Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за ранно откриване на проблемен растеж при деца

| обновено на 18.09.17 в 18:14

В Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна започва кампания, която има за цел ранното откриване и навременното лечение на състояние с проблемен растеж. Кампанията се провежда за първи път в България.  Инициатори са лекари от болница "Света Марина", Медицинския университет и община Варна. Детският ендокринолог д-р Веселин Бояджиев посочи, че много деца остават без диагностика, защото живеят в малки населени места без достъп до специалисти:

Тяхното проследяване не винаги от страна на лекуващите по местоживеене лекари  -  джипита и детски и специалисти, е такова, че позволява тези отклонения да се диагностицират възможно най-рано. По наши данни, чисто статистически, установихме, че процентът деца, които се обслужват в нашата клиника е далеч по-нисък от този, който е по принцип в европейските държави  - тоест имаме дефицит от недиагностицирани пациенти някъде, може би, от две трети от тези, които всъщност би трябвало да са наш контингент.

Специалисти от Университетската болница във Варна ще консултират родители на деца с проблеми в растежа във всички областни градове на Североизточна България. На 20-ти септември консултациите ще са във Варна.

 

В предаването "Хоризонт до обед" д-р Росица Стойчева – детски ендокринолог в болница „Св. Марина“ , обясни:

Проблемът е много сериозен, защото децата имат малко време да растат и цял живот да живеят с резултата. При нас често идват деца на възраст 15-16-17 години, които са притеснени от това, че ръстът им е по-нисък, но това е възрастта, в която вече сме безсилни да направим нещо. Към този момент в тази възраст може единствено да диагностицираме дали има заболяване или не, което да е причина за ниския ръст, и да лекуваме него, но за самия краен ръст вече е късно да се повлияе – най-добре е това да стане във възраст между 3 и 9 години. Тогава сме силни и тогава ни е времето да помогнем. Това е възрастта, в която родителите изчакват, надявайки се, че децата ще пораснат с пубертета.

По думите на д-р Стойчева, най-честите причини за проблемен растеж са физиологични или фамилно изоставане в ръста, което не изисква лечение, но трябва да се направи оценка от специалист. Когато се дължи на заболяване, то може да бъде хронично заболяване, може да е ендокринно заболяване, може да е непоносимост към една храна, може да са редки синдроми, причините могат да са много, добави тя.

Д-р Стойчева подчерта, че родителите на деца, които растат по-бързо или по-бавно, трябва да се обърнат към детски ендокринолог.

През третата седмица на месец септември ще се проведе Ден на отворените врати, каза още тя и добави: Това са центрове, в които родителите и децата могат да посетят детски ендокринолози за консултация – без записвания, без направления. Това, което трябва да носят, са данните за ръста и теглото на детето назад и да се знае ръстът на двамата родители. Тя изброи в кои дни къде точно ще се проведат безплатните прегледи.

В рамките на кампанията ще бъдат посетени над 10 областни града поне 2 пъти за безплатни оценки, измервания и консултации. Не е необходимо предварително записване. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени