Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Икономическият растеж и инфлацията в Германия вероятно ще се забавят слабо през есента

Снимка: bundesbank.de

Най-голямата европейска икономика вероятно ще загуби през второто полугодие част от добрия възходяща импулс от първите две тримесечия, но въпреки това ще продължи да нараства със силно темпо, посочва Бундесбанк в последния си редовен месечен икономически доклад.

Тези коментари повтарят аналогични заключения, направени през миналата седмица от Министерството на икономиката на Германия, според които икономическата експанзия ще се забави през втората половина на годината.

Германската икономика ще продължи своя солиден път на експанзия през третото тримесечие, въпреки известна загуба на възходящия импулс от първата половина на годината, отбелязва Бундесбанк.

Немската централна банка също така прогнозира, че ценовият растеж в Германия вероятно ще се забави временно през есента с оглед на т.нар. "базов ефект" от рязкото повишаване на цените по-рано през годината, но основната инфлация (изключвайки цените на енергията и на храните) би трябвало слабо да се повиши.

Трябва да се има предвид, че индексът на потребителските цени (CPI) на Германия удари през август 4-месечен връх от 1,8% на годишна база, докато основната инфлация нарасна с 1,5 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна