Първи майсторски клас

Красимира Стоянова: Човек трябва да е готов да бъде ученик

Двама от участниците с договори за работа в Софийската опера
| обновено на 16.09.17 в 15:25
Красимира Стоянова

В края на класа мисля че успяхме да заговорим на един общ език, казва оперната прима Красимира Стоянова за приключилия преди дни първи неин майсторски клас в България, организиран от фестивала на изкуствата "Аполония". Щастлива е, че единайсетте участници са започнали взаимно да се слушат, подкрепят и анализират.

Световноизвестната певица споделя, че в преподавателската работа най-трудният момент е да намериш най-краткия път към всеки ученик, а в пеенето още повече, защото гласовият апарат е нещо много специално. Затова и целта на преподавателя по пеене е да провокира определени представи у учещия.

Красимира Стоянова е категорична, че "когато човек реши да учи нещо, трябва да е готов да бъде ученик, защото оставиш ли се да бъдеш научен - това вече е огромен успех по пътя, който поемаш, учейки."  А учителят, добавя оперната прима - той трябва да бъде търпелив, да има такт и обич към ученика. Да може да чува, да усеща, да провокира, а понякога да съумее и да замълчи".   

На въпрос: "Дали майсторският клас в България ще се превърне в традиция?", Красимира Стоянова отговаря, че много би искала, но на този етап не би могла да поеме този ангажимент, защото има график, запълнен за няколко години напред. Искреното й желание обаче е след години да се отдаде на преподавателската работа. Има и още едно желание и то е  България да завоюва своето заслужено място на една от първите оперни сили в света.
Убедена е, че това може да стане като се подаде ръка на младите певци, както от преподавателите, така и от държавата и от хората с финансови възможности.

Младите таланти заслужават подкрепа, защото много от тях са гласовити и амбициозни, подчератава Красимира Стоянова. Като стъпка в тази посока определя интереса проявен към майсторския клас от директора на операта в Пловдив - Нина Найденова, както и присъствието по време на целия клас на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и съпругата му. В резултат на това двама от участниците са получили едногодишни договори за работа в Софийската опера.

Още от категорията

Оркестър "София Симфоникс" е на традиционното си лятно турне в Австрия и Германия

Българският оркестър на маестра Любка Биаджони "София Симфоникс" е на традиционното си лятно турне в Австрия и Германия. Концертите в най-красивата германска провинция - Бавария, започнаха в петък вечер в пищния дворец на Лудвиг Втори на езерото Кимзее като част от фестивал. Музикантите изпълниха Симфонична поема "Вълтава” от Сметана, Концерт за пиано №3..

публикувано на 21.07.18 в 11:51

Емил Главанаков дирижира „Бал с маски“

Записът е от 1957. Година след като маестрото за пръв път представя на варненска сцена шедьовъра на Верди и заедно с режисьора Николай Николов, и разбира се солистите постигат завиден успех. Ето как композиторът Димитър Тъпков оценява премиерния спектакъл на „Бал с маски“ във Варненската опера през март 1956 година: „Главанаков е стигнал до този предел в..

публикувано на 21.07.18 в 08:20
Юри Чарийски

Камен бряг с Десета лятна приключенска фотоакадемия и Четвърти фестивал „Джаз на село“

Това изключително будителско начинание на живеещия във Виена фотограф Юри Чарийски – Приключенската фотоакадения и следващият я веднага след приключването ѝ джаз фестивал (основан съвсем спонтанно преди четири години, съвместно с братя Владигерови ) – е част от общия възход на Северното Черноморие, който забелязваме през последните години (наред със..

публикувано на 20.07.18 в 18:46

Род Стюарт издава нов албум

Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна сингъл от новия си албум, който ще излезе в продажба в края на септември, предаде Франс прес.  В сингъла "Didn't I" Род Стюарт, който през 2016 г. получи рицарско звание от кралица Елизабет Втора, се обръща към жена, която представя като своя дъщеря, обяснявайки, че взаимоотношенията..

публикувано на 20.07.18 в 13:27
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Пеенето е изразно средство, чрез което споделям емоциите си

„Артистът е този, който пали фитила и прави революциите“, каза в ефира на „Нашият ден“ оперното сопрано Ина Кънчева като мотив да подкрепи младите и талантливи българи със стипендиите „С усилия към звездите“ (per aspera ad astra).

публикувано на 20.07.18 в 11:25

"Реквием" от Верди открива оперните вечери в Белоградчик

Тази вечер за пръв път на фестивала "Опера на върховете-Белоградчишки скали" ще прозвучи  "Реквием" от Джузепе Верди . Това е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр. Верди написва творбата по повод смъртта на две важни за него личности– композитора Джоакино Росини и писателя Алесандро Мандзони. Сцените на Страшния съд в операта..

публикувано на 20.07.18 в 11:23

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на фестивала Херенкимзее

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на престижния фестивал Херенкимзее в германската провинция Бавария. В програмата е включено и българско произведение - третият Концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров със солист Георги Черкин. „София Симфоникс“ е чест гост на фестивала в..

публикувано на 20.07.18 в 10:51