Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на турско-руските икономически отношения и преориентира ли се Турция от Запада към Русия

Снимка: архив

Намерението на Турция да купи руски ракети "С-400" и общите енергийни проекти не означават преориентиране на турската политика от Запада към Русия, смята доц. Емре Ершен, специалист по руско-турски отношения в истанбулския университет "Мармара". В интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Ершен посочи, че Русия по определени въпроси не може да замести политическите и икономическите връзки с ЕС и НАТО:

Въпросът за смяната на принадлежността на Турция не е нов. Традиционната турска политика e на балансиране на Запада с Русия. Много се говори за Шанхайската организация за сътрудничество, за Евразийския икономически съюз, но те не могат да са алтернатива на ЕС и НАТО. Ако погледнете стокооборота на Турция, 50% се дължи на търговията с Европейския съюз. Русия е важна, но най-важният компонент от отношенията ни с нея е енергетиката, а там Турция е зависима от Русия, няма равнопоставеност. Вероятно Турция ще закупи от Русия системите С - 400, но това е само, за да даде знак. По-лесно се общува със западните партньори, защото ги познаваме заради дългите ни връзки с тях. Русия ни е неизвестна. Тя никога няма да бъде напълно надеждна, лоялна към турските интереси. Тя има собствени интереси, също както и САЩ, но със Съединените щати поне имаме институционални механизми, каквито с Русия липсват.
Това балансиране винаги е било ходене по тънка линия и трябва да се прави внимателно.

По отношение на информациите, че вече са изградени около 200 км. подводни тръби за проекта „Турски поток“ и се очаква първата тръба да бъде пусната в експлоатация до края на 2018 г., Мехмед Йогютчю – бивш турски дипломат, специалист и консултант в енергийната сфера, коментира в интервю за „Събота 150“:

Енергетиката е ключова, защото Турция е зависима 98% за вноса на природен газ и 93% от внос на петрол. Русия е основен партньор, който доставя около 65% от нашия газ. По отношение на „Турски поток“ има два въпроса - по „Турски поток“ - 1 Турция ще получава директно руски газ и така ще бъдат избегнати всички транзитни страни - Украйна, Румъния и България. Също така, ако получим отстъпка в цената, това ще бъде повече от добре дошло, но „Турски поток“ - 2 е проблематичен в редица отношения. Първо, ако ЕС приеме газ, който идва от Турция да отива през Гърция по дъното на Адриатическо море към Италия подобно на проекта ТАНАП с азербайджански газ от находището „Шах Дениз“-2, това може да провали плановете за Южния газов коридор, за който ЕС и САЩ настояват за намаляване на газовата зависимост от Русия.
Трябва да разглеждаме проекта във връзка със „Северен поток“-2, който ще доставя газ директно през Балтийско море в Германия. Ако той продължи напред тогава няма да има нужда от „Турски поток“-2, защото европейският газов пазар няма да може да усвои такива големи количества, защото търсенето е ниско. Мисля, че стратегията на Русия е да поддържа и двата проекта едновременно и да видят кой от двата ще може да се реализира първи.

В звуковия файл можете да чуете подробностите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени