Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на София беше отбелязан с много културни събития

| обновено на 17.09.17 в 19:55
Снимка: БГНЕС

В столицата тържествено беше отбелязан празникът на града.

Пред столичния храм-паметник "Света София" се проведе тържествен водосвет и церемония по издигане знамето на града.
Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев се присъединиха към празника. Малко софиянци обаче наблюдаваха отдалечени зад опънатите охранителни ленти, церемонията.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова изрази убеждението си, че София върви в правилната посока, че въпреки различните позиции и общи спорове в част от Общинския съвет, винаги се е стигало до най-добрите решения. Тя се надява, че представители, макар и на различни политически сили в Съвета, ще бъдат заедно и в предложението да бъде сложен повече ред в строителството и че по време на европредседателството София ще покаже възможностите за успешен бизнес и по-добър живот: 
София е древен град, но град с млад дух, с много енергия и с много сила и това са силата и енергията на неговите хора, на всеки един от нас. Защото София я пазим и я променяме заедно. Променяте я вие, уважаеми съграждани, със знанията, талантите, със стремежите, с неспирния критичен дух, с желанието да се докажеш, да се справиш по-добре.

Преди церемонията, в Столичния общински съвет тържествено бяха връчени Почетните звания за София за тази година. Почетни граждани станаха проф.Васил Николов от БАН за разкритията по най-старото селище на територията на столицата - "Платинум", бившият председател на Общинския съвет Владимир Кисьов и Гийом Робер, директор на Френския културен институт.
Почетни знаци получиха посланикът на Холандия Томас ван Оорсхот, посланикът на Казахстан Темиртай Избастин, хор "Христина Морфова", балет "Арабеск" и рок-групата "Щурците". Кирил Маричков прие званието от името на групата:
София се развива наистина много бързо и много добре, но бих сложил и някои сериозни забележки. Комплексите се застрояват по ужасяващ начин. Няма комуникации, няма улици, няма зелени площи и то с много яки многоетажни сгради. Ядове ще берем с тая работа в бъдеще. Няма перспектива, няма мащаб. А иначе в центъра - добре.

През целия ден с безплатен вход бяха парк-музей "Врана", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София и археологическото ниво на базиликата "Света София", както и Софийската градска художествена галерия. Вечерта в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. 

София празнува на 17 септември, когато Православната църква отбелязва Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Решението за тази дата на честване СОС взема през 1992 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна