Първи майсторски клас

Красимира Стоянова: Човек трябва да е готов да бъде ученик

Двама от участниците с договори за работа в Софийската опера
| обновено на 16.09.17 в 15:25
Красимира Стоянова

В края на класа мисля че успяхме да заговорим на един общ език, казва оперната прима Красимира Стоянова за приключилия преди дни първи неин майсторски клас в България, организиран от фестивала на изкуствата "Аполония". Щастлива е, че единайсетте участници са започнали взаимно да се слушат, подкрепят и анализират.

Световноизвестната певица споделя, че в преподавателската работа най-трудният момент е да намериш най-краткия път към всеки ученик, а в пеенето още повече, защото гласовият апарат е нещо много специално. Затова и целта на преподавателя по пеене е да провокира определени представи у учещия.

Красимира Стоянова е категорична, че "когато човек реши да учи нещо, трябва да е готов да бъде ученик, защото оставиш ли се да бъдеш научен - това вече е огромен успех по пътя, който поемаш, учейки."  А учителят, добавя оперната прима - той трябва да бъде търпелив, да има такт и обич към ученика. Да може да чува, да усеща, да провокира, а понякога да съумее и да замълчи".   

На въпрос: "Дали майсторският клас в България ще се превърне в традиция?", Красимира Стоянова отговаря, че много би искала, но на този етап не би могла да поеме този ангажимент, защото има график, запълнен за няколко години напред. Искреното й желание обаче е след години да се отдаде на преподавателската работа. Има и още едно желание и то е  България да завоюва своето заслужено място на една от първите оперни сили в света.
Убедена е, че това може да стане като се подаде ръка на младите певци, както от преподавателите, така и от държавата и от хората с финансови възможности.

Младите таланти заслужават подкрепа, защото много от тях са гласовити и амбициозни, подчератава Красимира Стоянова. Като стъпка в тази посока определя интереса проявен към майсторския клас от директора на операта в Пловдив - Нина Найденова, както и присъствието по време на целия клас на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и съпругата му. В резултат на това двама от участниците са получили едногодишни договори за работа в Софийската опера.

Още от категорията
Мартин Ташев

Тромпетистът Мартин Ташев: Посрещайте всеки един ден с усмивка

Мартин Ташев открива голямата си любов - музиката още като дете. И до ден днешен не се разделя с тази своя страст, а негов спътник е тромпетът. Познаваме го най-добре от Биг Бенда на Българското национално радио и формация "Тумбаито". Работи с група „Инфинити“, част е от любимата на много българи група „Кафе“. В момента работи заедно с Димитър..

публикувано на 23.04.18 в 16:58

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални изпълнители на забавна и популярна песен бяха разпределени в два конкурсни дни – 17 и 18 април. Жури в..

публикувано на 23.04.18 в 15:46

ВГ "Радиодеца" с покана за пролетен джаз концерт

Вокална група "Радиодеца" и техният ръководител Илина Тодорова ще бъдат домакини в Първо студио на БНР на Детския пролетен джаз концерт. Над 40 малки изпълнители ще вземат участие. Те са подготвили много нови песни и танци специално за пролетния концерт, за който се подготвят повече от 1 година. Децата от вокалната група са най-младият състав на БНР,..

обновено на 23.04.18 в 11:15
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща, ви запознаваме с колекционерските страсти и любими занимания на Жан Филип Рамо (Jean-Philippe..

публикувано на 23.04.18 в 11:10

Арфистката Яна Дойнова: Мечтая денят да стане по-дълъг

Яна Дойнова – момиче, което намира шума в големия град за жизненоважен и храни с него динамиката на собственото си битие. Или човек, който открива в пътешествията си в далечни страни частички, с които попълва пъзела на личната си философия за света. Или пък половинка от една ярка любовна комбинация, в която противоположностите създават уравновесено цяло...

публикувано на 23.04.18 в 10:55
Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари Комбо също отбелязват кръгла годишнина - две десетилетия на сцена. По този повод слушаме поредния им..

обновено на 23.04.18 в 10:30

Евгений Шевкенов дирижира на пловдивска сцена

Гост в студиото на зона "Култура" на Радио Пловдив е  проф. Евгений Шевкенов . Световноизвестният цигулар, роден в Пловдив ще бъде пред пловдивската публика за втори път в рамките на година, нещо което меломаните знаят добре, че не бива да пропуснат. Концертът " Малка нощна музика " ще се състои на 24 април 2018 г., вторник от 19:00 часа в Дома на..

публикувано на 23.04.18 в 10:12