Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът в усилия за намаляване на напрежението около ядрената програма на Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават световните усилия за намаляване на напрежението около ядрената програма на Северна Корея. Съветът за сигурност на ООН прие през седмицата с пълно единодушие поредна резолюция за санкции срещу Пхенян, след като в началото на месеца той извърши нов ядрен опит. Въпреки предварителните очаквания, документът да съдържа тежки рестрикции срещу лидера Ким Чен – Ун, в крайна сметка беше одобрен по-смекчен вариант, налагащ ограничения в петролния сектор и върху износа на текстил - сериозен фактор в икономиката на Северна Корея. Основен инициатор за извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН бяха САЩ, които заедно с останалите членове очакват Пхенян да се вслуша в призивите на Световната общност и да прекрати развитието на ядрената си програма. Според последните информации обаче лидерът Ким Чен-Ун не дава индикации, че това ще се случи.

Различни опции са обсъждани, както от страна на американското, така и от други заинтересовани правителства, като се започне от превантивни удари срещу военни обекти на Северна Корея, през взаимни компромиси във военната област, и се стигне до продължаване на преговорите в условията на засилени санкции. Най-важният въпрос - кое решение ще проработи и на каква цена, остава висящ, коментира в предаването „Събота 150“ политологът Невена Мандажиева:

Превантивни военни действия крият сериозен риск от предизвикване на ответни реакции и ескалация на въздушни удари, като особено изложена на това е Южна Корея, но и само икономическите санкции няма да бъдат достатъчни за да принудят Северна Корея да прекрати ядрените опити.  Най-важният фактор е самият характер на режима в Пхенян и на неговия лидер Ким Чен – Ун. САЩ не дават ясен сигнал какво точно смятат да предприемат. Дори и да допуснем, че това е тактически ход, той изглежда доста хаотичен на фона на непосредствената заплаха от страна на Северна Корея. Няколко въпроса трябва да бъдат разрешени: как да бъде принуден Китай - най-мощният и единствен съюзник на Северна Корея, да спазва новоприетите санкции; как да се изградят канали за водене на формални и неформални преговори с Пхенян; какви допълнителни средства за натиск ще бъдат използвани - например хакерски атаки срещу електронното управление на ракетния арсенал – средство, което вече е използвано; кога и при какви условия би станало неизбежно да се приложи военна сила… Санкциите са добра първа крачка, но те са само средство, а не цел - трябва бързо да се изработи международен консенсус за следващите стъпки.

Не е случайно решението на Русия и Китай да подкрепят резолюцията на ООН, каза Мандаджиева и уточни:

И Русия и Китай също имат своите притеснения относно ядрената програма на Северна Корея, но в същото време те не биха искали да бъде предизвикан тотален икономически колапс на Северна Корея. Присъединяването към резолюцията им дава възможността да имат своята дума в нея, да преговарят и да получат по-смекчен вариант на санкциите, в замяна на своите гласове. От друга страна алтернативата на санкциите, налагането на вето от страна на Русия и Китай на тази резолюция е наклоняване на баланса в посока на избора на военни средства, което нито Пекин, нито Москва харесват като възможен сценарий. По този начин те си гарантирате място на масата на бъдещите преговори. Стават съюзници в усилията на решаването на проблема, като междувременно печелят време и свалят нивото на икономическата блокада по отношение на Пхенян.

Според Мандаджиева това, че САЩ е приел по-смекчен вариант на санкциите, е добре обмислен ход:

Решението е продиктувано от дилема – смекчена резолюция или липса на резолюция. Очевидно е станало ясно, че ако се настоява на по-твърд вариант, може да бъде наложено вето.

Съветът за сигурност на ООН осъди остро поредния севернокорейски опит с балистична ракета над Япония и го определи като "крайна провокация" в декларация, одобрена на извънредно заседание при закрити врата. Съветът подчерта, че това са "скандални действия" и отправи призив към Пхенян веднага да ги спре. Северна Корея извърши поредния опит с балистична ракета само четири дни след резолюцията на Съвета за сигурност, с която бяха засилени санкциите срещу режима.

Според експерта по история на Азия и преподавател в университета във Ванкувър  – Аврам Агов санкциите трудно ще откажат Северна Корея от нейните ядрени амбиции. Северна Корея няма да бъде върната на масата за преговори и по-реалистична цел би била замразяване на ядрената и ракетна й. Той коментира още:

Апокалиптичният език на Пхенян, който чуваме доста често в пропагандата, всява несигурност и непредвидимост в действията на Пхенян, но това цели възпиране, с други думи: Не ни пипайте, готови сме на всичко. Северна Корея не би започнала война обаче, защото знае, че това е самоубийство. Проблемът е, че такова говорене и провокативно поведение, както и противоречивите сигнали от Вашингтон, могат да ескалират и да и да изведат ситуацията извън контрол.

В предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Агов прогнозира, че Пхенян ще намери начин да заобиколи наложените тази седмица ограничения върху вноса на петрол и забрана на износа на текстил:

Очаква се да се увеличи нелегалният внос и износ през китайско-севернокорейската граница.

Какъвто и ефект да имат обаче санкциите, много трудно ще откажат Пхенян от ядрената и ракетна програми. Фактически, почти няма цена, която Пхенян не би платил за да запази ядреното си оръжие и това е най-големия риск в района. Големият риск е, че САЩ и Северна Корея нямат реална идея какви са намеренията на другата страна, което увеличава опасността от военен конфликт. Усилието трябва да се обединят търсене на дипломатическо решение, най-вече действията на различни страни могат да се обединят за оказване на допълнителен натиск и санкции срещу Северна Корея, но и тези мерки имат ограничения заради разнопосочните интереси на страните в района.

Китай ясно демонстрира на този етап, че иска дипломатическо разрешаване на ситуацията с ядрената програма на Северна Корея, предаде от Китай пратеникът на БНР – Марта Младенова. Тя коментира:

Официалната позиция на Пекин беше представена от говорителката на Министерството на външните работи, според която ситуацията трябва да се разреши е формални дипломатически средства. Съвсем ясно беше подчертано и че Китай не е във фокуса на конфликта и очаква от останалите държави да поемат своята отговорност. Тази позиция изключително много наподобява и на позицията на Москва. Президентът Владимир Путин излезе със становище, че всички страни, които по някакъв начин са засегнати от ситуацията с ядрената програма на Северна Корея, трябва да седнат на една маса заедно, без предварителни условия. Именно от Москва дойде и посланието, че агресивната реторика идва от  Вашингтон. Има и нещо друго, в Китай, разбира се неофициално, се намира и едно много добре аргументирано хуманитарно обяснение за позицията на Пекин и то е, че не може да се оставят хората в Северна Корея без неща от първа необходимост,  защото те не са виновни за ситуацията с ядрената програма на Пхенян… А Китай е основният вносител на стоки от първа необходимост.

В звуковия файл можете да чуете коментарите на Невена Мандажиева и Аврам Агов по темата в интервюта на Георги Марков с тях. В звуковия файл можете да чуете и обобщение на пратеника на БНР в Китай – Марта Младенова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна