Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Нивото на заплаха от терористични нападения във Великобритания остава сериозно

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей заяви, че нивото на заплаха от терористични нападения в страната остава непроменено, въпреки терористичното нападение тази сутрин в лондонското метро, при което със самоделно взривно устройство бяха ранени 22-ма души.

Не е полезно да се спекулира за разследването -  така Мей отговори задочно на изявление на американския президент Доналд Тръмп в туитър, че полицията вече е по дирите на терориста.

Междувременно "Скай нюз" съобщи, като се позова на източници от силите за сигурност, че нападателят е идентифициран.

Тереза Мей нарече нападението "предателско", обеща засилено полицейско присъствие, но на този етап не се обсъжда промяна на нивото на заплаха от тероризъм:
Нивото на заплаха остава "сериозно". Това означава, че терористини нападения са много възможни, но това ще бъде обект на обсъждане по време на хода наразследването. Хората могат да се върнат към всекидневния си живот, но трябва да бъдат бдителни.

По-рано британският премиер свика спешно комитета за справяне с кризисни ситуация "Кобра". Преди това командващият отдела за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули съобщи на специална кратка пресконференция, че тази сутрин в 8 часа и 20 минути в един от влаковете на лондонското метро е станала експлозия. Става дума за самоделно взривно устройство.

22 души са ранени, повечето с обгаряния. Самоделното устройство, според експертите, по-скоро се е възпламенило, но не е избухнало. В ход е голяма операция по издирването на извършителите на терористичния акт.

От разпространените кадри се вижда, че взривното устройство е било поставено в бяла кутия, каквито обикновено се използват за боя, а отстрани - с подаващи се кабели. Фактът, че кутията е цяла, навежда не мисълта, че експлозията не е случила така, както са очаквали нападателите.

На мястото е открит брояч, което потвърждава, че това е терористичен акт. Според експерта по взривни устройства Крис Къртис благодарение на аматьорското изпълнение на нападателите са нанесени минимални поражения:
Със сигурност, от това, което чух, има брояч на устройството, което означава, че не е самоубийствено нападение. Устройството изглежда много подозрително още преди да е взривено. Това навежда на мисълта, че извършителите не са били особено сръчни. Фактът, че "бомбата" всъщност не е избухнала както трябва, означава, че тя не е изработена порядъчно.

Целият политически спектър осъди терористичното нападение. Кметът Садик Хан обеща по-рано, че те ще бъдат открити бързо и изправени пред правосъдието:
Човекът или  хората, отговорни за това нападение, ще бъдат заловени и ще бъдат изправени пред правосъдието. Моето послание към лондончани е, че ще видят засилено полицейско присъствие, ще бъдат взети всички необходими мерки за тяхната сигурност
.

Районът на метространцията "Парсънс Грийн", където стана инцидентът, продължава да е отцепен. Това е пети терористичен акт във Великобритания от началото на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!