Eмисия новини
от 00.00 часа

Весела Чернева: Има нов дух на оптимизъм и вяра в европейския проект

Снимка: БГНЕС

Има един нов дух на оптимизъм и вяра в европейския проект. Това каза в предаването „Преди всички“ Весела Чернева – директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, който днес организира дискусия на тема “Популизмът като предизвикателство за европейския конституционен ред“.
 

Всеки си представя този европейски проект по различен начин – Франция по един, Германия по друг, Гърция – по трети, България – по четвърти. Дяволът ще бъде в детайлите. Кои от онези наши представи всички сме склонни да запазим и кои не. И например дали общото между нас е именно идеята за това, че ние можем да си делим както правата, така и отговорностите. Днес излезе статистика, че Чехия има най-ниската безработица в целия ЕС. Там също предстоят избори и изглежда, че една популистка партия ще ги спечели. Икономическият успех, материалната страна на приобщаването към Европа изглежда не е достатъчна да убеди чешкото общество, че трябва да гласува за проевропейска партия. Има доста неща, които ние просто не обясняваме или поне избягваме да говорим. /.../ Адаптацията, промените на тези партии все повече вървят към един евроскептицизъм, като той е подплатен и с ксенофобия, използване на страха от чужденците и т.н.

Чернева коментира още: От една страна, популистката вълна като че ли отмина и ние малко се поуспокоихме. Френските избори внесоха отново оптимизъм в европейския проект. От друга страна, ни предстоят няколко референдума и няколко избори, през които Европа ще трябва да мине. Т.нар. "популистки антиевропейски партии" продължават да са силни, те далеч не са загубили своя потенциал да ни притесняват и да влияят негативно върху европейския дневен ред. Това е практическата причина. Малко по-широката причина е, че ние често използваме думи като "популизъм" като синоними на всички онези неща, които на тези, които вярват в европейското единство, не им харесват. Използваме ли правилните думи за това, което става около нас? Може би това е част от проблема – че ние не можем да го дефинираме.

Речта на Юнкер беше един призив за повече интеграция, за повече Европа, подчерта Весела Чернева и добави мнението си: Ако преди няколко години това можеше да бъде просто една официозна реч, днес това е една доста провокативна реч. Разговорът за повече Европа изглежда някак по скоро като изключение напоследък. Това е нещо, което се надявам днес да обсъдим

Цялото интервю на Таня Величкова с Весела Чернева чуйте в звуковия файл. 

Още от