Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на британската лира до най-високи нива от деня след вота преди година в подкрепа за Брекзит

Британската лира поскъпна към 15-месечен връх спрямо американския долар и към 8-седмично дъно спрямо еврото, тъй като участниците на валутните пазари предполагат, че Английската централна банка ще вземе решение в скоро време да повиши основната си лихва от нейното рекордно историческо дъно от 0,25%.

Стартът на рязко възходящото движение на паунда беше даден след края на заседанието на АЦБ в четвъртък, когато Централната банка сигнализира, че може да повиши лихвените ставки в рамките на следващите няколко месеца, за да ограничи ускоряващата се инфлация на Острова.

Днешни коментари на един от членовете на банката - Гертан Вилхем Влийгхе, които бяха в пълен синхрон с вчерашните сигнали на АЦБ, че първото вдигане на британската лихва може да бъде факт още през следващите месеци до края на годината, задълбочиха това драматично поскъпване на паунда въпреки експлозията в метрото на Лондон, определена от британските власти като терористичен акт.

                                                                                                    Графика на британска лира/долар (на дневна база)

Снимка

Британската лира нараства в рамките на деня с 1,5% към 15-месечен връх от 1,3616 щатски долара, като това представлява първо поскъпване на паунда над 1,3600 нивото от 24-ти юни 2016-а година - денят след референдума в Обединеното кралство, когато стана ясно, че британските граждани са гласували в голямата си част за напускане на Европейския съюз. Това означава, че само в рамките на последните две сесии на търговия британската лира поскъпна с около 3% спрямо долара и е на път да отбележи седмичен ръст от около 3,3% - най-солидно поскъпване в рамките на седмица от февруари 1999-а година насам.

Днешното изказване на представителя на АЦБ допринесе и за задълбочаване на спада на еврото с 1,3% към 8-седмично дъно от 0,8774 британски лири (най-ниско ниво на единната европейска валута от средата на юли насам).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени