Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Харви" причини здрав спад на индустриалното производство в САЩ през август

Американското индустриално производство отбеляза изненадващо силен спад през август в резултат на ураганът "Харви, който удари в края на месеца крайбрежието на щата Тексас - дом на голяма част от американското производство на петрол и където са разположени редица петролни рафинерии и химически предприятия.

Индустриалното производство се понижи през август с цели 0,9% спрямо юни, когато нарасна с 0,4% (възходяща ревизия от повишение с 0,2%), докато очаквания на финансовите пазари бяха за скромен растеж с 0,1 на сто, показват данни на Федералния резерв. Това представлява първо понижение от седем месеца и най-солидно влошаване на американското производство от май 2009-а година насам, когато икономиката на САЩ без изпаднала в рецесия.

Федералният резерв отбеляза, че ураганът "Харви" е отговорен в най-голяма степен за слабото представяне на индустриално производство през август, тъй като е засегнал сериозно петролните добиви, рафинериите и химическата промишленост, които са силно представени в района на Тексас и отчасти в другия засегнат от природното бедствие щат - Луизиана. Според Фед негативният ефект от "Харви" се е изразил в спад с около 0,75% на общото производство в индустриалния сектор на САЩ.

Промишленото производство се сви през миналия месец с 0,3% (при очаквания за растеж с 0,3%), въпреки че автомобилното производство нарасна с 2,2%, парирайки част от спада с цели 4,2% през юли. Трябва да се има предвид, че именно промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство.

Минно-добивната промишленост (включваща и сондажите за добиви на петрол и на природен газа) се сви с 0,8%, докато производството в сектора на комуналните услуги се понижи с цели 5,5 на сто, тъй като необичайно умерените температура за края на лятото намалиха търсенето на климатици.

Натовареността на индустриалните производствени мощности спадна през август до 76,1% от 76,9% месец по-рано, като натовареността на мощностите само в сектора на комуналните услуги се понижи още по-рязко до едва 73,9%, докато в промишленият сектор отчете понижение до 75,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че ураганът "Харви" и последвалият го ураган "Ирма", който удари щата Флорида, вероятно ще доведат до сериозно влошаване на някои от важните икономически индикатори на САЩ през следващите месеци. Икономистите очакват, че общото производство ще отслабне в краткосрочен план, като двете природни бедствия ще доведат и до загуба на работни места, преди обаче да последва ускорен икономически и производствен растеж през следващите тримесечия, когато започне процесът на възстановяване от разрушенията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна