Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

201 години от рождението на екзарх Антим Първи отбелязават във Видин

Мавзолеят на Антим I във Видин
Снимка: Полина Тодорова

201 години от рождението на екзарх Антим Първи отбелязават във Видин. 
На честването ще присъства председателят на Народното събрание Димитър Главчев

Честването започва с тържествена света литургия в катедралният храм на Видин. Програмата ще продължи пред мавзолеят на бившия духовник, обясни епископ Поликарп Белоградчишки от видинската света митрополия.
На площада пред гробницата ще бъде извършена кратка заупокойна молитва в памет на великия българин. След панахидата, която ще бъде отслужена ще бъде удостоен с грамота и орден с лика на Антим-1  Димитър Главчев, председател на 44-то народно събрание като едно духовно поощрение да пази, да помни да предава заветите на екзарха на идните поколения.

Желанието на организаторите е 16 септември, когато се чества рождението на видния духовник и държавник да се утвърди като голям регионален празник, който по късно да прерасне в национален.

Димитър Главчев по-късно ще присъства и на откриването на академичната учебна година на филиала във Видин на Русенския университет "Ангел Кънчев". 
Новата учебна година официално ще бъде открита от 13 часа в присъствието и на академичното ръководство на университета, обясни ректорът му Велизара Пенчева.
Към момента във Видин за новата учебна  година имаме кандидати 125 студенти като специалностите са в област технически науки.

Повече от 250 студенти ще се обучават във Видин, обяви административният директор Момчил Станков.
Имаме нова специалност разкрита. Тя е "Европеистика и глобалистика", редовна форма на обучение, държавна поръчка.
С разкриването на филиал на русенския университет във Видин се осъществяват част от плановете за позиционирането на висшето училище като водещо образователна и научно изследователска институция в Дунавския регион.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна