Първи майсторски клас

Красимира Стоянова: Човек трябва да е готов да бъде ученик

Двама от участниците с договори за работа в Софийската опера

| обновено на 16.09.17 в 15:25
Красимира Стоянова

В края на класа мисля че успяхме да заговорим на един общ език, казва оперната прима Красимира Стоянова за приключилия преди дни първи неин майсторски клас в България, организиран от фестивала на изкуствата "Аполония". Щастлива е, че единайсетте участници са започнали взаимно да се слушат, подкрепят и анализират.

Световноизвестната певица споделя, че в преподавателската работа най-трудният момент е да намериш най-краткия път към всеки ученик, а в пеенето още повече, защото гласовият апарат е нещо много специално. Затова и целта на преподавателя по пеене е да провокира определени представи у учещия.

Красимира Стоянова е категорична, че "когато човек реши да учи нещо, трябва да е готов да бъде ученик, защото оставиш ли се да бъдеш научен - това вече е огромен успех по пътя, който поемаш, учейки."  А учителят, добавя оперната прима - той трябва да бъде търпелив, да има такт и обич към ученика. Да може да чува, да усеща, да провокира, а понякога да съумее и да замълчи".   

На въпрос: "Дали майсторският клас в България ще се превърне в традиция?", Красимира Стоянова отговаря, че много би искала, но на този етап не би могла да поеме този ангажимент, защото има график, запълнен за няколко години напред. Искреното й желание обаче е след години да се отдаде на преподавателската работа. Има и още едно желание и то е  България да завоюва своето заслужено място на една от първите оперни сили в света.
Убедена е, че това може да стане като се подаде ръка на младите певци, както от преподавателите, така и от държавата и от хората с финансови възможности.

Младите таланти заслужават подкрепа, защото много от тях са гласовити и амбициозни, подчератава Красимира Стоянова. Като стъпка в тази посока определя интереса проявен към майсторския клас от директора на операта в Пловдив - Нина Найденова, както и присъствието по време на целия клас на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и съпругата му. В резултат на това двама от участниците са получили едногодишни договори за работа в Софийската опера.

Още от категорията

Спомен за Трифон Силяновски

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 95 години от рождението на Трифон Силяновски - забележителен български интелектуалец, композитор, пианист, педагог, музикален теоретик и философ. За блестящото начало на творческия път на Силяновски и за последвалите тежки репресии по политически причини и..

публикувано на 12.12.18 в 20:24

Цигуларката Теодора Късметска-Сороков - специален гост на фестивала в Стара Загора

От няколко години Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора се разрасна в международен форум, след учредяването на Балканската оперна мрежа. Освен спектаклите, в програмата му присъстват камерни и симфонични концерти, майсторски класове. С такава богата палитра изяви гостува на 49-ото издание на фестивала тази година българската..

публикувано на 12.12.18 в 20:06
Шарл Дютоа и Софийската филхармония

Шарл Дютоа: Ще дирижирам в България отново, сигурен съм!

Жизненият и изпълнен с желание за работа 82-годишен швейцарски диригент Шарл Дютоа гостува миналата седмица на Софийската филхармония и подготви с оркестъра прекрасна френска програма с музика на Морис Равел, Франсис Пуленк и Камий Сен-Санс. В зала „България“ той се срещна за първи път и със солистите Аглика Генова и Любен Димитров - блестящото..

публикувано на 12.12.18 в 19:50

Започва Зимният фестивал в израелския център за танц "Сузан Делал"

Какво е самотата? Балетистите от една от знаковите за Израел трупи за модерен балет „Батшева“ , чийто основен език на движенията се нарича „гага“ и се изучава в хореографските академии по света, и този път са се опитали да увлекат публиката в необичайно сценично приключение. Всяка от частите на представлението е сякаш „сама за себе си“, за..

публикувано на 12.12.18 в 17:54
Фрагмент от обложката на албума

Композиторът Марио Григоров: Импровизацията е в кръвта ми

Българският композитор и концертен пианист Марио Григоров, който работи в Лондон, издаде преди дни своя солов албум, озаглавен "Присъствието на отсъствие". Албумът съдържа осем композиции. "Това съм аз и пианото", казва за проекта си Григоров. Той е ученик на световноизвестния български музикант, пианист и педагог Милена Моллова. "Свирил съм 50 години,..

публикувано на 12.12.18 в 12:48
Voctave

Voctave - Disney в пет октави!

Спомняте ли си фойерверките от анимираното лого на Disney? А сега си представете същия този цветен фонтан, съставен от хармонии и гласове! Това е запазената марка на акапелната група Voctave , която ви представяме тази седмица в "Акапела с Крис и Кос" .  Voctave - музикален проект, зародил се сред група изумителни студийни певци...

обновено на 12.12.18 в 12:32

Ивайло Василев с Първа награда от Международния конкурс "Щелкунчик" в Москва

Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви разказахме само преди два дни в сутрешното ни Радиокафе . Той не само достигна до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, но и спечели Първата награда при пианистите, оставяйки след себе си двама..

публикувано на 12.12.18 в 11:22