Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Попов: От икономическа гледна точка СЕТА няма да донесе големи ползи за България

Ивайло Попов
Снимка: БГНЕС

На 21 септември започва предварителното изпълнение на СЕТА. Това означава, че по-голямата част от споразумението ще влезе в сила, още преди страните-членки да са го ратифицирали. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Ивайло Попов, юрист и експерт в областта на търговските споразумения към Екологичното сдружение "За Земята":

До този момент само три страни-членки са го ратифицирали. Останалите дебатират по темата. В много страни мненията са 50 на 50. В същото време Белгия изпълни обещанието си, което беше дадено още при одобрението на споразумението на ниво ЕС, и даде арбитражния механизъм или инвестиционния съдебен механизъм, както беше вече реформиран, даде за произнасяне на Европейския съд да се провери дали противоречи на договорите за основаване на Европейския съюз или не. Имаме доста гореща тайнственост около споразумението. В България досега единствено БСП и президентът са показали, че са негативно настроени, даже критично настроени. От Обединените патриоти също имаше определени среди, които бяха критично настроени. Имаме нови партии в парламента, за които не знаем какво е становището им.

От икономическа гледна точка СЕТА няма да донесе големи ползи за България, добави още Попов:

И това, което най-много ни притеснява, са два аспекта. Единият е свързан с тези арбитражни механизми, които в практиката си са се превърнали в един инструмент за оказване на натиск върху държавите да приемат определени регулации или политики. Втората посока касае стандартите и считаме, че тъй като основният мотив на това споразумение е да подпомага бизнеса, нека така да го кажем, считаме, че това изравняване на стандартите ще бъде в посока към по-ниски такива.

Тази вечер от 18.00 часа ще се проведе конференция "СЕТА: Сделка за гражданите или за едрия бизнес", чиято цел е да се обсъди търговското споразумение, което беше подписано на ниво Европейски съюз. Предстои страната ни да реши дали да го ратифицира или не.

Цялото интервю с Ивайло Попов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени