Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Мария" опустоши остров Доминика с ветрове от 260 км/ч

| обновено на 19.09.17 в 10:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът "Мария" нанесе тежки поражения на островната държава Доминика в Карибския регион, съобщи Ройтерс. Премиерът на Доминика Рузвелт Скерит написа в социалните мрежи, че жителите на острова са загубили всичко, което може да се купи с пари, и призова за помощ под всякаква форма.

Чакаме вятърът да утихне, за да можем да направим оценка на щетите. Първата ни работа ще е да издирим и спасим затрупани хора и да установим местоположението и състоянието на всички граждани, които са били на острова по време на този наистина опустошителен ураган.

Засега няма информация за жертви на природната стихия. Рано тази сутрин "Мария" леко отслабна и беше понижена до четвърта степен по скалата на Сафир-Симпсън, но връхлетя Доминика с ветрове, достигащи 260 км/ч.

Метеоролозите предупредиха, че "Мария" ще остане със същата сила поне през следващите два дни, когато се очаква да връхлети Пуерто Рико и Вирджинските острови, които едва започнаха възстановяването си от урагана "Ирма". Властите на френския регион Гваделупа, също заплашен от "Мария", разпоредиха още вчера евакуация от рисковите зони. 

Карибски страни, които бяха тежко засегнати от урагана "Ирма", призоваха международната общност да им окаже хуманитарна и финансова помощ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!