Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи основната си лихва до 8,5 на сто

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с половин процент до 8,5% и посочи, че спадащата инфлация в страна може да доведе до по-нататъшно съкращаване на лихвените стави през настоящата година.

Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната руска лихва до 8,5% от 9,0%, понижавайки ключовата си лихвена ставка за четвърти път от началото на годината. Днешното решение на РЦБ беше очаквано от участниците на финансовите пазари, като единствените различия бяха свързани с това, дали лихвата ще бъде намалена с четвърт или с половин процентни пункта.

Съветът на директорите отбелязва, че по-бързото от очакваното забавяне на потребителската инфлация е водеща причина за днешното решение за поредно понижаване на основната руска лихва. Според РЦБ, рязкото намаляване на инфлацията, която в началото на 2015-а година беше цели 17%, павира пътя за по-нататъшно понижаване на лихвите и през следващите две тримесечия (последното тримесечие на тази и първото тримесечие на 2018-а година) с оглед на риска инфлацията да подмине целевото ниво от 4% в средносрочен план. Трябва да се има предвид, че през август инфлацията в Русия удари постсъветско дъно от 3,3 на сто.

Централната банка също така направи солидна възходяща ревизия на досегашните си прогнози за растежа на руската икономика. Цитирайки по-силното потребителско търсене, РЦБ вече очаква БВП на Русия да нарасне с между 1,7% и 2,2% през настоящата година при предишна прогноза за доста по-скромна икономическа експанзия между 1,3% и 1,8%.

Следващото заседание на Руската централна банка е на 27-и октомври.

Руската валута поскъпна предпазливо в началото на днешната търговия, достигайки 57,38 рубли за един щатски долар, преди да отслабне към 57,71 нивото след решението на РЦБ да намали основната си лихва с 0,5% до 8,5%. Еврото пък поскъпна от 68,54 рубли към 68,99 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени