Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на продажбите на дребно в САЩ през август

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо през август, тъй като  ураганът "Харви", върлувал в щата Тексас в края на месеца, вероятно повлия негативно на продажбите на автомобили. Това намаляване на продажбите на дребно отразява както по-малкият брой закупени автомобили, така и нежеланието на американците да харчат средства за различни потребителски стоки - от дрехи до електроника.

По данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно се свиха през август с 0,2% на месечна база, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за скромен растеж с 0,1 на сто. В същото време данните за юли претърпяха солидна низходяща ревизия до увеличаване на продажбите с 0,3% спрямо предишна оценка за техен скок с 0,6 на сто.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно нараснаха през август с 3,2 на сто.

Изненадващо свиване на търговията на дребно се дължи до голяма степен на спад с 1,6% при продажбите на автомобили и на части за тях, като трябва да се има предвид, че автомобилният пазар по принцип формира около една пета от общите продажби на дребно в САЩ. Това е най-големият спад на продажбите на моторни превозни средства от януари насам. Не е изключено ураганът "Харви", който удари щата Тексас през последната седмица на август и предизвика безпрецедентни наводнения в град Хюстън, да е навредил на продажбите на автомобили в региона.

Департаментът по търговия отбеляза, че не може да изключи евентуалното влияние на "Харви" върху продажбите на дребно, но в същото време е получил индикации от страна на компаниите, че ураганът е имал както положителни, така и отрицателни ефекти върху данните за продажбите, докато други компании са посочили, че изобщо не са били засегнати.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, се повишиха през август с 0,2% на месечна база, но при очаквания за растеж от 0,5% и след повишение с 0,4% през юли (лека низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,5%). Това тяхно увеличение обаче се дължи почти изцяло на по-високите цени на бензина, което е негативен фактор за склонността към по-голямо харчене от страна на потребителите.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се свиха през август с 0,2% (при очаквания за растеж с 0,2%) след повишение с цели 0,6% през юли. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Продажбите на дребно са важен индикатор за настройката на потребителите в САЩ, тъй като потребителските разходи формират около 70% от брутния вътрешен продукт на водещата икономика в света, а самите продажби на дребно представляват около една трета от тези разходи.

Трябва също така да се има предвид, че състоянието на вътрешното потребление (потребителските разходи) е сред важните фактори, следени от членовете на Федералния резерв, когато те оценяват дали икономиката е достатъчно силна, за да издържи едно повишение на основните американски лихви.

През второто тримесечие на годината потребителските разходи нараснаха с цели 3,3% на годишна база, допринасяйки в значителна степен за повишаване на БВП на САЩ с 3,0% през периода април - юни. Днешният доста по-слаб от очакваното доклад обаче предполага за по-умерени потребителски разходи през третото тримесечие на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени