Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Индипендънт": Сатирична партия, създадана да подиграе старата система, вече е популярна колкото "Алтернатива за Германия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сатирична партия на младите хора набира популярност преди изборите в Германия, след като беше създадена като шега за сметка на старата система. Тя се нарича просто "Партията" и се рекламира, че представлява "и елита и обикновените хора" и "труда и върховенството на закона", като се определя към "крайния център". Членовете на партия носят обикновени сиви костюми като пародия на традиционните политици. Мотото на партията е "Да на политиката. Не на политиката.". "Партията" е основана от редакторите на сатиричното списание "Титаник" и привлече внимание още през 2014-а, когато един от членовете й - Мартин Зонеборн, беше избран за представител в Европейския парламент.

През последните няколко месеца сериозно нарасна броя на членовете на партията - те вече са повече от 25 000. За сравнение - 26 000 са членовете на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която се очаква за първи път тази година да влезе в парламента.

Пред "Индипендънт" местният кандидат от Кройцберг Нико Земсрот заявява, че традиционните политически партии са оставили вакуум що се отнася до активизирането на младите хора. 31-годишният поет и комик допълва, че средната възраст на членовете на партията е 34 години, което я превръща в потенциално "бъдеще на германската политическа система". Земсрот изрази увереност, че партията може да влезе в Бундестага след осем години и че ако сега 16-годишните могат да гласуват, те ще получат 20 процента от вота. Земсрот заяви още, че "Алтернатива за Германия" е изградена на базата на омразата, а "Партията" - не, и твърди, че те са сериозни популисти, от добрите: Искам да бъда гласа на интелигентните, отчаяните хора. Смятам, че повечето традиционни партии са прекалено стари и прекалено скучни и не могат да предадат ясно послание.

Снимка: ЕПА/БГНЕСМанифестът на партията е подигравка към традиционните социални проблеми. По темата за разликата в заплащането между мъжете и жените, те предлагат да се сложи край на "безрезултатния дебат" и да се плаща според размера на гръдната обиколка.

По-рано тази седмица "Партията" направи най-шокиращия си ход досега, с критичен постер към канцлера Ангела Меркел. Той е отзвук към слогана на Меркел "За Германия, в която искаме да живеем добре". На него е показано телцето на мъртво сирийче, изхвърлено на брега с надпис "За един бряг, където с удоволствие ще легнем."

Въпреки че е малко вероятно "Партията" да получи нужните повече от пет процента, за да спечели първите си места в Бундестага на 24 септември, Земсрот настоява, че те биха били чудесен коалиционен партньор на Ангела Маркел и предложи тя да бъде техен вицеканцлер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна