Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Нова Загора на протест срещу замърсяването на въздуха, затварят пътя към Свиленград

| обновено на 19.09.17 в 14:29
Снимка: Архив

Жители на Нова Загора излизат на протест срещу замърсяването на въздуха от инсталация за биогаз в града. От инициативния комитет „Нова Загора иска да диша“ съобщиха, че протестът е насрочен за 17.30 часа.

Очаква се протестното шествие да тръгне от автогарата в Нова Загора и да спре пред инсталацията за биогаз на входа на града. От инициативния комитет предупреждават, че гражданите ще затворят пътя към Свиленград и магистралата до 19.00 часа. В разпространената по-рано информация от „Нова Загора иска да диша“ се казва, че безрезултатното общуване с институциите е довело до крайната мярка – протест.

Около 500-600 души се очаква да участват в протестното шествие за чист въздух, съобщават още организаторите.

Жители на село Труд също ще протестират срещу замърсяването на въздуха. За това те обвиняват близката централа за преработка на биомаса. Протестите им предизвикаха проверки от Районната инспекция по околната среда. Резултатите от тях обаче не показаха замърсяване над допустимите норми.

Русенци също излязоха на протест в знак на солидарност с хората от Нова Загора и Труд с искания за чист въздух и адекватни мерки от страна на институциите. Седмият по ред протест за чист въздух в Русе беше организиран пред сградата на регионалната екоинспекция и хората настояха:

Това е солидарен протест с Нова Загора и село Труд, които търпят ужасно отровен въздух. Децата им спят на затворени прозорци точно като нас и това, което искаме да кажем е, че ние не искаме да сме заложници по апартаментите. Не сме длъжни да душим и да имаме някакви носове, които да откриват какво има във въздуха. Институцията РИОСВ има за цел да разбере точно какво се излъчва във въздуха и краткосрочно да направи стратегия за решаването на този проблем. Краткосрочно!

Те са безучастни наблюдатели на геноцида, който се извършва над жителите на град Русе.

От своя страна директорът на регионалната екоинспекция Любомир Атанасов отговори какво е качеството на въздуха в града:

Качеството на въздуха по тези показатели, които следим и които са задължителни, няма място за притеснение.

Протест ще има отново на 27-и септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна