Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Брекзит е така построен като концепция, че не може да е прагматичен

Мария Спирова
Снимка: sbj-bg.eu

Проблемът на Брекзит от британска страна е и проблем на всички българи, които живеят във Великобритания, тъй като всички неуспехи на това правителство се превръщат основно в неуспехи за европейските жители на Великобритания. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" журналистът Мария Спирова:

Всъщност ние се превърнахме ефективно в единствената разменна монета, която явно това правителство смята, че има, за да притиска Брюксел по някакъв начин. Още преди да се случи Брекзит, може да има сериозни икономически отражения върху Великобритания, които вероятно вече ще се сторят непростими на избирателите.

Брекзит е така построен като концепция, че той не може да е прагматичен, добави Спирова:

Няма как от нещо, което е очевидно икономическо самоубийство, да произлезе някакъв конструктивен процес. Просто е сложно човек да си го представи. Въпросът за правата на европейските граждани, който предизвиква огромни тревоги сред над милион британци в Европа и над 3 милиона европейци във Великобритания, всъщност може да се разреши лесно. Самият Дейвид Камерън, преди да подаде оставка, се е опитал да го разреши рационално, като е предложил на правителството си веднага да се предложат едностранни гаранции за запазване на всички права на европейците във Великобритания. Единственият човек, заради когото това не се случи, по думите на тогавашния финансов министър Озбърн, е самата Тереза Мей, която има тежка политическа фиксация върху премахването на чужденците от Великобритания.

Цялото интервю с Мария Спирова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени