Първи майсторски клас

Красимира Стоянова: Човек трябва да е готов да бъде ученик

Двама от участниците с договори за работа в Софийската опера
| обновено на 16.09.17 в 15:25
Красимира Стоянова

В края на класа мисля че успяхме да заговорим на един общ език, казва оперната прима Красимира Стоянова за приключилия преди дни първи неин майсторски клас в България, организиран от фестивала на изкуствата "Аполония". Щастлива е, че единайсетте участници са започнали взаимно да се слушат, подкрепят и анализират.

Световноизвестната певица споделя, че в преподавателската работа най-трудният момент е да намериш най-краткия път към всеки ученик, а в пеенето още повече, защото гласовият апарат е нещо много специално. Затова и целта на преподавателя по пеене е да провокира определени представи у учещия.

Красимира Стоянова е категорична, че "когато човек реши да учи нещо, трябва да е готов да бъде ученик, защото оставиш ли се да бъдеш научен - това вече е огромен успех по пътя, който поемаш, учейки."  А учителят, добавя оперната прима - той трябва да бъде търпелив, да има такт и обич към ученика. Да може да чува, да усеща, да провокира, а понякога да съумее и да замълчи".   

На въпрос: "Дали майсторският клас в България ще се превърне в традиция?", Красимира Стоянова отговаря, че много би искала, но на този етап не би могла да поеме този ангажимент, защото има график, запълнен за няколко години напред. Искреното й желание обаче е след години да се отдаде на преподавателската работа. Има и още едно желание и то е  България да завоюва своето заслужено място на една от първите оперни сили в света.
Убедена е, че това може да стане като се подаде ръка на младите певци, както от преподавателите, така и от държавата и от хората с финансови възможности.

Младите таланти заслужават подкрепа, защото много от тях са гласовити и амбициозни, подчератава Красимира Стоянова. Като стъпка в тази посока определя интереса проявен към майсторския клас от директора на операта в Пловдив - Нина Найденова, както и присъствието по време на целия клас на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и съпругата му. В резултат на това двама от участниците са получили едногодишни договори за работа в Софийската опера.

Още от категорията

Венециански барок в изпълнение на ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ – директно от „Варненско лято“

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна на 19 септември от 19 часа ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. Свири ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ (Италия) с ръководител Марчело ди Лиза, клавесин. В програмата: Венециански барок – музика от Вивалди,..

публикувано на 18.09.18 в 09:55
Гергей Кешеяк

Гергей Кешеяк – визионерът

„Пренасяме се” в Северна Унгария, в най-стария театър в страната, в красивия град Мишколц, в сърцето на оперния фестивал „Барток плюс”. За да се срещнем с големия унгарски диригент Гергей Кешеяк, един от създателите на фестивала и на конкурса за написване на оперна творба „Ключ към бъдещето“. Той е не само голям музикант, но и визионер. Един от..

публикувано на 18.09.18 в 09:14

Блестяща постановка на „Любовта към трите портокала” на оперния фестивал „Барток плюс“ в Мишколц

Развълнувах се, когато видях в програмата на тазгодишния оперен фестивал „Барток плюс” в Мишколц /Унгария/ „Любовта към трите портокала” на Прокофиев, защото творбата не е сред често поставяните по света. Това беше гостуващ спектакъл на Загребския национален театър , което също привлече интереса ми, и не само моят! Залата беше пълна, а сред..

публикувано на 17.09.18 в 17:02
Флейтистът Явор Желев

Старинна барокова музика – директно предаване от „Варненско лято“ на 18 септември от 19 часа

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. С участието на Явор Желев (флейта), Слав Славчев (обой), струнен квартет „Фрош“, Драгомир Йосифов (клавесин) и Маргарита Калчева (контрабас). В програмата: Барокови концерти..

публикувано на 17.09.18 в 10:50

Рафаел Фрюбек де Бургос

Роден в град Бургос, Испания, през 1933 година в семейство на немски емигранти. Завършва цигулка, пиано и композиция в Консерваториите в Билбао и Мадрид. През 1953 постъпва за период от три години на задължителна военна служба. „Спечелих конкурс да ръководя военната група – втората най-добра работа в армията“, каза той. И допълва в едно свое интервю, че..

публикувано на 16.09.18 в 09:25
Васил Найденов

Песни за картини и художници – 1 част

В „Изпята поезия“ звучат песенни текстове за майстори на четката и техните творби. Предлагаме ви изпълнения и песни на Бърни Тоупин (Bernie Taupin), Владимир Башев, Михаил Белчев, Едуардо Декрешенцо (Eduardo De Creczenzo), Дон Мак Лийн (Don Mc Lean), Мирослава Кацарова, Пати Остин (Patti Austin), Майкъл Франкс (Michael Franks). Знаем, че почти няма свой..

публикувано на 16.09.18 в 08:30
Сусана Бака на Джаzz+ фестивал

Джаз пътешествие от Босфора през Африка до Карибите и Перу

Слънчев джаз+ ни предлага околосветско пътешествие, започващо от Босфора и минаващо през Африка (албумът "Мигриращи градини" на Ансамбъл Константинопол и Аблайе Сисоко), за да ни разходи из Карибите и Перу с приятелите ни Елиадес Очоа и Сусана Бака. Предвидили сме Малки деликатни подскоци с голям размах по френски, за да се отдадем на..

публикувано на 16.09.18 в 07:15