, включващи избирането на европейски или на финансов министър на еврозоната, формирането на отделен бюджет и може би дори на отделен парламент в рамките на валутния блок, които да функционират съвместно със съществуващите бюджет и парламент на ЕС.

Мисля, че трябва да започнем от другия край, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум преди началото на разговорите, цитиран от Ройтерс. Вместо да имаме дебат главно по отношение на институционалната страна на нещата, ние би трябвало да имаме дебат за това, което липсва в рамките на икономическия и паричен съюз по отношение на устойчивостта, конкурентоспособността и солидарността, посочи той. Затова мисля, че трябва да започнем от това, какъв е проблемът и да завършим с институционалния дебат, допълни Дейселблум.

Подобно мнение изрази и австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг. Ние сме доволни от сегашното споразумение и мисля, че трябва да се придържаме към него, каза той пред репортери. Не виждам смисъл да водим дебат, докато не стане ясно каква ще е стратегията на еврозоната. Когато се проведе дискусията за стратегията, тогава ще можем да изградим и структурата, стояща зад нея, посочи Шелинг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна