Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха новата сграда на Софийския районен съд

Цацаров: Когато президентът прецени, той ще издаде указ за председател на ВАС

| обновено на 18.09.17 в 11:41
Снимка: БГНЕС
В присъствието на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и на премиера Бойко Борисов беше открита новата сграда на Софийския районен съд на столичния булевард "Скобелев". 

Членове на отиващия си ВСС и новоизбрани съдебни кадровици, министърът на правосъдието Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев бяха другите официални лица. Направи впечатление отсъствието на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на редови районни съдии и прокурори. Наказателното отделение на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура ще започнат работа с граждани в сградата на "Ген Скобелев" от 2-ри октомври.  
Преди откриването премиерът Бойко Борисов припомни в какво състояние е била сградата, известна като военното НДК, преди да се вземе решение да бъде дадена на Районния съд, и заяви, че за тази, по думите му, компрометирана корупционна схема няма осъдени. 
На въпрос ще има ли прокурорска проверка, главният прокурор Сотир Цацаров отговори:
Казано по друг начин, вие очаквате от речта на премиера Прокуратурата да се самосезира. Ако има съответни факти, Прокуратурата ще се самосезира, но не очаквайте от всяка реч Прокуратурата да се самосезира. Следенето на развитието на тази сграда от моя страна е свързано единствено и само с времето, в което тя е преустройвана и пригаждана за нуждите на съдебната власт.
Обвинител номер едно отказа отговор по същество и на друг въпрос – ще повтори ли избора си в полза на Георги Чолаков, ако президентът откаже да подпише указ за назначаването му за председател на ВАС, какъвто намек вече направи:
Не работя по сигнали, дадени по време на речи или изявления. Когато има факт, той може да бъде коментиран. Фактът за мен е указ. Когато президентът прецени, той ще го издаде, както прецени, така ще го издаде. От там насетне ще действаме, както е по Конституция, каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Ремонтът на сградата погълна милиони както заради сложното реконстуриране, така и заради многото аварии. Продължителността беше функция и на куп административни неуредици, провокирали два протеста пред Висшия съдебен съвет и оставката на председателя на съда Методи Лалов и неговия екип. Що се отнася до резултата от милионите, отпускани с различен интензитет от 2007 година насам, той е модерна сграда с 35 съдебни зали – всички, оборудвани за разпит на защитени свидетели и с достъп, диференциран за прокурори, съдии, служители, подсъдими, адвокати и граждани.
От звуковия файл можете да чуете обобщението по темата на Силвия Великова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна